23948sdkhjf

Tungt vägande almanacka

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Vissa almanackor väger tyngre än andra. Till de tyngsta hör Tunga almanackan från Trafik-Nostalgiska Förlaget som går ut hårt på omslaget med Bucyrus 495 i Aitik, en bjässe på 1 250 ton med en skopa som tar 80 ton.

Svenska maskinentreprenörer och maskinförare har internationellt rykte om sig att våra synnerligen teknikintresserade och dessutom mycket kompetenta i sitt yrkesutövande. Detta i kombination med bland annat miljölagstiftningen gör att den svenska maskinflottan är jämförelsevis modern. De senaste maskingenerationerna är väl representerade liksom tillval i form av avancerad teknologi som bland annat hjälper till att minska miljöbelastningen och öka produktivitet och säkerhet.

De många fordons- och maskinträffar som arrangeras över hela landet visar dessutom att intresset är stort även för äldre modeller och äldre teknik. Samtidigt finns ett stort mått av nyfikenhet över vad som kommer att visas på alla dessa möten.

Ungefär samma sak gäller Tunga alma nackansom ges ut av Trafik-Nostalgiska Förlaget. Almanackan för 2020 innehåller 15 bilder på bland annat tipptruckar, traktorer och lastbilar. Texter och bilder har tillhandahållits av Lars von Rosen som bland annat berättar om maskinträffar och besök hos samlare och stolta ägare.

Monstergrävaren på omslaget är en Bucyrus 495BII som levererades till Aitik 2001. 28 meter lång, 13 meter bred och 20 meter hög väger ekipaget in på allt annat än blygsamma 1 250 ton.

Resterande fordon och maskiner på bilderna får bli en överraskning tills almanackan öppnas.

Mer om: maskinhistoria
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Lättviktigt men jätteviktigt

Låg vikt, enkel hantering och hållbart är argument som Honeywell använder när företaget nu lanserar en ny generation räckesnät i stål från Combisafe.

OxyCheck rullas ut i USA

Ecolean i topp inom hållbarhet

Hittat - mineraler för 1000 miljarder

Hjullastare bekämpar nordnorsk snö

Nytt förpackningsföretag på svenska marknaden

Nyhetsbrev

Nya finansieringsformer för kollektivtrafiken

Lina Olsson, Malmö universitet, arbetar med forskning om exploateringsbaserad finansiering av ny kollektivtrafik – hon presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt på Kollektivtrafikdagen 13 maj.

Plus

Labelexpo: Många nyheter hos Gallus

MRF pausar EU-samarbetet med Cecra

Från årsskiftet har Motorbranschens Riksförbund, MRF, valt att pausa arbetet med EU-förbundet Cecra och enbart jobba med AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers). De fokuserar fortfarande på tillgången till fordonsdata, som Motormagasinet berättat om tidigare, men nu på ett lite annorlunda sätt.

Almi Invest miljoninvesterar i cancerdiagnostikbolag

Almi Invest investerar i cancerdiagnostik-bolaget Celluminova som kan öka överlevnadsgraden vid hjärnkirurgi.

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Sökes: Reporter med digital inriktning

Reportern ska ingå i teamet som producerar Life Science Sweden, MedTech Magazine och Hjälpmedel.

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Klimatsmarta matformar för mikron

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Sidel väljer XMReality

Frukt & Grönt i papperspåse

Burktappare Årets Ölutvecklare

Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Bergbyggarna får mycket att göra

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

Giftig gas läckte från massabruket - UPPDATERAD TISDAG

Vi uppdaterar när det kommer nya uppgifter.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Folkhälsa får eget radioprogram

Rekord på spåren

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156