23948sdkhjf

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

I höstas briserade något av en bomb i anläggningskretsar när det stod klart att Zeppelin efter en överenskommelse med Pon Group skulle ta över ansvaret för Caterpillars anläggningsmaskiner i Sverige, Danmark och Grönland. Nu, tre månader senare, har affären kunnat avslutas sedan berörda konkurrensmyndigheter givit klartecken.

Den nya generalagenten är redan tidigare en av världens största distributörer av maskiner från Caterpillar efter ett samarbete som pågått sedan 1954. Företaget representerar den amerikanska maskingiganten i Tyskland, Österrike, Tjeckien, Slovakien samt i stora delar av Ryssland, Ukraina, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Armenien och Vitryssland.

Den nya, nordliga affärsenheten kommer att ledas av Volker Poßögel, tidigare chef för den strategiska affärsenheten Zeppelin Power Systems. Vd för Zeppelin Sverige blir Torbjörn Wilson som i princip fortsätter det arbete han tidigare hade på Pon Equipments svenska bolag. Till sin hjälp har han bland annat cirka 440 medarbetare på 14 platser runt om i Sverige.

All verksamhet som berör bygg- och gruvutrustning samlas i den nya affärsenheten Byggmaskiner Norden (Baumaschinen Nordics). Basen utgörs av Caterpillars anläggningsmaskiner, men omfattar även Caterpillars motorer, generatorer och drivlinor samt hela uthyrningsverksamheten av entreprenadmaskiner liksom distribution och service av Caterpillars gruvmaskiner.

Förutom distributions- och servicesamarbetet med Caterpillar integreras även Sitech-företagen i Sverige och Danmark som är specialiserade på försäljning och service av produkter från den amerikanska teknikkoncernen Trimble. Bland annat ingår maskinstyrningssystem, system för GPS-positionering, och hantering av maskinflottor. Företaget tillhandahåller även maskin- och programvara för byggplanering och styrning av integrerade byggprocesser.

Enligt avtalet följer även Baltic Marine Contractors (BMC) som har sitt säte i estländska Tallinn med från Pon till Zeppelin. BMC svarar för distribution och service som rör varumärket Mak som levererar båtmotorer och stora gasmotorer för kraftproduktion. I och med det kommer Zeppelin att ansvara för distribution och service av dessa motorer i Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen samt på Grönland och Färöarna.

Zeppelin är inne i en tillväxtfas och har stora förhoppningar om att öka marknadsandelen de nya nordiska marknaderna. Viktiga verktyg för en ökad försäljning är, enligt företagsledningen, att utveckla reservdels- och serviceverksamheten, bygga ut uthyrningsorganisationen och lyfta verksamheten med begagnade maskiner.

Nu kommer vi att kunna erbjuda skräddarsydda lösningar även för våra kunder i norra Europa, säger Peter Gerstmann, styrelseordförande för Zeppelin GmbH.

Med Zeppelin följer också rejält med muskler. Den tyska koncernen är verksam på över 220 platser i 38 länder och omsatte under 2018 ungefär 2,9 miljarder euro med närmare 10 000 anställda. Verksamheten indelas i sex strategiska affärsenheter: Byggmaskiner Centraleuropa, Byggmaskiner Norden, Byggmaskiner Eurasien (distribution och service av bygg-, gruv- och jordbruksmaskiner), Rental (uthyrnings- och projektlösningar för byggbranschen och industrin), Power Systems (driv- och energisystem) samt Anläggningskonstruktion (projektering och anläggning).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094