23948sdkhjf

Landsverks prototyper

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Vad var pansarsläden Sländan som togs fram på 1940-talet? Svaret på såväl den frågan som på en mängd andra frågor du inte ens visste att du hade finns i boken Landsverks prototyper 1920-1980 som på cirka 120 sidor redovisar en kavalkad med till större delen okända produkter.

När Landsverk blev ett företagsnamn 1928 hade verksamheten redan bedrivits i mer än 50 år. Med tillgång till bland annat verkstäder för plåt- och maskinbearbetning, smedja, gjuteri och snickeri levererade företaget en bred flora av maskiner för lant- och skogsbruk samt entreprenad- och terminalverksamhet liksom järnvägsvagnar, brokomponenter, gjutgods som spisar och ugnar samt inte minst utrustning för försvaret.

Företagets historia fram till slutet år 1992 finns beskriven på flera håll, bland annat av Lars von Rosen som själv arbetade på Kockum-Landsverks marknadsavdelning under perioden 1965-75. I hans senaste bok om Landsverk handlar det dock inte primärt om företagets historia utan snarare om ”de refuserades salong” – där presenteras hemliga projekt, okända projekt och projekt som helt enkelt inte tog sig hela vägen till marknadsintroduktion.

Lars von Rosen har samlat fotografier, teckningar och information om en mängd av de produkter som fanns på Landsverks ritbord under åren 1920-1980, men som aldrig blev några storsäljare. En del togs fram som prototyper medan andra tillverkades i ett fåtal exemplar, en del lämnade aldrig ritbordet.

Författaren visar lite extra intresse för bland annat halvbandaren L-40H som premiärvisades 1953, udda grävaggregat och mobilkranar. Och så förstås Sländan, en pansarsläde som stod klar att visas för försvarsmakten 1946 och som året efter lyckades komma upp i den aktningsvärda hastigheten 124 kilometer i timmen. Efter två års tester – väl beskrivna i boken – fattade så Fordonsbyrån beslut om Sländans vidare öden 1948.

Intresse från försvaret för en smidig, lättförflyttad kran och grävmaskin bidrog också till framtagandet av halvbandaren som med utgångspunkt från ett bandburet underrede av stridsvagnstyp kombinerade gummibelagda, triangelupphängda larvband med hjul. Lösningen klarade en transporthastighet på 20 kilometer i timmen, vilket eliminerade behovet av en maskintrailer vid korta  transporter.

Boken avslutas med en framtidsvision om 2000-talets maskin, en vision som presenterades i en kundtidning från Kockums Industri 1975. Fjärrstyrning, kameraövervakning, bränsleceller med möjlighet till laddning när maskinen står still var några av de innovationer som förutsågs – dock med övertygelsen att vi inte sett slutet på utvecklingen än.

Läs också: Tungt vägande almanacka

Boken avslutas på samma sätt som artikeln från 1975.

De tekniska landvinningarna kommer snabbt. Tekniken överraskar oss med möjligheter som för inte så länge sedan tycktes långt borta.”

Bokens kavalkad av produkter leder dock även tankarna i en helt annan riktning. En del av det vi i dag ser som nytänkande var nytänkande redan för åtskilliga tiotals år sedan.

Landsverks prototyper 1920-1980

  • Författare: Lars von Rosen
  • Förlag: Trafik-Nostalgiska Förlaget
  • Antal sidor: 120
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Lättviktigt men jätteviktigt

Låg vikt, enkel hantering och hållbart är argument som Honeywell använder när företaget nu lanserar en ny generation räckesnät i stål från Combisafe.

OxyCheck rullas ut i USA

Ecolean i topp inom hållbarhet

Hittat - mineraler för 1000 miljarder

Hjullastare bekämpar nordnorsk snö

Nytt förpackningsföretag på svenska marknaden

Nyhetsbrev

Nya finansieringsformer för kollektivtrafiken

Lina Olsson, Malmö universitet, arbetar med forskning om exploateringsbaserad finansiering av ny kollektivtrafik – hon presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt på Kollektivtrafikdagen 13 maj.

Plus

Labelexpo: Många nyheter hos Gallus

MRF pausar EU-samarbetet med Cecra

Från årsskiftet har Motorbranschens Riksförbund, MRF, valt att pausa arbetet med EU-förbundet Cecra och enbart jobba med AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers). De fokuserar fortfarande på tillgången till fordonsdata, som Motormagasinet berättat om tidigare, men nu på ett lite annorlunda sätt.

Almi Invest miljoninvesterar i cancerdiagnostikbolag

Almi Invest investerar i cancerdiagnostik-bolaget Celluminova som kan öka överlevnadsgraden vid hjärnkirurgi.

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Sökes: Reporter med digital inriktning

Reportern ska ingå i teamet som producerar Life Science Sweden, MedTech Magazine och Hjälpmedel.

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Klimatsmarta matformar för mikron

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Sidel väljer XMReality

Frukt & Grönt i papperspåse

Burktappare Årets Ölutvecklare

Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Bergbyggarna får mycket att göra

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

Giftig gas läckte från massabruket - UPPDATERAD TISDAG

Vi uppdaterar när det kommer nya uppgifter.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Folkhälsa får eget radioprogram

Rekord på spåren

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.328