23948sdkhjf

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

I Sverige finns ett hundratal virkesterminaler som vanligtvis är lokaliserade på avskilt belägna platser, vilket försvårar en effektiv bemanning. 1 november inleddes därför ett samarbete mellan Mittuniversitetet, SCA, Skogforsk, Volvo, Biometria och Telia som ska försöka utröna hur fjärrstyrda virkeslastare kan effektivisera arbetet.

Bland annat är avsikten att demonstrera och testa hjälpmedel som 5G och kamerateknik för fjärrstyrda virkeslastare i förhoppning om att identifiera ytterligare utvecklingsbehov. Ambitionen är också att ta fram beslutsunderlag om när fjärrstyrning är lämplig utifrån en ekonomisk modell som inkluderar de faktorer som är specifika för virkesterminalen.

Projektet har en total budget på 8 110 000 kronor och finansieras med bidrag från Vinnova på 4 miljoner kronor. Bedömningen är att de ekonomiska ramarna ska räcka till att utveckla en fjärrstyrd virkeslastare som också ska testas på en eller flera av SCA:s virkesterminaler.

Vi gör det här för att undersöka hur tekniken skulle kunna öka tillgängligheten på virkesterminaler vilket i sin tur kan leda till mer kostnadseffektiv logistik, säger Lars Nolander, logistikchef virke, inom SCA Skog.

Christian Spjutare, Volvos programchef för Service Solutions, menar att projektet innebär nästa steg i såväl företagets utveckling av fjärrstyrda fordon som i kundernas konkurrenskraft genom den ökade produktivitet som tekniken medför.

Möjligheten att fjärrstyra fordon skapar även en säkrare arbetsmiljö för operatören och mer flexibla lösningar för industrin i stort. Genom att minska de övergripande transporterna bidrar vi till både ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet, säger Christian Spjutare.

Mikael Gidlund, professor vid forskningscentret STC på Mittuniversitetet, ser stora fördelar med möjligheten att samverka med aktörer som tillsammans har kunskap och verksamhet inom hela flödet från skog till industri.

– Projektet gör att vi kan utvärdera 5G-tekniken och vår kompetens inom Internet of Things på allvar. Vi ska genomföra studier och analyser av hur 5G-teknologin kan möta de hårda kraven på korta svarstider och hög tillförlitlighet som fjärrstyrning på virkesterminaler kräver så det finns en hel del utmaningar att ta sig an. Lösningen måste vara robust och ha hög tillförlitlighet för att möta industrins hårda krav, säger Mikael Gidlund.

Skogforsk har dubbla roller i projektet. Den ena är att analysera potentialen för fjärrstyrda maskiner på terminaler. Det görs genom simulering utifrån en ekonomisk modell som inkluderar de faktorer som är specifika för virkesterminalen.

Den andra uppgiften är att bidra med de hittills gjorda erfarenheterna från utvecklingen av en fjärrstyrd skotare och fjärrstyrningslabbet Troëdsson Forestry Teleoperation Lab.

– Det handlar till exempel om säkerheten runt obemannade maskiner, där vi kommit en bit på väg. Det handlar också om att se till att förarna har det stöd de behöver för att manövrera en maskin på distans, säger Olle Gelin, projektledare på Skogforsk.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109