23948sdkhjf

Northvolt etablerar batteriåtervinning nästa år

| Av Peter Olofsson | Recycling | Tipsa redaktionen

Nästa år startar Northvolt sin första anläggning för återvinning av litiumjonbatterier. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det handlar om en pilotanläggning som placeras i Västerås. Återvinning, i programmet Revolt, är en hörnsten i Northvolts vision om hållbar tillverkning av litiumjonceller. Anläggningen väntas kunna starta under 2020 och den kommer att göra en plattform för utveckling och validering av Northvolts återvinningsprocess. Inledningsvis är målsättningen att anläggningen ska ha en kapacitet på 100 ton per år.

Läs också: 300 miljarder på 20 år – investeringarna haglar

Längre fram räknar Northvolt med att bygga en fullskalig återvinningsanläggning i anslutning till Northvolt Ett, den jätteanläggning för batteritillverkning som är under uppförande i Skellefteå. Där är målsättningen att 50 % av insatsmaterialen till nya battericeller ska komma från återvunna dito till 2030. Det första blocket i den anläggning väntas kunna tas i drift 2022 med en kapacitet att återvinna ca 25 000 ton battericeller per år.

Processen som företaget ska använda är utvecklade tillsammans med Chalmers Tekniska Universitet, är hydrometallurgisk och möjliggör återvinning av litium, nickel, mangan och kobolt.

Fakta:

I Europa finns idag en kapacitet att återvinna ca 33 000 ton batterier per år. Dock är denna kapacitet vare sig speciellt lämpad för att effektivt återvinna de metaller som ingår i litiumjonbatterier, eller tillräcklig för att hantera de volymer batterier som kommer att sättas på marknaden när elektrifiering av transporter skalas upp. Redan i år väntas ca 75 000 ton batterier nå end-of-life i Europa.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

TSS skjuter upp planerna på ny dansk fabrik

Case lyfter begagnat till ny nivå

På förra årets Bauma lanserade Case sin version av certifierade begagnade maskiner. Nu har den första maskinen i satsningen registrerats. Först ut blev en 2050M bandschaktare hemmahörande hos brittiska LDH Plant.

Lättviktigt men jätteviktigt

Låg vikt, enkel hantering och hållbart är argument som Honeywell använder när företaget nu lanserar en ny generation räckesnät i stål från Combisafe.

OxyCheck rullas ut i USA

Ecolean i topp inom hållbarhet

Hittat - mineraler för 1000 miljarder

Nyhetsbrev

Hjullastare bekämpar nordnorsk snö

Nytt förpackningsföretag på svenska marknaden

Nya finansieringsformer för kollektivtrafiken

Lina Olsson, Malmö universitet, arbetar med forskning om exploateringsbaserad finansiering av ny kollektivtrafik – hon presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt på Kollektivtrafikdagen 13 maj.

Plus

Labelexpo: Många nyheter hos Gallus

MRF pausar EU-samarbetet med Cecra

Från årsskiftet har Motorbranschens Riksförbund, MRF, valt att pausa arbetet med EU-förbundet Cecra och enbart jobba med AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers). De fokuserar fortfarande på tillgången till fordonsdata, som Motormagasinet berättat om tidigare, men nu på ett lite annorlunda sätt.

Almi Invest miljoninvesterar i cancerdiagnostikbolag

Almi Invest investerar i cancerdiagnostik-bolaget Celluminova som kan öka överlevnadsgraden vid hjärnkirurgi.

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Sökes: Reporter med digital inriktning

Reportern ska ingå i teamet som producerar Life Science Sweden, MedTech Magazine och Hjälpmedel.

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Klimatsmarta matformar för mikron

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Sidel väljer XMReality

Frukt & Grönt i papperspåse

Burktappare Årets Ölutvecklare

Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Bergbyggarna får mycket att göra

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Folkhälsa får eget radioprogram

Rekord på spåren

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109