23948sdkhjf

Tar förnybart sugrör till marknaden

Stora Enso och Sulapac lanserar ett förnybart och biologiskt nedbrytbart sugrör för att bekämpa det globala problemet med plastavfall. Sugröret har samma användaregenskaper som ett traditionellt sugrör. De nya sugrören är nu tillgängliga för företag och konsumenter som söker mer miljövänliga lösningar.

Bland de första kunderna finns bland andra flygbolaget Finnairs lounger i Helsingfors som byter ut sina sugrör i plast och papp, matleveransplattformen Wolt, alkoholvarumärket Altia, samt Hotel St. George och vegancafét Kippo i Helsingfors.

De första kunderna representerar olika branscher men har ett gemensamt intresse: att vara ledande inom hållbarhet. För slutkonsumenterna kommer sugrören att vara tillgängliga via Biofutura.com, en e-handelsbutik specialiserad inom komposterbara serveringsprodukter och förpackningar, samt hos e-elektronikförsäljaren Verkkokauppa.com.

– Det finns en stor efterfrågan för vår produkt då den dels uppfyller hållbarhetskriteriet och dessutom har starka användaregenskaper. Precis som Sulapacs övriga material är sugröret helt fritt från plast. Det är utformat för att efterhärma naturen – om sugröret råkar hamna i havet beter det sig precis som ett björklöv och skadar inte ekosystemet, säger Sulapacs VD Suvi Haimi.

Sugrören bygger på Sulapacs patentsökta materialinnovation. Huvudkomponenterna är förnybara material som trä och växtbaserade bindemedel. Sulapac definierar materialet som fritt från mikroplaster, vilket innebär att det har utformats för att vara helt biologiskt nedbrytbart i olika miljöer. Sugröret är kompatibelt med befintliga sophanteringssystem och är utvecklat för återvinning via industriell kompostering.

– Miljarder sugrör produceras och används varje vecka, vilket skapar skadligt skräp som ofta hamnar i havet. Det här förnybara och biologiskt nedbrytbara materialet kan ersätta fossilbaserade material för att bekämpa plastavfallet. Genom vårt samarbete med Sulapac kan vi utforska nya typer av innovativa och skalbara material för att bredda vårt erbjudande av förnybara lösningar, säger Marcus Dehlin, Head of Business Alliances, Stora Enso.

I den första fasen kommer sugrören att vara tillgängliga i Europa och därefter följer en global lansering. Sugrören tillverkas i maskiner som ursprungligen utvecklats för produktion av plastsugrör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.484