23948sdkhjf

Världens modernaste wellpappfabrik

Wellpapptillverkaren Peterson rullar ut de första lådorna från sin nya fabrik i början av januari. Dessa är då tillverkade i en av världens mest moderna och avancerade förpackningsfabriker. Anläggningen i norska Halden är såväl CO2-neutral som AI-driven.

Den nya fabriken ersätter den äldre befintliga i närliggande Sarpsborg och erbjuder sysselsättning åt en arbetsstyrka på omkring 130 personer. Betydligt färre än i den gamla, men tack vare pensionsavgångar har man undvikit stora uppsägningar. Å andra sidan väntas personal med specifika profiler att behöva nyanställas. Peterson har även gjort stora investeringar i utbildningsprogram.

Den nya fabriken har ett slutet, cirkulärt energisystem som möjliggör koldioxidneutral produktion och minsta möjliga miljöpåverkan. Som bränsle för pannan används biogas. Pannans huvudsakliga uppgift är genererar ånga till wellpappmaskinen och tack vare ett innovativt värmeåtervinningssystem kopplat till wellpappmaskinen kan även byggnaden värmas med hjälp av restvärme.

Även lastbilar som går på biogas kommer att kunna tankas vid biogasanläggningen intill fabriken. Då biogas genereras via nedbrytning av organiskt avfall är den en helt CO2-neutral energikälla.

– Hela fabrikens upplägg matchar perfekt vårt företags engagemang för helt cirkulära förpackningslösningar, tillverkade av 100 % förnybara råvaror, säger Dan Johannessen, vd för Peterson.

Utöver anläggningens avancerade energieffektivitetsnivå kommer den också att utrustas med banbrytande maskiner. Det blir den första produktionsenheten i världen som använder Mitsubishi Heavy Industries ”Next Generation”-wellpappmaskin, som integrerar banbrytande artificiell intelligens.

Wellpappmaskinen använder maskinsjälvlärande teknik för att analysera sensordata och implementerar en modell för att snabbt och exakt detektera maskinens inställningar för att förbättra kvaliteten och produktiviteten hos wellpappmaskinen, med färre interventioner för operatören som följd. Dessutom kan tecken på maskinhaveri detekteras innan maskinen faktiskt går sönder, vilket bidrar till att minska stilleståndstiden på anläggningen.

– MHI har utvecklat användningen av artificiell intelligens på vårt laboratorium i Japan med målet att nå hög produktivitet och kvalitet på våra wellpappmaskiner. Vi tror att den här wellpappmaskinen i kombination med användning av artificiell intelligens kan vara den första i en ny generation wellpappmaskiner med ett nytt sätt att tillverka wellpapp, säger Giovanni Bettini, försäljningschef på Mitsubishi Heavy Industries Europa.

Konverteringen av wellpappen görs också med den allra senaste tekniken. En särskilt imponerande och fördelaktig funktion är förvärmningen av wellpappen före tryck. Det gör att tryckfärgen tränger djupare ner i wellpappen och ger förbättrad tryckkvalitet men också lägre energiförbrukning.

– Produktionsanläggningen i Halden kommer att sakna motstycke i Norden, men även utanför Nordens gränser. Allt är toppmodernt och har byggts med den allra senaste tekniken. Platsen, intill E6:an, är helt perfekt och gör att vi kan stanna kvar i Østfold-regionen, nära Petersons nuvarande verksamhetsort. Vi ser verkligen fram emot detta nya och spännande kapitel i Petersons långa historia, säger Dan Johannessen.

Officiell invigning av anläggningen är planerad till mai 2020.

Kort om Peterson

Peterson Peterson är et oberoende skandinaviskt företag som ägs av VPK Packaging Group och Klingele Group, två familjeägda förpackningstillverkare som delar en långsiktig företagsvision och lång erfarenhet av hållbara förpackningslösningar. Peterson har mer än 600 anställda i Skandinavien, med en total omsättning på 160 miljoner euro.

Företaget har produktionsanläggningar i Sarpsborg och Sykkylven i Norge, Norrköping och Bäckefors i Sverige och Randers i Danmark. Petersons produkter inkluderar wellpappförpackningar, displaylösningar och förpackningsmaskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109