23948sdkhjf

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

För ganska precis ett år sedan kunde Leveranstidningen Entreprenad berätta att Epiroc ville förvärva ett sydafrikanskt företag specialiserat på bergövervakningssystem och produkter för bergförstärkning. I våras slutfördes förvärvet och nu är det dags att lansera New Concept Mining på den svenska marknaden.

Med New Concept Mining skapar Epiroc en unik helhetslösning. Bultning är ofta en flaskhals inom gruv- och tunnelprojekt. Gruvbolagen och entreprenörerna har stora möjligheter att öka sin produktivitet genom att satsa resurser på att göra ett grundligt arbete med att välja rätt bergförstärkningsmetod för deras specifika förhållanden, säger Petra Kastensson, försäljningsansvarig för bergförstärkning på Epiroc Sweden.

New Concept Mining har i mer än trettio år utvecklat bergförstärkningsprodukter för gruvindustrin. Företaget grundades av bergsingenjörer som ville utveckla nya lösningar för att förbättra säkerheten för gruvarbetare i de sydafrikanska gruvorna där det finns gruvgångar ända ner till 3 900 meter under markytan.

De tuffa miljöerna har ställt stora krav på smarta lösningar, vilket bland annat bidragit till att företagit i dag har mer än 200 patent inom bergförstärkning, enligt Epiroc.

För att nå dit har New Concept Mining investerat starkt i utvecklingen av ny innovativ teknik och har, enligt Epiroc, som enda tillverkare ett eget branschgodkänt testlaboratorium for dynamisk testning av bultar. Dessutom innehåller utvecklingsteamet åtskilliga ingenjörer med erfarenhet från gruvindustrin.

Bergförstärkning är ofta en kritisk punkt vid gruv- och tunnelbrytning. Epiroc hänvisar till en tidigare svensk undersökning som menar att gruvbolag spenderar så mycket som 57 procent av sin brytningstid på just bergförstärkningsarbeten. Att använda rätt sorts bultar för aktuella förhållanden i varje tunnel- och gruvprojekt kan därför innebära både kostnadsbesparingar och ökad säkerhet.

Det gäller i hög grad även i Sverige där vi har världens djupaste järnmalmsgruvor även om de inte når ner till de djup som sydafrikanerna är vana att jobba i. I takt med att även Sveriges gruvor blir allt djupare blir också bergförhållandena mer utmanande, vilket kräver nya högre krav på säkra och effektiva bergförstärkningslösningar. Och här kommer, enligt Epiroc, New Concept Mining in i bilden.

Det finns ett behov på den svenska marknaden av avancerad bergförstärkning. Gruvorna i Sverige blir djupare och djupare vilket ökar kraven på avancerad bergförstärkning för säkra arbetsförhållandena för alla som arbetar under jord. Vi specialiserar oss på att lösa krävande bergförhållanden och vi utvecklar våra produkter tillsammans med kunden. säger Dirk Venter.

Han har hämtats från Sydafrika och ska med sin tidigare erfarenhet som ingenjör inom bergmekanik i den sydafrikanska gruvindustrin medverka till etableringen av New Concept Mining i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078