23948sdkhjf

Entreprenörers arbetsmiljö studerad

Inhyrda entreprenörer gör allt större del av arbetet på många industrier, bland annat gruvor. IVL Svenska Miljöinstitutet har därför i en studie tittat på vilka hinder och möjligheter det finns för att skapa en bra och säker arbetsmiljö för entreprenörsanställda.

På senare år har många industriföretag lagt ut allt mer arbete och tjänster på entreprenörer. Det ställer nya krav på arbetsmiljöarbetet eftersom en stor del av de som vistas på arbetsplatseni varje fall inledningsvis – saknar tillräcklig kunskap om arbetsmiljö och de risker som finns.

IVL Svenska Miljöinstitutet har nu i en studie tittat på vilka hinder och möjligheter det finns för att skapa en bra och säker arbetsmiljö för entreprenörsanställda inom gruv-, stål-, massa- och pappersindustrin.

Det här är branscher där arbetskraften till stor del består av entreprenörer. Hur företagen ställer krav vid upphandling, formulerar uppdrag och väljer entreprenör har stor betydelse för arbetsmiljön, säger Sanny Shamoun, arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Studien baseras på intervjuer med ett 20-tal entreprenörer som råkat ut för arbetsskador samt relevanta rättsfall. Arbetsmiljöforskarna har även besökt industriföretag som bedriver förebyggande arbetsmiljöarbete för de entreprenörer som de anlitar. De företag som besökts och studerats, har enligt IVL själva, på eget initiativ, arbetat med mer långtgående insatser än det lagreglerade samordningsansvaret.

Studien har identifierat flera faktorer som i sig själva eller tillsammans medverkar till att vissa arbetsplatser blir onödigt olycksdrabbade. En vanlig orsak är bristande kunskap om arbetsmiljö och om de risker som finns på arbetsplatsen. Rapporten slår också fast att uppföljning av inträffade tillbud och arbetsskador inte alltid fungerar, vilket leder till att inga åtgärder vidtas för att exempelvis eliminera en olycksrisk. Dessutom konstateras att det sker direkta avvikelser från regler och rutiner, i synnerhet när det är bråttom.

– För att förebygga arbetsskador är det viktigt att ställa krav på entreprenörens arbetsmiljöarbete i samband med upphandling. Det är också viktigt med uppföljning och kontroll, så att man säkerställer att de regler och rutiner som har bestämts på arbetsplatsen verkligen efterlevs, säger Ann-Beth Antonsson på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det finns dock flera tips om åtgärder som kan bidra till en bättre arbetsmiljö och färre olyckor. Åtgärderna är egentligen väl kända, men olyckornas omfattning visar att en påminnelse kan vara värdefull.

Ett exempel på lämplig åtgärd är att teckna långa kontrakt med få entreprenörer. Det ökar möjligheterna att utveckla goda gemensamma rutiner för arbetsmiljö och säkerhet. Ett annat sätt är att korta entreprenörskedjorna, det vill säga undvika att entreprenören anlitar en underentreprenör som i sin tur anlitar en underentreprenör i flera led. I den mån det ändå används underentreprenörer är det viktigt att även dessa omfattas av samma regler och rutiner som gäller för övriga på arbetsplatsen.

Inte minst viktigt är att samordningen fungerar. Samtliga entreprenörer som finns på arbetsplatsen måste dagligen känna till vilka som finns på arbetsplatsen och vilka arbeten de ska utföra.

Samordning av arbetsmiljöarbetet och av säkerhetsåtgärder kräver daglig och fungerande kommunikation. Ett sätt att underlätta kommunikationen kan vara att ha gemensamma skyddsronder då man gemensamt bedömer risker och diskuterar åtgärder, säger Sanny Shamoun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078