23948sdkhjf

Svensk teknik ger säkrare trafik i Polen

Svenska Ramboll ska öka säkerheten på polska vägar. Företaget ska nämligen leverera teknik som i trafikhastighet håller koll på att vägmarkeringar lever upp till kraven på synbarhet och funktion.

Vägmarkeringarna blir allt väsentligare för säkerheten på vägarna. En anledning är att moderna, och i än högre grad framtida, bilar kräver tillgång till tydliga vägmarkeringar för att säkerhetssystemen ska fungera. Det gäller inte minst bilarnas självkörande funktioner som till stor del baseras på tydliga vägmarkeringar, inte bara dagtid utan också i mörker och i samband med exempelvis regn.

För att säkerställa en hög kvalitet på vägmarkeringarna krävs väl fungerande kontroller. Rambolls lösning kallas RMT-systemet (Road Marking Tester) som integreras i mätbilar som fullt automatiserat håller kollen på markeringarna i trafikhastighet utan störningar för andra trafikanter.

Innan vi utvecklade RMT-systemet genomfördes mycket kontroller med handburna instrument, vilket var tidskrävande, obekvämt och osäkert för de som utförde arbetet och inte alls gav lika bra resultat. Det tog oss fem till sex år att utveckla tekniken och vi lade mycket resurser på en idé vi verkligen trodde på. Det har gett resultat och nu fem år senare är vi fortfarande ensamma om den samtidigt som vi kontinuerligt utvecklar den, säger Peter Ekdahl, chef för Road Survey Technology på Ramboll.

Vägmyndigheten i regionen Rzeszow får, enligt nuvarande planer, leverans av det sjunde RMT-systemet till Polen i mitten av mars nästa år.

Nu har fler än hälften av alla polska regionala vägmyndigheter tillgång till RMT-utrustning från Ramboll. Vi har även i egen regi utfört mycket omfattande mätningar i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Det känns bra att vara med och bidra till en ökad vägsäkerhet och en bättre arbetsmiljö för de som ska utföra kontrollerna, säger Peter Ekdahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109