23948sdkhjf

Maskinförsäljningen minskar 2019 och 2020

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

I samband med K 2019 presenterade Euromap sin prognos för medlemsföretagens maskinförsäljning framöver.

Försäljningen av europeiska maskiner inom plast- och gummiindustrin uppskattas minska med 10 procent till 33.1 miljarder euro i år och med fem procent till 31.5 miljarder euro under 2020. 

Läs också: Här är Industri 4.0 fortfarande baktungt

-Med detta vill vi ha sagt att vi inte bara kommer att ha ett utmanande 2019. 2020 kommer också att bli en utmaning, sa Thorsten Kühmann, generalsekreterare för Euromap. 

Euromap är en paraplyorganisation för europeiska maskintillverkare inom plast- och gummiindustrin, som står för cirka 40 procent av världens produktion av utrustning. Medlemsföretagen finns i nio länder (Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Spanien, Schweiz, Turkiet och Storbritannien). 

Enligt Euromaps uppskattning ökade produktionen av plast- och gummimaskiner över hela världen med 1,3 procent till 36,8 miljarder euro under 2018. De europeiska tillverkarna av plast- och gummimaskiner ökade samma år sin försäljning med 1,9 procent. Detta till trots så kunde tillverkarna redan samma år skönja tecken på en ekonomisk avmattning.  

-Efter tio år av kontinuerlig tillväxt och en ökning av våra medlemsföretags produktion med 59 procent sedan 2010, kommer 2019 att bli ett år då det förväntade ekonomiska fallet inträffar, sa Luciano Anceschi, ordförande för Euromap.   

-Bortsett från en global ekonomisk avmattning så är det framförallt nedgången i fordonsbranschen samt minskade investeringar på grund av politisk osäkerhet som orsakats av handelskonflikten mellan USA och Kina, Brexit och oförutsägbara nationella lagar för användning av plast som påverkat detta, tillade Anceschi 

Även tillverkningsverksamheten i Kina, vilket är Euromaps näst största kundland, har också krympt under ett tag, och detta är inte direkt relaterat till handelskriget.  

Av samtliga skäl enligt ovan förväntar sig Euromap en omsättningsnedgång på 10 procent för europeiska tillverkare av plast- och gummimaskiner under innevarande år. Men cirkulär ekonomi har en potential att anta rollen som spelväxlare, anser organisationen.  

-EU-kommissionen kräver en användning av 10 miljoner ton återvunnet material i Europa år 2025, sa Euromaps vice vd Michael Baumeister. För närvarande används cirka 2,5 miljoner ton. Dessutom kräver EU-kommissionen att alla plastförpackningar år 2030 ska vara återvinningsbara.  

-Dessa åtgärder kommer att hjälpa till att förbättra bilden av plastförpackningar, och som ett resultat kommer detta att leda till en betydande utveckling av återvinningsmarknaden. Cirkulär ekonomi kommer att bli ett växande affärsområde, betonade Baumeister och tillade att detta kommer att ha positiva effekter på maskintillverkare som möjliggör en fungerande cirkulär ekonomi genom att tillämpa sina teknologier. 

Läs även:

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Dynatec Group tar stororder

Norrländska cancerbolaget får ny vd

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Nyhetsbrev

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Hon ska leda Medtechlabs

Heineken ratar plasten

Ryska kryptokoder en utmaning

Svenska Mässan lyfter industrins utmaningar

Budet på Cramo är holländskt

”Sverige klarar tillverkningen”

I Matfors bygger Cobra Biologics två unika tillverkningssviter för storskalig GMP-tillverkning av ATMP-produkter. Kontraktstillverkaren rustar för att möta den ökade efterfrågan och för att behålla tillverkningen i Sverige.

Världens bästa matbutik finns i Finland – se bilderna

Nya EU-regler gör bilen säkrare – men dyrare

Alla nya bilar måste snart vara utrustade med avancerade system som ska förhindra olyckor, enligt nya EU-regler. Lagkraven ökar säkerheten, men kan göra bilar avsevärt mycket dyrare, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Olofsfors prisade på hemmaplan

Ny fossilfri barriärförpackning

Ägg mot cancer

Förpackningen står för största klimatpåverkan

Elva personer gripna efter internationellt samarbete

Polisen har frihetsberövat elva personer som ingår i en kriminell gruppering och som misstänks ha stulit bilar i Sverige, som sedan transporterats till Polen.

Mässling mycket farligare än man trott

Inlandsbanan testas för tunga transporter

Nu ska förutsättningarna för fossilfria transporter av kalk och makadam mellan Orsa och Gällivare utredas gemensamt av LKAB och Inlandsbanan.

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Ny ordförande i Packbridge

Scania bantar

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Ledare: Prislapp med frågetecken

Internet fyller 50

Han tar över som Sandvik-chef

Nya biomarkörer för barnastma

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144