23948sdkhjf

Ställningsfel i massor

När Byggnads i slutet av oktober kontrollerade drygt 1 100 byggnadsställningar i Sverige konstaterades fel på 65 procent av dessa. I flera fall var bristerna så allvarliga att skyddsombuden stoppade arbetet. Nu kräver Byggnads att yrkesbevis införs för ställningsbyggare.

Förra året avled tolv personer i samband med byggrelaterade arbetsolyckor, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Hittills i år har elva byggnadsarbetare omkommit i Sverige. Enligt Byggnads är en stor del av olyckorna kopplade till felaktiga och osäkra byggnadsställningar, vilket ledde till att årets arbetsmiljövecka i slutet av oktober bland annat ägnades till att kontrollera byggnadsställningar.

– Felaktiga ställningar kostar liv och hälsa för oss byggnadsarbetare. I jakten på att tjäna pengar är det uppenbart att byggbranschen släppt kontrollen över vilka aktörer som kommer in på byggena och vilken utbildning de har och inte har, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Sammanlagt kontrollerades drygt 1 100 byggnadsställningar. Det fanns fel på 65 procent av byggnadsställningarna och på flera platser var bristerna så allvarliga att skyddsombuden behövde stoppa arbetet. Ett av de vanligaste felen var, enligt Byggnads, att arbetskraften hade otillåtet låg utbildning. Därför kräver Byggnads nu införandet av yrkesbevis för ställningsbyggare.

– Det behövs en rejäl upprensning av oseriösa företag i byggbranschen. Vi har problem i hela landet. Att bygga ställningar är ingen lek och yrkesbevis borde vara en självklarhet. Vi har också märkt att många arbetsmiljöansvariga och chefer saknar tillräcklig kunskap om byggnadsställningar. Arbetsgivarna borde fundera på att ge dem bättre utbildning, säger Johan Lindholm.

Andra vanliga brister som lyfts fram är uteblivna provdragningar, okontrollerade förändringar av befintliga ställningar och felaktig dokumentation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094