23948sdkhjf

Shell in i biomassaprojekt

Produktionsanläggningen i norska Åmli ska konvertera råvaror från skogar, till exempel skogsrester och biprodukter från sågverk, till en avancerad andra generationens bioolja; Biozin.

Nu har Norska Biozin Holding, där Preem är delägare, ingått ett avtal där Shell ger ekonomiskt stöd i det pågående arbetet med att utveckla och bygga den fullskaliga anläggningen för bioråolja. Shells ekonomiska bidrag ska stödja aktiviteter relaterade till förstudien för projektet.

– Preem välkomnar Shells bidrag och engagemang i Biozin Holdings projekt i Åmli. Deras engagemang består av ett viktigt ekonomiskt bidrag, men också i form av deras iH2-teknologi, säger Mattias Backmark, chef Affärsutveckling på Preem.

Den planerade produktionsanläggningen uppskattas producera cirka 120 000 kubikmeter biozin per år, som kan raffineras på Preemraff Lysekil eller Göteborg till förnybart innehåll i drivmedel. Den planerade produktionsanläggningen i Jordøya beräknas vara i drift år 2022.

- Vi är mycket nöjda med det här avtalet som ger oss ett viktigt bidrag i arbetet mot en fullskalig produktionsanläggning för bioråolja, säger Thomas Skadal, vd för Biozin Holding.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.062