23948sdkhjf

Snart kommer Sprinter i elversion

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Mercedes-Benz eldrivna version av transportbilen Vito finns redan i handeln i Sverige. Strax före jul rullade även de första exemplaren av storebror Sprinters motsvarighet ut ur fabriken i Düsseldorf. För svensk del talas om säljstart till våren.

Eldrivna varianter av transportbilar kommer nu förhållandevis tätt från Mercedes-Benz. Evito har funnits i handeln ett tag, nu börjar tillverkningen av eSprinter och företaget aviserar dessutom ankomsten av en eldriven Citan inom en inte allt för avlägsen framtid.

Samtidigt lyfter den tyska tillverkaren fram målet att all transportbilsproduktion ska vara CO2-neutral redan 2022. Ett viktigt steg är exempelvis att fabriken i Düsseldorf inom kort enbart ska använda el från förnybara källor.

Den 188 000 kvadratmeter stora Düsseldorffabriken sysselsätter i runda tal 6 600 personer och är företagets största för transportbilar. Hittills har, enligt företaget, 2 400 av dessa genomgått särskilda utbildningar för att arbeta med elfordonens högspänningssystem.

Totalt har Daimler investerat cirka 3,5 miljarder kronor i fabriken under de senaste åren. Ett viktigt mål har varit att möjliggöra produktion av både konventionella Sprinter och eldrivna eSprinter på samma produktionslina.

Den framhjulsdrivna eSprinter har totalvikten 3,5 ton, 10,5 kubikmeter lastvolym och en elmotor på 85 kW (114 hk) och 300 Nm. Bilen kommer att lanseras med två olika batterikoncept beroende på om kunden i första hand är i behov av lastförmåga i kg eller räckvidd. Med 55 kWh batteri blir räckvidden nästan 17 mil och maxlasten 891 kg. Går man ner till ett 41 kWh batteri blir räckvidden ungefär 11,5 mil, men maxlasten höjs till cirka 1 045 kg.

För de fordon som utrustas med 80 kW likströmsladdning räcker det, enligt tillverkaren, med ungefär 30 minuter för att uppnå cirka 80 procents laddning oavsett modell. Med 7,4 kW ombordladdare (för växelström) som är standard tar det ungefär sex timmar att uppnå full laddning.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Garant plastbantar 20 ton

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

Nyhetsbrev

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Rototilts strategi gick hem

Oilquick hårdsatsar i USA

Den tiltrotatorserie som lanserades i höstas efter ett nära samarbete med Engcon blir huvudnumret för Oilquick på Conexpo-Conagg i Las Vegas 10-14 mars. Företaget har vuxit kontinuerligt i Nordamerika under flera år och räknar med fortsatta framgångar.

1

Hittade framgångsrikaste kollektivtrafiken

Jamil Khan, Lunds universitet, har hittat de svenska regioner som är bäst på kollektivtrafik - 13 maj kommer han till Kollektivtrafikdagen för att berätta om hur de burit sig åt.

Swecon noterar rekordstor vinst

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Ett demensboende med extra allt

En utställning som visar upp de senaste lösningarna för demenssjukas boendemiljö – Så ser inspirationsmiljon ut på det nyinvigda Kickihemmet.

Äldre tycker till om ny teknik i vård och omsorg

Forskare undersöker nu hur äldre uppfattar användningen av ny teknik som kan ersätta vård- och omsorgspersonal i vissa moment. Till exempel uppkopplade duschrobotar och larm- och tillsynssystem.

Yrkesval med goda chanser till jobb

Opus får besikta skyliftar

Opus Bilprovning kompletterar sin besiktningsverksamhet med mobila arbetsplattformar/skyliftar och IBC-behållare/bränsletankar.

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11