23948sdkhjf

Kvinnor står högt på Swecons önskelista

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Kompetens och tillgång till kvalificerade medarbetare – inte minst kvinnor – är viktiga framtida utmaningar för Sweconchefen Håkan Pettersson.

Det har nu gått drygt 20 år sedan Swecon bildades för att representera Volvos entreprenadmaskiner i Sverige. Sedan dess har företaget vuxit till en jätte i sammanhanget. Företaget, som ingår som ett affärsområde i Lantmännen, sysselsätter 1 200 anställda spridda på 100 anläggningar i Sverige, Tyskland och Baltikum.

Precis i början, när Swecon bildades, låg fokus på att öka försäljningen, ta position och lansera nya produkter och tjänster under ett och samma namn, Swecon. Det handlade om att säkra den svenska marknaden kan man säga, säger företagets chef Håkan Pettersson.

– Redan efter några år började förhoppningarna om expansion spira. Swecon hade börjat kika åt Baltikum, vilket även hängde ihop med Volvo CE:s strategi – att minska antalet återförsäljare och i stället låta ett färre antal växa.

Sedan gick allt fort, jättefort. Vi tog över verksamheter i Baltikum, började leta efter nya lokaler och byggde allt från scratch kan man säga. Året därpå, 2003, etablerades vi i Tyskland. Den möjligheten, att expandera i Europa, såg vi inte 1999.

Håkan Pettersson beskriver utvecklingen som en framgångssaga, om än med några dippar på vägen liksom för andra företag.

Jag tror att det handlar om en enkel kommunikation, att vi inte har gjort det så komplicerat. Det krävs att man är uthållig och konsekvent. Vi har följt vår uttalade strategi och gått vår egen väg. Vi har också sett till att alltid sätta kunden först. Servar vi kunderna bra blir vi också lönsamma.

Samtidigt betonar han att marknaden inte är statisk – tvärtom kan det ske förändringar som kräver helt nya tänkesätt och strategier – en verklighet som företaget upplever i dag.

Vår kundbas har inte ändrat sig så mycket, den består fortfarande av mindre och medelstora företag. Däremot har den tekniska utvecklingen tagit ett jättesprång. Allt har blivit mer digitaliserat och i och med att allt blir mer elektrifierat är det mindre du som kund kan göra på egen hand. Det blir tydligt att vi kommer att behövas som partner i framtiden och på lång sikt kan vår roll utvecklas ännu mer, säger Håkan Pettersson.

Det är inte minst här som den här typen av företag möter den kanske största utmaningen inför framtiden – förmågan att hitta och knyta till sig kompetens och kvalificerade medarbetare.

– Yrkesrollerna ändrar sig i och med den nya tekniken, framför allt för serviceteknikernas del. Det blir ett mer komplext jobb, förhoppningsvis ett mer attraktivt. Jag ser också fram emot att hitta nya generationens ledare och chefer som behöver vara bra på att få med sig folk och att coacha sina medarbetare, det kommer bli än mer viktigt.

Sedan vill jag också se betydligt fler kvinnor i branschen. Att få in fler kvinnor bidrar till en bättre balans och jämställdhet. Vi inom bygg- och anläggningsbranschen bär alla ett gemensamt ansvar för att förändra kultur och jargong så att den passar alla, säger Håkan Pettersson.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nolato gör viktigt förvärv

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Nolato gör förvärv inom medicinteknik

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Nyhetsbrev

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Ball i täten för vindkraftsel

Nytt förpackningsföretag på nätet

Nytt förpackningsföretag satsar enbart på e-handel. Pacsome lanserar webbtjänst på fem marknader.

PolyOne+Clariant Masterbatch=Avient

Drabbades värst av coronakrien

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

Nu börjar bygget av världens största fusionsreaktor

Rolling Optics i avtal med kinesiska YUTO

Svenskt projekt vill skeppa plastfabrik till Etiopien

Premiär för livstreamad gala

The 2020 Carton E-vent & Awards kommer att vara öppen för alla.

Ny VD

Miller Graphics förvärvar Lito AB

Den 1 augusti 2020 förvärvade Miller Graphics Lito AB.

Mässan framflyttad: Vill säkerställa att internationella resor normaliserats

Green Landscaping tar för sig i Stockholm

Ny hos Eneroth

Plus

Nytt ryck i Tunga Bussligan

Under juli visar ett fabrikat på ett riktigt ryck i Tunga Bussligan - samtidigt sackar ledaren, det visar Bil Swedens statistik.

Nyabs största i Mälardalen

Nyab fortsätter sin offensiv, inte bara i norra Sverige. För cirka nio månader sedan inleddes verksamhet även i Stockholm och nu har företaget tilldelats sitt hittills största projekt i regionen i form av den så kallade Trollesundsvägen.

5 000 bort från Scania

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Malmö har fått ett liftcenter

Svag juni för bussarna

Halvvarmt uppdrag i norr

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142