23948sdkhjf

Trafikfarlig Norrbottensväg uppgraderas

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det blir GRK Infra med Sweco som projektörer som kommer att uppgradera en av landets mest trafikfarliga sträckor, väg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast, till mötesfri väg.

Väg 97 mellan Gammelstad och Boden klassas av Trafikverket som en av landets mest trafikfarliga sträckor. Vägen trafikeras bland annat dagligen av en mängd arbetspendlare samtidigt som den också är en viktig utryckningsväg på grund av närheten till länssjukhuset i Sunderbyn.

Nyligen tecknade Trafikverket ett avtal med GRK Infra om att omvandla den cirka tolv kilometer långa etappen mellan Södra Sunderbyn och Sävast till en mötesfri väg i befintligt läge med 2+1- och 2+2-körfält, separerade med mitträcken.

På sträckor med 2+2-körfält breddas vägen från dagens 13 meter till 16. Samtliga direktanslutningar till vägen stängs och trafikanterna hänvisas till mer trafiksäkra korsningar, bland annat anläggs tre nya trafikplatser längs sträckan medan fyra planskilda passager byggs för det rörliga friluftslivet.

I projektet ingår även ett nytt parallellvägnät, enskilda vägar anläggs för att nå fastigheter och säkrare busshållplatser anläggs för att förbättra kollektivtrafiken.

Projekteringen för hela projektet genomförs av Sweco i ett uppdrag som omfattar teknikområden som väg, bro, geoteknik, el och belysning, landskap, avvattning och miljö. Uppdraget innefattar även teknikstöd inom samtliga teknikområden samt besiktningsarbeten, fältarbeten och stöd på byggarbetsplatsen.

Det är ett viktigt projekt som påverkar många människor i regionen. Som alltid kommer vi att lägga mycket fokus på miljöaspekterna i uppdraget för att identifiera miljöpositiva lösningar, säger Fredrik Wallner, vd för Swecos anläggningskonsulter.

Swecos uppdrag påbörjas omgående och pågår fram till slutet av 2022.

Mer om: GRK Infra | Sweco
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Brytningen får klartecken - vd mycket nöjd

Gaia lanserar nytt förpackningsmaterial

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Peab bygger hotell i Örebro

Nyhetsbrev

Krönika: ”Newsify your equity story!”

En uppmaning till noterade life science-bolag att uppgradera sin kommunikation från ”plikt” till värdebyggare

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Störst ska bli större

Alarmerande rekryteringsbehov till motorbranschen

Under de kommande tre åren behöver 5 300 personer anställas inom motorbranschen. Konsekvenserna kan bli allvarliga för hela samhället om man inte hittar personal, enligt Transportföretagens nya rapport Tempen på motorbranschen.

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Kartong med ekobarriär föll chokladproducent i smaken

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Göteborg ger namn åt ny antibiotikaresistent bakterie

300 miljarder på 20 år – investeringarna haglar

Nässpray mot depression godkänd

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Data från Sigrid visar på motverkad viktuppgång

Ny studie på möss publicerad i Nanomedicine visar att Sigrids medicintekniska produkt SiPore15 motverkar viktuppgång. Detta öppnar vägen till nya behandlingar av fetma och diabetes.

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Let's Twist It Up!

Berlin-tågen tokökar

Nya Carnegiebryggeriet expanderar

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Pågatåg ökar farten

Första staten med gratis kollektivtrafik

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

KUKA öppnar i Danmark

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125