23948sdkhjf

Osäkerheten är större än på länge

-Konjunkturen är på väg lätt nedåt. Den är svagare än på många år, men det är ingen riktig kris för svensk del.

När Göran Grahn, nationalekonom vid Svensk Näringsliv, pratade vid en frukostkonferens i Helsingborg den 26 november, lyfte han fram ett antal faktorer vilka påverkar att konjunkturläget är så osäkert som det är just nu. 

-Tillväxten har varit ganska bra i Sverige sedan 2015/2016, men under 2020 och 2021 kommer vi att gå in i en något mer dämpad period. Sysselsättningen kan därav komma att minska något men inte alls som i efterdyningarna av 2008, säger Göran Grahn.

-Konsumtionen tuggar på ganska rejält och utgör ingen större fara. Utrikeshandeln har fått god hjälp av Sveriges svaga växelkurs. Det som har hållit tillbaka tillväxten i Sverige är framförallt bristen på investeringar och bostadsbyggande, säger han.

Göran Grahn räknar upp ett antal globala orosmoln eller risker som börjat torna upp sig det senaste året.

-Brexit, vad händer där? Donald Trump, vad kommer han att hitta på? Ett flertal länders stora skulder i form av uttömd penning- och finanspolitik är oroande. Samt att det råder stor oro i flera länder. Och migration på grund av krig, fattigdom och klimat, är andra risker.

De inhemska risker han lyfter fram för Sveriges del är det byggs för lite bostäder. Stora hushållsskulder samt att det börjar bli svårt för kommunerna att hantera migrationen nu när de ska finansiera den själva.

-Faktorer som kommer att gnaga på svensk ekonomi de kommande åren, säger Göran Grahn.

Grahn visar även ett diagram över hur svenska inköpschefer ser på konjunkturläget.

-Inköpscheferna är inte lika pessimistiska som de var 2008, men det börjar bli oroväckande dystert.

Han lyfter fram faran med Sveriges, med flera andra länders extremt låga ränteläge.

-Och om det skulle visa sig att vi kommer att drabbas av en hårdare nedgång än vad indikatorerna hittills visar så finns det inte så mycket kvar att ta av på penningmarknadssidan eftersom vi redan idag har så extremt lågt ränteläge.

-Gällande finanspolitiken som är den andra styrspaken, så ser det inte heller så bra ut för många länder eftersom de redan idag har en hög statsskuld.

 Retoriskt frågar han sig – vad händer nu?

-Vi vet att konjunkturen mattas. Att finanspolitiken är uttömd och att det inte finns så mycket att göra gällande penningpolitiken. De klassiska verktygen är redan uttömda.

-Men Sverige har inte lika stor statsskuld, vilket känns bra, samt att vi har vår egen valuta. Däremot så har Sverige en hög bostadsbrist och kolossalt höga hushållsskulder, och det känns obehagligt. 

-Men det är inte kört, säger han när stora delar av åhörarna nu börjat skruva på sig.

-Det finns mängder med saker att göra. 5G kommer nu och det kommer att krävas stora investeringar för att få dessa på plats. Det kommer även att genomföras en rad klimatinvesteringar samt att vi håller på att elektrifiera samhället. Och så behöver vi bygga nya bostäder, så visst finns det finns saker att göra. Massor med saker, avslutar Göran Grahn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14