23948sdkhjf

Bioplastsektorn fortsätter växa

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Den globala produktionskapaciteten för bioplast kommer att öka från cirka 2,1 miljoner ton 2019 till 2,4 miljoner ton 2024. Det visar European Bioplastics årliga uppdatering av marknadsdata.   

-I en alltmer miljömedveten miljö förutsägs den globala marknaden för bioplast växa med mer än 15 procent under de kommande fem åren, säger Hasso von Pogrell, vd för European Bioplastics. 

De biopolymerer som framförallt driver tillväxten är PP och PHA (polyhydroxyalkanoater). PHA är en viktig polymerfamilj som fortsätter att öka. Produktionskapaciteten beräknas att mer än tredubbla under de kommande fem åren. Polyestrarna Dessa polyestrar är biobaserade, biologiskt nedbrytbara.  

Produktionskapaciteten för PP uppskattas att nästan sexdubblas fram till 2024, beroende på dess utbredda tillämpning inom ett brett spektrum av sektorer. PP är ett mycket mångsidigt material som har utmärkta barriäregenskaper.  

Biobaserad, icke-biologiskt nedbrytbar plast, inklusive drop-in-lösningar av biobaserad PE och biobaserad PET, samt biobaserad PA, utgör för närvarande cirka 44 procent (nästan 1 miljon ton) av den globala produktionskapaciteten för bioplast. Produktionen av biobaserad PE förutspås fortsätta att växa eftersom ny kapacitet planerad i Europa under de kommande åren.  

Produktionskapaciteten för biobaserat PET har emellertid inte ökat med den hastighet som tidigare förutsetts. Den har istället minskat med åren. Fokus har istället förflyttats mot utvecklingen av PEF (polyetylenfuranoat), en ny polymer som förväntas komma in på marknaden 2023. PEF är jämförbar med PET, men är helt biobaserad och har dessutom överlägsna barriär- och termiska egenskaper, vilket gör den till ett idealiskt material för dryckesflaskor. 

Förpackningar är fortfarande det största användningsområdet för bioplast med nästan 53 procent (1,14 miljoner ton) av den totala bioplastmarknaden under 2019. Bioplastmaterial används dock även i många andra sektorer, och applikationsportföljen fortsätter att växa. Användningen av biobaserad plast ökade signifikant under 2019 inom segment som fordon & transport eller bygg & konstruktion, rapporterar European Bioplastics. 

Asien är fortfarande region där störst andel biobaserad plast produceras (över 45 procent).  En femtedel av produktionskapaciteten finns i Europa. Denna andel förväntas växa till upp till 30 procent år 2024. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

OxyCheck rullas ut i USA

Ecolean i topp inom hållbarhet

Hittat - mineraler för 1000 miljarder

Hjullastare bekämpar nordnorsk snö

Nytt förpackningsföretag på svenska marknaden

Nya finansieringsformer för kollektivtrafiken

Lina Olsson, Malmö universitet, arbetar med forskning om exploateringsbaserad finansiering av ny kollektivtrafik – hon presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt på Kollektivtrafikdagen 13 maj.

Nyhetsbrev

Plus

Labelexpo: Många nyheter hos Gallus

MRF pausar EU-samarbetet med Cecra

Från årsskiftet har Motorbranschens Riksförbund, MRF, valt att pausa arbetet med EU-förbundet Cecra och enbart jobba med AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers). De fokuserar fortfarande på tillgången till fordonsdata, som Motormagasinet berättat om tidigare, men nu på ett lite annorlunda sätt.

Almi Invest miljoninvesterar i cancerdiagnostikbolag

Almi Invest investerar i cancerdiagnostik-bolaget Celluminova som kan öka överlevnadsgraden vid hjärnkirurgi.

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Sökes: Reporter med digital inriktning

Reportern ska ingå i teamet som producerar Life Science Sweden, MedTech Magazine och Hjälpmedel.

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Klimatsmarta matformar för mikron

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Sidel väljer XMReality

Frukt & Grönt i papperspåse

Burktappare Årets Ölutvecklare

Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Bergbyggarna får mycket att göra

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

Giftig gas läckte från massabruket - UPPDATERAD TISDAG

Vi uppdaterar när det kommer nya uppgifter.

Internationellt sprängkort kan snart vara verklighet

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Folkhälsa får eget radioprogram

Rekord på spåren

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172