23948sdkhjf

Kommunicerande hybridmaskiner ökar säkerheten

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Trådlös kommunikation mellan kross och sorteringsverk utlovas förenkla arbetet avsevärt för operatören som samtidigt får en betydligt säkrare arbetssituation.

Rubble Masters program av kompaktkrossar och sorteringsverk för återvinning av rivningsmaterial som betong, tegel och asfalt är en viktig del i OP Systems produktområde demolering och återvinning. Såväl kross som sorteringsverk finns nu i el-hybridutföranden och de två maskintyperna kan dessutom kommunicera med varandra trådlöst och med operatören via ljussignaler eller en app.

Introduktionen av RM Go! Next innebär bland annat att operatörens arbete tar ett kliv uppåt vad gäller säkerheten. Exempelvis kan operatören övervaka hela arbetsflödet från sin hytt i grävmaskinen utan att behöva röra sig i maskinernas riskområde.

Genom att låta sorteringsverk och kross kommunicera med varandra trådlöst, uppnås bland annat att sorteringsverket startar automatiskt när krossens utmatningsband startas. I den mån krossen drabbas av blockeringar eller fel stannar även sorteringsverket.

Kross och sorteringsverk kommunicerar med operatören antingen direkt med hjälp av ljussignaler eller via appen RM Go! Smart.

LED-lampor i tre färger (grön, gul, röd) visar maskinens aktuella status. I huvudsak skiljer dessa lampor för maskinkommunikation mellan drift, service och varning och är standardfunktioner på RM 120Go! Next och RM MSC8500e.

Appen ger data i realtid om maskinen, dagliga rapporter och, i händelse av problem, instruktioner för att avhjälpa felet direkt, något som utlovas underlätta service och underhåll rejält.

Nya 120Go! Hybrid utlovas bland annat ge tystare gång, lägre utsläppsvärden, högre prestanda samt helt steglös rotorhastighet. Detta utan att maskinen blivit större. Enligt tillverkaren har det räckt att ändra basramen något för att ge plats för elmotorn. Krossens vikt ökar med mindre än två procent. RM 120Go! Hybrid är dessutom, enligt tillverkaren, försedd med en mer kraftfull generator och 50 procent större dieseltank än sin föregångare.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Brytningen får klartecken - vd mycket nöjd

Gaia lanserar nytt förpackningsmaterial

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Peab bygger hotell i Örebro

Nyhetsbrev

Krönika: ”Newsify your equity story!”

En uppmaning till noterade life science-bolag att uppgradera sin kommunikation från ”plikt” till värdebyggare

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Störst ska bli större

Alarmerande rekryteringsbehov till motorbranschen

Under de kommande tre åren behöver 5 300 personer anställas inom motorbranschen. Konsekvenserna kan bli allvarliga för hela samhället om man inte hittar personal, enligt Transportföretagens nya rapport Tempen på motorbranschen.

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Kartong med ekobarriär föll chokladproducent i smaken

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Göteborg ger namn åt ny antibiotikaresistent bakterie

300 miljarder på 20 år – investeringarna haglar

Nässpray mot depression godkänd

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Data från Sigrid visar på motverkad viktuppgång

Ny studie på möss publicerad i Nanomedicine visar att Sigrids medicintekniska produkt SiPore15 motverkar viktuppgång. Detta öppnar vägen till nya behandlingar av fetma och diabetes.

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Let's Twist It Up!

Berlin-tågen tokökar

Nya Carnegiebryggeriet expanderar

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Pågatåg ökar farten

Första staten med gratis kollektivtrafik

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

KUKA öppnar i Danmark

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125