23948sdkhjf

Hon leder jakten på ny generation stålbroar

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

I Sverige finns 1 400 stålbroar av olika typer – hälften har passerat 60-årsstrecket. Det är en anledning till att metallforskningsinstitutet Swerim inlett ett treårigt forskningsprojekt med målet att hitta brokonstruktioner som belastar miljön mindre än dagens lösningar.

Sunlight är ett treårigt forskningsprojekt som inleddes hösten 2019. Målet är att skapa en ny stålbrokonstruktion (samverkansbro) som i långa loppet är billigare, lättare och mindre belastande på miljön än dagens konventionella konstruktioner.

Det är ett fantastiskt roligt projekt att jobba med eftersom samhällsnyttan är så stor och konkret, säger forskaren och projektledaren Pia Borg vid Swerim.

Med ekonomiskt stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas knyter hon tillsammans med Klara Trydell ihop ett brett spann av projektdeltagare.

Bland de medverkande finns Stålbyggnadsinstitutet och ett flertal företag med specialkompetens inom stål, svetsning och brokonstruktion samt Chalmers med sin spetskompetens inom beräkningar. En viktig roll spelas av Trafikverket som finns med som kravställare i varje del av projektet.

Att vi har så många starka aktörer gör att vi snabbt kan använda den kunskap och de verktyg vi får fram under de tre år som projektet varar. Direkt efter projektets slut kan det brokoncept vi får fram implementeras i kommersiella broprojekt, konstaterar Pia Borg.

Ambitionen är att ta fram brokoncept med lättare stålbalkar och innovativt utformade korrugerade liv.

Att vi korrugerar gör att vi kan gå ner i tjocklek på stålet. Den ökade hållfastheten gör också att behovet av så kallade avstyvningar som stöttar balken försvinner, då går det fortare att producera. Att stålet i vårt koncept dessutom är rostfritt gör att underhållsarbetet i princip blir obefintligt när inte längre rostskyddsmålning behövs. Det sparar mycket pengar åt broansvariga, det vill säga samhället, säger Pia Borg.

I Sverige finns i dag uppskattningsvis 1 400 stålbroar av olika typer. Hälften av dem är äldre än 60 år. Med en livslängd som beräknas till cirka hundra år innebär det att stora kostnads- och arbetsmässiga utmaningar ligger framför i första hand Trafikverket som ansvarar för merparten av broarna. Då kan brokonstruktioner som beräknas väga cirka 40 procent mindre än dagens konventionella lösningar få stor betydelse för både ekonomi och miljöbelastning.

Mer om: stålbroar | Swerim
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Båttillverkaren Micore gasar

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

A world-class research village

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Tetra Pak lanserar marknadsplats för Food & Beverage producenter

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Nyhetsbrev

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Folkhälsa får eget radioprogram

Nytt CPET-tråg genomskinligt

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Uppgraderad frontsop från Drivex

Storrunda för Elypta – tar in 64 miljoner

Diagnostikbolaget Elypta tar in drygt 64 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda ledd av Industrifonden och Sciety.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Stålindustrin går samman för varmare framtid

Dynapac utökar i Blekinge

Mittuniversitetet drar igång 3d-printutbildning

Astra satsar en miljard dollar på minskade utsläpp

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Så här ska Kina fasa ut plasten

Rekord på spåren

Ny IVA-rapport: Så kan plast bli cirkulärt och resurssmart

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Globalt prepress nätverk växer

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172