23948sdkhjf

Trafikfarlig Norrbottensväg uppgraderas

Det blir GRK Infra med Sweco som projektörer som kommer att uppgradera en av landets mest trafikfarliga sträckor, väg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast, till mötesfri väg.

Väg 97 mellan Gammelstad och Boden klassas av Trafikverket som en av landets mest trafikfarliga sträckor. Vägen trafikeras bland annat dagligen av en mängd arbetspendlare samtidigt som den också är en viktig utryckningsväg på grund av närheten till länssjukhuset i Sunderbyn.

Nyligen tecknade Trafikverket ett avtal med GRK Infra om att omvandla den cirka tolv kilometer långa etappen mellan Södra Sunderbyn och Sävast till en mötesfri väg i befintligt läge med 2+1- och 2+2-körfält, separerade med mitträcken.

På sträckor med 2+2-körfält breddas vägen från dagens 13 meter till 16. Samtliga direktanslutningar till vägen stängs och trafikanterna hänvisas till mer trafiksäkra korsningar, bland annat anläggs tre nya trafikplatser längs sträckan medan fyra planskilda passager byggs för det rörliga friluftslivet.

I projektet ingår även ett nytt parallellvägnät, enskilda vägar anläggs för att nå fastigheter och säkrare busshållplatser anläggs för att förbättra kollektivtrafiken.

Projekteringen för hela projektet genomförs av Sweco i ett uppdrag som omfattar teknikområden som väg, bro, geoteknik, el och belysning, landskap, avvattning och miljö. Uppdraget innefattar även teknikstöd inom samtliga teknikområden samt besiktningsarbeten, fältarbeten och stöd på byggarbetsplatsen.

Det är ett viktigt projekt som påverkar många människor i regionen. Som alltid kommer vi att lägga mycket fokus på miljöaspekterna i uppdraget för att identifiera miljöpositiva lösningar, säger Fredrik Wallner, vd för Swecos anläggningskonsulter.

Swecos uppdrag påbörjas omgående och pågår fram till slutet av 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094