23948sdkhjf

Ledare: Prislapp med frågetecken

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det åligger förespråkarna att räta ut dagens frågetecken om höghastighetstågen och visa att den angivna prislappen inte baseras på en glädjekalkyl.

Få infrastrukturprojekt har varit så lösa i konturerna som de höghastighetsspår som någon gång i framtiden ska knyta samman de tre svenska storstadsområdena – kanske. Det finns inte ens ett klargörande om vilken hastighet som järnvägen ska byggas för.

Då är det kanske heller inte så konstigt att det saknas klara besked om hur projektet ska finansieras och hur det påverkar infrastrukturen i resten av landet.

Den prislapp som används för höghastighetsbanan har studsat lite upp och när beroende på vem som räknat, men har på senare tid landat relativt stabilt kring 230 miljarder kronor – dock fortfarande oklart om det gäller tåg för 320 eller 250 kilometer i timmen.

Det rör sig hur som helst om mycket pengar, pengar som måste grävas fram någonstans. Trafikverkets aviserade senareläggning av ungefär 100 underhållsåtgärder för järnvägen de kommande sex åren, bland annat spår- och spårväxelbyten, ommålning av broar, byte av signalställverk och upprustning av kontaktledningar, sägs dock ha andra orsaker.

En granskning av höghastighetsbanorna som gjorts av Stockholms Handelskammare skapar ytterligare frågetecken. Handelskammarens slutsats är att slutfakturan snarare kommer att landa kring 400 miljarder kronor, vilket då ändå beskrivs som en försiktig bedömning.

Det finns förespråkare för höghastighetstågen och det finns motståndare. Det finns argument för och argument mot. Möjligen är det projektets minst sagt luddiga konturer som gör att prislappen varierar så oerhört mycket beroende på vem som tillfrågas.

Det åligger förespråkarna att räta ut dagens frågetecken om höghastighetstågen och visa att den angivna prislappen inte baseras på en glädjekalkyl.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Båttillverkaren Micore gasar

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

A world-class research village

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Tetra Pak lanserar marknadsplats för Food & Beverage producenter

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Nyhetsbrev

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Folkhälsa får eget radioprogram

Nytt CPET-tråg genomskinligt

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Uppgraderad frontsop från Drivex

Storrunda för Elypta – tar in 64 miljoner

Diagnostikbolaget Elypta tar in drygt 64 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda ledd av Industrifonden och Sciety.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Stålindustrin går samman för varmare framtid

Dynapac utökar i Blekinge

Mittuniversitetet drar igång 3d-printutbildning

Astra satsar en miljard dollar på minskade utsläpp

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Så här ska Kina fasa ut plasten

Rekord på spåren

Ny IVA-rapport: Så kan plast bli cirkulärt och resurssmart

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Globalt prepress nätverk växer

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11