23948sdkhjf

Budet på Cramo är holländskt

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det är holländska Boels som är på jakt efter Cramo, Europas näst största rentalföretag. Boels har lagt ett kontantbud på motsvarande 6,3 miljarder kronor, vilket ligger 31,2 procent över stängningskursen 4 november. En enig styrelse i Cramo rekommenderar dagens ägare att tacka ja till budet.

Loxams förvärv av Ramirent tidigare i år är ett talande exempel på den konsolidering som pågår bland europeiska rentalföretag. Boels är ett annat. Företaget grundades 1977 och har växt till det sjätte största uthyrningsföretaget i Europa genom såväl organisk tillväxt som genom strategiska förvärv. Det senaste offentliggjordes tidigare i höst då företaget förvärvade Artisan Hire Centre med systerbolaget Survey & Safety Equipment Hire and Sales med totalt nio depåer i sydvästra England.

Boels beskriver sin tillväxttakt som fördubblad omsättning vart femte år. I dag sysselsätter företaget ungefär 4 200 personer spridda på 450 depåer i elva länder. Genom förvärvet av Europas näst största rentalföretag, Cramo, kompletteras verksamheten med ytterligare 350 depåer och en urstark ställning på ett flertal marknader, inte minst i Norden och delar av Östeuropa.

Tillsammans befäster de båda företagen ställningen som Europas näst största rentalföretag efter Loxam och ser dessutom goda förutsättningar till samordningseffekter, erfarenhetsutbyte och inte minst ekonomiska muskler som ska bidra till att ytterligare stärka positionen på de marknader där företaget arbetar.

Enligt vad som hittills sagts kommer Cramo även i fortsättningen att vara plattformen för den nordiska verksamheten. Det finns också uttalat att den organisation och den verksamhet som bedrivs av Cramo i dag inte kommer att påverkas nämnvärt – i varje fall inte kortsiktigt.

Det sammanslagna företaget kommer att spela en ledande roll i Europa med verksamhet i 17 länder, varav vi hör till de tre största i tolv av dem, säger Boels vd Pierre Boels.

Cramos styrelseordförande Veli-Matti Reinikkala är övertygad om att affären kommer att gagna alla inblandade.

Efter att ha bedömt alla faktorer som påverkar aktieägarna har en enig styrelse beslutat att rekommendera Cramos aktieägare att acceptera det bud som lagts, säger Veli-Matti Reinikkala.

Det lagda budet innebär en premie på 31,2 procent jämfört med stängningskursen 4 november, dagen innan Cramo offentliggjorde förhandlingarna. Det motsvarar ett börsvärde kring 6,3 miljarder kronor. Ägare till närmare 19 procent av aktierna tackade snabbt ja till budet, däribland en EQT-fond och Cramos vd Leif Gustafsson.

Som det ser ut i dag träder erbjudandet i kraft 25 november och kommer att vara i ungefär sju veckor, alltså till mitten av januari 2020.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Brytningen får klartecken - vd mycket nöjd

Gaia lanserar nytt förpackningsmaterial

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Peab bygger hotell i Örebro

Nyhetsbrev

Krönika: ”Newsify your equity story!”

En uppmaning till noterade life science-bolag att uppgradera sin kommunikation från ”plikt” till värdebyggare

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Störst ska bli större

Alarmerande rekryteringsbehov till motorbranschen

Under de kommande tre åren behöver 5 300 personer anställas inom motorbranschen. Konsekvenserna kan bli allvarliga för hela samhället om man inte hittar personal, enligt Transportföretagens nya rapport Tempen på motorbranschen.

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Kartong med ekobarriär föll chokladproducent i smaken

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Göteborg ger namn åt ny antibiotikaresistent bakterie

300 miljarder på 20 år – investeringarna haglar

Nässpray mot depression godkänd

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Data från Sigrid visar på motverkad viktuppgång

Ny studie på möss publicerad i Nanomedicine visar att Sigrids medicintekniska produkt SiPore15 motverkar viktuppgång. Detta öppnar vägen till nya behandlingar av fetma och diabetes.

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Let's Twist It Up!

Berlin-tågen tokökar

Nya Carnegiebryggeriet expanderar

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Pågatåg ökar farten

Första staten med gratis kollektivtrafik

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

KUKA öppnar i Danmark

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.097