23948sdkhjf

Digital teknik vässar byggprocessen

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

En uppkopplad maskinpark gör byggprocessen snabbare, mer kostnadseffektiv och hållbar, inte bara vad gäller planering och design, utan också i det dagliga arbetet på byggarbetsplatsen. Det menar Cramo som ser rentalverksamheten som en nyckel till ett mer rationellt byggande.

En modern entreprenadmaskin innehåller allt större inslag av ny teknik, något som ökar maskinanvändarens möjligheter att göra alla faser i ett byggprojekt effektivare. Det gäller inte minst maskiner som tillhandahålls av rentalföretag. Exempelvis Cramo utvecklar kontinuerligt nya tjänster, baserade på teknik som underlättar för företaget att koppla på ett ökat antal mervärden till hyreserbjudandet.

I bakhuvudet finns då insikten att det företag som har störst chans att stå sig i en hårdnande internationell konkurrens är det som kan leverera de hyreslösningar som ökar kundernas produktivitet.

Den som ansvarar för digitaliseringen på koncernnivå är Martin Holmgren, Fleet Manager på Cramo Group. Han betonar bland annat vikten av en uppkopplad maskinpark, vilket gör det möjligt att övervaka och samla in data på arbetsplatsen. På så sätt skapas en kunskapsbank som blir ett värdefullt underlag i samband med såväl beslutsfattande som effektivisering av byggprocessen.

Det handlar både om hur vi internt kan hantera våra maskiner på ett smartare sätt, men kanske ännu viktigare är hur vi kan använda digitala verktyg för att öka våra kunders produktivitet, säger Martin Holmgren.

Bland annat lanserade Cramo nyligen en e-comlösning som ger kunderna möjlighet att hyra sin utrustning online och samtidigt få bättre överblick över hyresrelaterade kostnader och hantering av returer. Enligt företaget har det redan medverkat till kostnadsbesparingar.

Via appen Product Viewer kan kunderna hitta viktiga dokument kopplade till maskinerna genom att skanna produktnumret med en mobilkamera. På sikt ska det även vara möjligt att utnyttja tjänsterna för att få tillgång till användbar data som i sin tur kan användas för att optimera tillämpningen.

Det kan handla om sådant vi kan få fram med hjälp av maskindata och positionering – exempelvis rapporter om hur mycket kunden använder en maskin, säger Martin Holmberg.

Ett annat område som i hög grad påverkar byggprocessen är bygglogistik.  Uppkopplade leveranscontainrar, kitning av material och maskiner, leverans på tider utanför arbetstid är några exempel på hur logistiken kan förbättras

Det finns en stor potential i att tillföra mervärde till våra kunder genom att utveckla transparenta digitala verktyg som kan stödja hela materialkedjan, hela vägen från fabrikerna via underleverantörer till arbetsplatsen, säger Martin Holmgren.

Mer om: byggprocessen | Cramo
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Lättviktigt men jätteviktigt

Låg vikt, enkel hantering och hållbart är argument som Honeywell använder när företaget nu lanserar en ny generation räckesnät i stål från Combisafe.

OxyCheck rullas ut i USA

Ecolean i topp inom hållbarhet

Hittat - mineraler för 1000 miljarder

Hjullastare bekämpar nordnorsk snö

Nytt förpackningsföretag på svenska marknaden

Nyhetsbrev

Nya finansieringsformer för kollektivtrafiken

Lina Olsson, Malmö universitet, arbetar med forskning om exploateringsbaserad finansiering av ny kollektivtrafik – hon presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt på Kollektivtrafikdagen 13 maj.

Plus

Labelexpo: Många nyheter hos Gallus

MRF pausar EU-samarbetet med Cecra

Från årsskiftet har Motorbranschens Riksförbund, MRF, valt att pausa arbetet med EU-förbundet Cecra och enbart jobba med AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers). De fokuserar fortfarande på tillgången till fordonsdata, som Motormagasinet berättat om tidigare, men nu på ett lite annorlunda sätt.

Almi Invest miljoninvesterar i cancerdiagnostikbolag

Almi Invest investerar i cancerdiagnostik-bolaget Celluminova som kan öka överlevnadsgraden vid hjärnkirurgi.

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Sökes: Reporter med digital inriktning

Reportern ska ingå i teamet som producerar Life Science Sweden, MedTech Magazine och Hjälpmedel.

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Klimatsmarta matformar för mikron

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Sidel väljer XMReality

Frukt & Grönt i papperspåse

Burktappare Årets Ölutvecklare

Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Bergbyggarna får mycket att göra

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

Giftig gas läckte från massabruket - UPPDATERAD TISDAG

Vi uppdaterar när det kommer nya uppgifter.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Folkhälsa får eget radioprogram

Rekord på spåren

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125