23948sdkhjf

Återvinningsindustrierna tar fram färdplan för fossilfrihet

| Av Peter Olofsson | Recycling | Tipsa redaktionen

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna inleder nu arbetet med att ta fram en färdplan för en fossilfri och cirkulär ekonomi inom ramen för Fossilfritt Sverige.

Färdplanen blir en nyckel till hur återvinningsföretagen ska nå fossilfrihet och ska underlätta för andra industrier att på sikt bli mer cirkulära.

– Fler och fler branscher visar nu upp sina planer för fossilfri konkurrenskraft. Den framväxande cirkulära ekonomin är en viktig del i att utveckla ett fossilfritt Sverige och därför är det väldigt glädjande att Återvinningsindustriernas  nu tar fram en färdplan, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Återvinningsindustriernas färdplan kommer att visa på branschens egna strategier för att nå fossilfrihet och samtidigt vara ett nyckelverktyg för att andra industrier ska kunna bli cirkulära. Färdplanen kommer redovisa vilka politiska förutsättningar som krävs för att nå målenoch vilka utmaningar som vårt samhälle står inför. Den kommer också ge förslag på hur politik, näringsliv och myndigheter kan lösa dem tillsammans.

– Den svenska återvinningsbranschen tar redan i dag ett stort ansvar för att minska de fossila utsläppen. Nu kommer vi arbeta ännu hårdare för att utsläppen ska minska snabbare och för att synliggöra hur vi kan bidra till ett cirkulärt samhälle. En kraftigt ökad användning av återvunna material skulle ge omfattande utsläppsminskningar för Sverige. Vi är därmed en nyckelaktör i omställningen till ett fossilfritt Sverige, säger Viveke Ihd, tf vd Återvinningsindustrierna

I övergången från ett samhälle byggt på linjära modeller till ett cirkulärt samhälle där allt kan materialåtervinnas spelar Återvinningsindustrierna en avgörande roll. Förutom att branschen jobbar för fossilfrihet och ökad återvinning kommer omställningen även kräva en ny syn på resurser. Tillverkningsindustrin behöver designa produkter för att de ska kunna återvinnas och använda återvunnet material i högre utsträckning. Det är en förutsättning för att Sverige ska kunna bli hållbart och cirkulärt i framtiden.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Case lyfter begagnat till ny nivå

På förra årets Bauma lanserade Case sin version av certifierade begagnade maskiner. Nu har den första maskinen i satsningen registrerats. Först ut blev en 2050M bandschaktare hemmahörande hos brittiska LDH Plant.

Lättviktigt men jätteviktigt

Låg vikt, enkel hantering och hållbart är argument som Honeywell använder när företaget nu lanserar en ny generation räckesnät i stål från Combisafe.

OxyCheck rullas ut i USA

Ecolean i topp inom hållbarhet

Hittat - mineraler för 1000 miljarder

Hjullastare bekämpar nordnorsk snö

Nyhetsbrev

Nytt förpackningsföretag på svenska marknaden

Nya finansieringsformer för kollektivtrafiken

Lina Olsson, Malmö universitet, arbetar med forskning om exploateringsbaserad finansiering av ny kollektivtrafik – hon presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt på Kollektivtrafikdagen 13 maj.

Plus

Labelexpo: Många nyheter hos Gallus

MRF pausar EU-samarbetet med Cecra

Från årsskiftet har Motorbranschens Riksförbund, MRF, valt att pausa arbetet med EU-förbundet Cecra och enbart jobba med AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers). De fokuserar fortfarande på tillgången till fordonsdata, som Motormagasinet berättat om tidigare, men nu på ett lite annorlunda sätt.

Almi Invest miljoninvesterar i cancerdiagnostikbolag

Almi Invest investerar i cancerdiagnostik-bolaget Celluminova som kan öka överlevnadsgraden vid hjärnkirurgi.

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Sökes: Reporter med digital inriktning

Reportern ska ingå i teamet som producerar Life Science Sweden, MedTech Magazine och Hjälpmedel.

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Klimatsmarta matformar för mikron

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Sidel väljer XMReality

Frukt & Grönt i papperspåse

Burktappare Årets Ölutvecklare

Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Bergbyggarna får mycket att göra

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Folkhälsa får eget radioprogram

Rekord på spåren

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111