23948sdkhjf

Ledare: Hoppet står inte till tomten

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Helt klart är att tidigare förhoppningar om att tomten ska ställa allt till rätta är totalt fruktlösa.

2019 har varit ett omtumlande år både i Sverige och internationellt. I Sverige blir neddragningarna allt mer påtagliga inom flera områden. Det går inte en dag där det inte rapporteras om minst en kris någonstans i den svenska samhällsapparaten.

Skärpta finansiella krav på bostadsköpare har slagit hårt mot bostadsbyggandet som snabbt förvärrar bostadsbristen på många håll i landet, minskar förutsättningarna för utbildning och försvårar för framgångsrika företag att växa.

Samtidigt innebär hotet om ett spårsystem för höghastighetståg som är oerhört luddigt i konturerna att investeringarna i infrastrukturen tappar fart. Det verkar redan uppenbart att pengar inte används för att de kommer att behövas i ett senare skede.

Helt klart är att tidigare förhoppningar om att tomten ska ställa allt till rätta är totalt fruktlösa. Det finns en förarstol stor nog för en hel regering som måste vakna upp till den realitet vi lever i. Den kan inte längre sitta och sova bakom ratten.

Dagens handlingsförlamning och dagdrömmeri duger inte, inte ens i ett parlamentariskt läge som måste betraktas som mer svårbemästrat än någonsin tidigare. Att möta problemen genom att gömma undan dem i utredningar lär dock inte leda till någon förbättring.

Några förslag till åtgärder: Tillsätt generaldirektörer efter kompetens, inte efter politisk hemvist. Ta bort de blockeringar som styr bostadsbyggandet. Skrota förslaget om höghastighetståg, eller lägg fram ett trovärdigt och komplett material som visar reella fakta om ett genomförbart projekt – inte bara förskönande förhoppningar. Säkerställ att utbildning på alla nivåer är relevant och kan bedrivas på ett sätt som gagnar såväl elever som lärare och framför allt leder till jobb.

Blir det tid över finns mycket mer att göra: invandring, sjukvård, omsorg, miljö, glesbygdsfrågor...

Årets sista Leveranstidningen Entreprenad på papper är nu ute bland prenumeranterna. Nästa pappersutgåva landar i brevlådorna 30 januari, men följ gärna nyhetsflödet på vår hemsida och via våra nyhetsbrev.

Tills vi möts igen vill jag rikta ett stort tack till läsare, annonsörer, samarbetspartners och medarbetare för det gångna året.

Mer om: Ledare
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

OxyCheck rullas ut i USA

Ecolean i topp inom hållbarhet

Hittat - mineraler för 1000 miljarder

Hjullastare bekämpar nordnorsk snö

Nytt förpackningsföretag på svenska marknaden

Nya finansieringsformer för kollektivtrafiken

Lina Olsson, Malmö universitet, arbetar med forskning om exploateringsbaserad finansiering av ny kollektivtrafik – hon presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt på Kollektivtrafikdagen 13 maj.

Nyhetsbrev

Plus

Labelexpo: Många nyheter hos Gallus

MRF pausar EU-samarbetet med Cecra

Från årsskiftet har Motorbranschens Riksförbund, MRF, valt att pausa arbetet med EU-förbundet Cecra och enbart jobba med AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers). De fokuserar fortfarande på tillgången till fordonsdata, som Motormagasinet berättat om tidigare, men nu på ett lite annorlunda sätt.

Almi Invest miljoninvesterar i cancerdiagnostikbolag

Almi Invest investerar i cancerdiagnostik-bolaget Celluminova som kan öka överlevnadsgraden vid hjärnkirurgi.

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Sökes: Reporter med digital inriktning

Reportern ska ingå i teamet som producerar Life Science Sweden, MedTech Magazine och Hjälpmedel.

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Klimatsmarta matformar för mikron

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Sidel väljer XMReality

Frukt & Grönt i papperspåse

Burktappare Årets Ölutvecklare

Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Bergbyggarna får mycket att göra

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

Giftig gas läckte från massabruket - UPPDATERAD TISDAG

Vi uppdaterar när det kommer nya uppgifter.

Internationellt sprängkort kan snart vara verklighet

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Folkhälsa får eget radioprogram

Rekord på spåren

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.472