23948sdkhjf

Byggnäringen hårdast drabbad av konkurser

Byggbranschen dominerar även 2019 UC:s sammanställning av de företag som gått i konkurs under året. Av totalt 6 687 konkursade företag fanns 1 190 inom byggnäringarna, vilket innebär en ökning med två procent jämfört med föregående år.

Totalt sett under 2019 låg antalet konkurser på praktiskt tagit samma nivå som 2018 – 6 687 jämfört med 6 688. Detta sedan en nedgång med sju procent under december månad hyfsat siffrorna något.

Richard Damberg, ekonom på UC, lyfter dock fram två slutsatser ur det digra materialet som ter sig något oroande om än inte förvånande

Vår analys av 2019 visar att minst ett av fyra bolag som har gått i konkurs under året visar tecken på bedrägligt eller oseriöst beteende. Det rör sig om bolag som inte betalar skatter som de ska, som fuskar med moms och arbetsgivaravgifter och har orimliga årsredovisningar, säger Richard Damberg.

Enligt konjunkturinstitutet minskar allmänhetens förtroende för Sveriges ekonomi. Det kan komma att påverka vår konsumtion och antalet konkurser framöver. Att vart femte bolag som är yngre än tre år går i konkurs i dag är väntat. Det beror till stor del på flera faktorer, exempelvis att affärsidén inte håller.

Med utgångspunkt från statistiken är UC:s bedömning att 1,3 procent av alla aktiebolag i Sverige kommer att hamna på obestånd under innevarande år.

Kreditupplysningsföretaget Creditsafe har tittat närmare på statistiken som rör just aktiebolag, vilket är den klart dominerande företagsformen bland de konkursade företagen.

Enligt Creditsafe handlar det om totalt totalt 6 246, jämfört med 6 250 året innan och ett genomsnitt på 5 945 under de senaste tio åren, cirka 300 lägre än fjolårets siffra. Antalet anställda som berördes av konkurserna under 2019 anges till 20 686 personer, vilket innebär en ökning med hela 16 procent jämfört med 2018.

Hårdast drabbade är de tre storstadsregionerna där 60 procent av de konkursade företagen hör hemma. Creditsafe har dock noterat att exempelvis det lilla brukssamhället Kallinge, nära Ronneby, drabbats hårt under året. Inom loppet av en vecka ansökte två företag om konkurs. Det var trälistföretaget S Wood med 138 anställda och golvtillverkaren Berg & Berg med 66 anställda.

Summerar vi konkursåret 2019 har 44 företag med över 100 miljoner i omsättning gått i graven, vilket är markant ökning med hela 83 procent mot 2018 där det endast var 24 företag. Vad vi kan se är att det är fler stora bolag som går i konkurs, vilket också ger oss konsekvensen av att det blir fler personer som blir drabbade vilket självklart är en tråkig utveckling. Under det gångna året har över 20 000 mist sina jobb, vilket är den högsta siffran på fem 5 år, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Årets i särklass största konkurs både sett till omsättning och antal anställda blev Thomas Cook Northern Europe Aktiebolag. som hade en omsättning på tolv miljarder och 632 anställda. Andra större aktörer som lyfts fram är Ving Sverige Aktiebolag (6,6 miljarder), Componenta Främmestad (850 miljoner) Sova (748 miljoner) och JC Sverige (660 miljoner).

På byggsidan finns bland annat Q-gruppen Bygg (638 miljoner och 91 anställda) som sexa på listan och Erlandsson Bygg i Dalarna ( 363 miljoner och 91 anställda) på tionde plats bland de största konkursade företagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078