23948sdkhjf

Gasklockan ser ut att bli rättssak

Stockholms stad häver överenskommelsen med Oscar Properties om exploatering i prestigeprojektet Gasklockan i Hjorthagen sedan fastighetsbolaget inte betalat den överenskomna köpeskillingen på närmare 600 miljoner kronor i tid.

Redan för tio år sedan presenterade Oscar Properties och arkitektbyrån Herzog & de Meuron de första visionsbilderna på utvecklingen kring de gamla gasklockorna i Hjorthagen. I våras träffades en överenskommelse med Stockholms stad som innebar tillträde till markområdet 31 oktober till ett pris på strax under 600 miljoner kronor.

Fastighetsbolaget hävdar dock att det saneringsarbete som Stockholms stad skulle utföra inte var utfört fullt ut. Med hänvisning till att det fortfarande finns kvar föroreningar på och omkring fastigheterna har därför det överenskomna beloppet inte erlagts.

Stockholms stad gör en helt annan tolkning och häver nu överenskommelsen med hänvisning till att Oscar Properties trots ett flertal uppmaningar inte fullgjort sina förpliktelser.

Stadens ambition är dock att projektet i Norra Djurgårdsstaden ändå ska genomföras. Det finns en byggrätt och detaljplanen, som bland annat omfattar ett cirka 90 meter högt hus med ungefär 300 bostäder, har vunnit laga kraft. Avsikten är att genomföra exploateringen i samverkan med en annan byggaktör som kommer att utses i ett senare skede.

Fastighetsbolaget visar dock inga som helst tecken på att det tänker acceptera att bli utkastat från projektet. I ett pressmeddelande skriver företaget bland annat:

Stockholms stad är införstådd med att det återstår miljöåtgärder på fastigheten som medför att affären inte kan slutföras. Oscar Properties har med alla medel försökt komma till en konstruktiv dialog med staden, men konstaterar att bolaget nu i stället får ägna tid åt de rättsliga åtgärder som behöver vidtas gentemot staden på grund av den skada som Oscar Properties drabbas av i och med detta.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078