23948sdkhjf

Budet på Cramo är holländskt

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det är holländska Boels som är på jakt efter Cramo, Europas näst största rentalföretag. Boels har lagt ett kontantbud på motsvarande 6,3 miljarder kronor, vilket ligger 31,2 procent över stängningskursen 4 november. En enig styrelse i Cramo rekommenderar dagens ägare att tacka ja till budet.

Loxams förvärv av Ramirent tidigare i år är ett talande exempel på den konsolidering som pågår bland europeiska rentalföretag. Boels är ett annat. Företaget grundades 1977 och har växt till det sjätte största uthyrningsföretaget i Europa genom såväl organisk tillväxt som genom strategiska förvärv. Det senaste offentliggjordes tidigare i höst då företaget förvärvade Artisan Hire Centre med systerbolaget Survey & Safety Equipment Hire and Sales med totalt nio depåer i sydvästra England.

Boels beskriver sin tillväxttakt som fördubblad omsättning vart femte år. I dag sysselsätter företaget ungefär 4 200 personer spridda på 450 depåer i elva länder. Genom förvärvet av Europas näst största rentalföretag, Cramo, kompletteras verksamheten med ytterligare 350 depåer och en urstark ställning på ett flertal marknader, inte minst i Norden och delar av Östeuropa.

Tillsammans befäster de båda företagen ställningen som Europas näst största rentalföretag efter Loxam och ser dessutom goda förutsättningar till samordningseffekter, erfarenhetsutbyte och inte minst ekonomiska muskler som ska bidra till att ytterligare stärka positionen på de marknader där företaget arbetar.

Enligt vad som hittills sagts kommer Cramo även i fortsättningen att vara plattformen för den nordiska verksamheten. Det finns också uttalat att den organisation och den verksamhet som bedrivs av Cramo i dag inte kommer att påverkas nämnvärt – i varje fall inte kortsiktigt.

Det sammanslagna företaget kommer att spela en ledande roll i Europa med verksamhet i 17 länder, varav vi hör till de tre största i tolv av dem, säger Boels vd Pierre Boels.

Cramos styrelseordförande Veli-Matti Reinikkala är övertygad om att affären kommer att gagna alla inblandade.

Efter att ha bedömt alla faktorer som påverkar aktieägarna har en enig styrelse beslutat att rekommendera Cramos aktieägare att acceptera det bud som lagts, säger Veli-Matti Reinikkala.

Det lagda budet innebär en premie på 31,2 procent jämfört med stängningskursen 4 november, dagen innan Cramo offentliggjorde förhandlingarna. Det motsvarar ett börsvärde kring 6,3 miljarder kronor. Ägare till närmare 19 procent av aktierna tackade snabbt ja till budet, däribland en EQT-fond och Cramos vd Leif Gustafsson.

Som det ser ut i dag träder erbjudandet i kraft 25 november och kommer att vara i ungefär sju veckor, alltså till mitten av januari 2020.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk förvärv för Tokvam

Fyrhjulsdrivet designobjekt

Ett tufft utseende för kunder som inte är rädda för att synas på vägen är slagordet när Ford släpper den specialutrustade Ranger Thunder på marknaden. Att Sverige står starkt som pickup-nation framgår av att vi tilldelats ungefär 150 av totalt 4 500 som släpps i Europa.

Renta ökar certifieringstakten

Under de senaste två åren har Renta certifierat 15 depåer enligt ISO 9001 och ISO 14001. Ambitionen är att återstående depåer ska ha gått igenom certifieringsprocesserna innan årets slut.

Optimism i Cat trots stort tapp

Årets andra kvartal blev tufft för Caterpillar som redovisar en omsättning som minskade med 31 procent och ett rörelseresultat som minskade med 65 procent jämfört med samma period förra året.

Bra start i Sverige för teleskopkran

1 september förra året tog Scantruck över generalagenturen i Sverige för Sennebogens teleskopkranar. Först ut bland dessa kranar i Sverige är 613E, med 16 tons lyftkapacitet, som används vid byggandet av Veddestabron nära Stockholm.

Tysk plast- och gummimaskinindustri störtdyker

Nyhetsbrev

Mer hemmafix i coronatider

Byggmaterialhandeln har haft goda tider under årets sex första månader. I synnerhet har det coronapräglade andra kvartalet visat en kraftig försäljningsökning.

Bristande beredskap inför översvämningar

Europa har drabbats av ett flertal omfattande översvämningar de senaste 30 åren. Nu har forskare vid 42 europeiska universitet tillsammans slagit fast att perioden faktiskt är exceptionell, även vid en jämförelse som sträcker sig 500 år bakåt i tiden.

Nya ägare för tunga lyft

Nolato gör viktigt förvärv

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Nolato gör förvärv inom medicinteknik

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Ball i täten för vindkraftsel

Nytt förpackningsföretag på nätet

Nytt förpackningsföretag satsar enbart på e-handel. Pacsome lanserar webbtjänst på fem marknader.

PolyOne+Clariant Masterbatch=Avient

Drabbades värst av coronakrien

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

1

Nu börjar bygget av världens största fusionsreaktor

Rolling Optics i avtal med kinesiska YUTO

Svenskt projekt vill skeppa plastfabrik till Etiopien

Ny VD

Ny hos Eneroth

5 000 bort från Scania

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Malmö har fått ett liftcenter

Svag juni för bussarna

Halvvarmt uppdrag i norr

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172