23948sdkhjf

Budet på Cramo är holländskt

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det är holländska Boels som är på jakt efter Cramo, Europas näst största rentalföretag. Boels har lagt ett kontantbud på motsvarande 6,3 miljarder kronor, vilket ligger 31,2 procent över stängningskursen 4 november. En enig styrelse i Cramo rekommenderar dagens ägare att tacka ja till budet.

Loxams förvärv av Ramirent tidigare i år är ett talande exempel på den konsolidering som pågår bland europeiska rentalföretag. Boels är ett annat. Företaget grundades 1977 och har växt till det sjätte största uthyrningsföretaget i Europa genom såväl organisk tillväxt som genom strategiska förvärv. Det senaste offentliggjordes tidigare i höst då företaget förvärvade Artisan Hire Centre med systerbolaget Survey & Safety Equipment Hire and Sales med totalt nio depåer i sydvästra England.

Boels beskriver sin tillväxttakt som fördubblad omsättning vart femte år. I dag sysselsätter företaget ungefär 4 200 personer spridda på 450 depåer i elva länder. Genom förvärvet av Europas näst största rentalföretag, Cramo, kompletteras verksamheten med ytterligare 350 depåer och en urstark ställning på ett flertal marknader, inte minst i Norden och delar av Östeuropa.

Tillsammans befäster de båda företagen ställningen som Europas näst största rentalföretag efter Loxam och ser dessutom goda förutsättningar till samordningseffekter, erfarenhetsutbyte och inte minst ekonomiska muskler som ska bidra till att ytterligare stärka positionen på de marknader där företaget arbetar.

Enligt vad som hittills sagts kommer Cramo även i fortsättningen att vara plattformen för den nordiska verksamheten. Det finns också uttalat att den organisation och den verksamhet som bedrivs av Cramo i dag inte kommer att påverkas nämnvärt – i varje fall inte kortsiktigt.

Det sammanslagna företaget kommer att spela en ledande roll i Europa med verksamhet i 17 länder, varav vi hör till de tre största i tolv av dem, säger Boels vd Pierre Boels.

Cramos styrelseordförande Veli-Matti Reinikkala är övertygad om att affären kommer att gagna alla inblandade.

Efter att ha bedömt alla faktorer som påverkar aktieägarna har en enig styrelse beslutat att rekommendera Cramos aktieägare att acceptera det bud som lagts, säger Veli-Matti Reinikkala.

Det lagda budet innebär en premie på 31,2 procent jämfört med stängningskursen 4 november, dagen innan Cramo offentliggjorde förhandlingarna. Det motsvarar ett börsvärde kring 6,3 miljarder kronor. Ägare till närmare 19 procent av aktierna tackade snabbt ja till budet, däribland en EQT-fond och Cramos vd Leif Gustafsson.

Som det ser ut i dag träder erbjudandet i kraft 25 november och kommer att vara i ungefär sju veckor, alltså till mitten av januari 2020.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Trafikverket risas av maskinentreprenörerna

De svenska maskinentreprenörerna ger inte mycket för Trafikverkets kompetens som upphandlare. Bland annat är uppfattningen att förfrågningsunderlagen är för otydliga och komplexa och entreprenaderna för stora.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

NCC tar hem stort asfaltjobb i Norge

Beläggning av 90 000 ton asfalt och material till dammbyggnader ingår i ett treårigt uppdrag som NCC tagit hem i samband med byggandet av Nordøyvegen i Møre og Romsdal.

Renta knyter till sig YRC-depåer

Renta fortsätter expandera i Stockholmsområdet, senast genom att knyta till sig YRC Rentals två depåer i Täby och Uppsala.

"Hello Volkswagen"

Provkörning VW Golf 1,5 TSI 150 hk och 1,5 eTSI 150 hk. Motormagasinet har testat nya Golf i bergen utanför Porto. Med hybridversioner och en digital omvandling invändigt tar trotjänaren ett steg in i framtiden.

Bilmärket som inte vill vara ”ännu ett varumärke”

Volvos systerbolag Lynk & Co var på plats på Stora Mobilitetsdagen som anordnades av Dagens industri. Företagets vd Alain Visser höll tal och trots att han var sist ut och det var sent på dagen fångade han publikens intresse. Hans tal var nämligen något kontroversiellt, i bilindustrins öron.

Nyhetsbrev

LE34 byter Sverige-chef

Han är Lännens nya Sverigechef

Nytt initiativ för plast i cirkulation

”Om man inte är på så är man borta” - life science-strategin är här

Även om man tidigare varit framgångsrik som land eller företag så är risken att om man inte är på så är man borta ganska snabbt. Så avslutade näringsminister Ibrahim Baylan när regeringen presenterade sin nationella strategi för life science.

Tar förnybart sugrör till marknaden

Hon tar över i Mistra

De är störst inom offentlig upphandling

Sammantaget utannonserades 18 522 offentliga upphandlingar under 2018 med bygg och anläggning som de klart dominerande segmenten. Det totala värdet på upphandlingar gjorda år 2017 uppgick 706 miljarder kronor – allt enligt färska uppgifter från Upphandlingsmyndigheten.

Plus

Från spill till guld

En restprodukt som en industri vill bli av med visar sig ha goda möjligheter förbättra en annan industris process och samtidigt minska användningen av jungfruliga råvaror. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte.

Säkerheten i sista rummet

Lagrad sommarsol ger isfria vintervägar

En metod som tar till vara och lagrar energin från sommarens sol och använder den till att värma upp vägbanan på vintern har utvecklats av forskare på Chalmers. Rätt utnyttjad innebär det ökad framkomlighet, färre olyckor och minskad snöbekämpning.

Nytt forum för hållbar mobilitet

Stora Mobilitetsdagen är det nya namnet på Dagens industris konferens som tidigare hette Stora Bildagen. Ett bredare fokus ledde till större engagemang och fler deltagare än tidigare.

Naturstensentreprenör skiftar vd

Sulapac i partnerskap med Quadpack

Turkiskt på Tvärbanan

Tekniska framsteg i fokus

PulPac vill öka takten

PulPac har fyllt på kassan i en ny finansieringsrunda.

Paptic lanseras på bred front

Förödande kreditrestriktioner

De senaste årens kreditrestriktioner har lett till ett historiskt ras för bostadsbyggandet och minskat BNP-tillväxten med cirka en procentenhet för hela riket. Den slutsatsen dras i en marknadsrapport som just presenterats av Veidekke.

Svevias snöröjningsprojekt förfinas

De ska bygga ställning åt gruvjätten

MVB bygger butik

MVB bygger för 123 miljoner kronor

NCC byter ordförande

Järnvägsuppdrag för 443 miljoner kronor

Han ska sälja Hitachi i norr

Sundström ett finskt Lejon

Samarbete för ökad digitalisering

Förseningar kostar miljarder

Norwegian säljer dotterbolag

Ny självkörande busslinje startas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146