23948sdkhjf

Första staten med gratis kollektivtrafik

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Snart går det att resa avgiftsfritt i ett av EU:s länder – det blir det första landet i världen där all kollektivtrafik finansieras via skattsedeln helt utan biljettintäkter.

Luxemburg är måhända ingen stor stat men ändå en av EU:s kärnländer. Från och med 1 mars i år kommer det att bli avgiftsfritt för alla som är folkbokförda i landet att borda buss, spårvagn och tåg i andra klass.

Syftet med den biljettlösa kollektivtrafiken är att det ska bli lättare för luxemburgarna att vänja sig av med sitt bilberoende. Även Estland har planer på att införa avgiftsfri kollektivtrafik på nationell nivå – i Tallinn är det redan helt skattefinansierad kollektivtrafik för estniska medborgare. Men ännu är inget datum spikat för det nationella genomförandet i Estland.

Erfareneheterna från försök med helt skattefinansierad kollektvtrafik är blandade: Vissa hävdar att kostnaderna för trafiken ökar mer än när resenärerna får betala en del av kostnaden via biljetten. Ju fler resenärer, desto fler fordon behövs och mer drivmedel behövs vilket måste betalas av samhällets skattemedell. I Sverige står resenärerna i genomsnitt för halva kostnaden, subventionsgraden är mellan 40 och 60 procent. Trots det ökar kostnaderna för kollektivtrafiken även här år efter år.

FAKTA/Luxemburg

Ett av EU:s minsta länder med en yta om 2 586 kvadratkilometer, mindre än Gotland alltså. Men Luxemburg har nästan tio gånger fler invånare än Sveriges största ö, nästan 600 000. Trots litenheten finns det tre språk i landet, det inhemska letzeburgesch samt franska och tyska. Nästan alla medborgarare talar både franska och tyska men endast runt 60 procent av alla som bor i Luxemburg är medborgare i landet. Den största immigrantgruppen är personer av portugisisikt ursprung vilket kanske kan tyckas litet märkligt. Bakgrunden till detta är den stora arbetskraftsinvandringen från just Portugal som ägde rum under 1960-talet.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Nyhetsbrev

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Rototilts strategi gick hem

Oilquick hårdsatsar i USA

Den tiltrotatorserie som lanserades i höstas efter ett nära samarbete med Engcon blir huvudnumret för Oilquick på Conexpo-Conagg i Las Vegas 10-14 mars. Företaget har vuxit kontinuerligt i Nordamerika under flera år och räknar med fortsatta framgångar.

1

Hittade framgångsrikaste kollektivtrafiken

Jamil Khan, Lunds universitet, har hittat de svenska regioner som är bäst på kollektivtrafik - 13 maj kommer han till Kollektivtrafikdagen för att berätta om hur de burit sig åt.

Swecon noterar rekordstor vinst

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Ett demensboende med extra allt

En utställning som visar upp de senaste lösningarna för demenssjukas boendemiljö – Så ser inspirationsmiljon ut på det nyinvigda Kickihemmet.

Äldre tycker till om ny teknik i vård och omsorg

Forskare undersöker nu hur äldre uppfattar användningen av ny teknik som kan ersätta vård- och omsorgspersonal i vissa moment. Till exempel uppkopplade duschrobotar och larm- och tillsynssystem.

Yrkesval med goda chanser till jobb

Opus får besikta skyliftar

Opus Bilprovning kompletterar sin besiktningsverksamhet med mobila arbetsplattformar/skyliftar och IBC-behållare/bränsletankar.

BASF styr om produktion till Europa

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.078