23948sdkhjf

Maskinförsäljningen minskar 2019 och 2020

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

I samband med K 2019 presenterade Euromap sin prognos för medlemsföretagens maskinförsäljning framöver.

Försäljningen av europeiska maskiner inom plast- och gummiindustrin uppskattas minska med 10 procent till 33.1 miljarder euro i år och med fem procent till 31.5 miljarder euro under 2020. 

Läs också: Här är Industri 4.0 fortfarande baktungt

-Med detta vill vi ha sagt att vi inte bara kommer att ha ett utmanande 2019. 2020 kommer också att bli en utmaning, sa Thorsten Kühmann, generalsekreterare för Euromap. 

Euromap är en paraplyorganisation för europeiska maskintillverkare inom plast- och gummiindustrin, som står för cirka 40 procent av världens produktion av utrustning. Medlemsföretagen finns i nio länder (Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Spanien, Schweiz, Turkiet och Storbritannien). 

Enligt Euromaps uppskattning ökade produktionen av plast- och gummimaskiner över hela världen med 1,3 procent till 36,8 miljarder euro under 2018. De europeiska tillverkarna av plast- och gummimaskiner ökade samma år sin försäljning med 1,9 procent. Detta till trots så kunde tillverkarna redan samma år skönja tecken på en ekonomisk avmattning.  

-Efter tio år av kontinuerlig tillväxt och en ökning av våra medlemsföretags produktion med 59 procent sedan 2010, kommer 2019 att bli ett år då det förväntade ekonomiska fallet inträffar, sa Luciano Anceschi, ordförande för Euromap.   

-Bortsett från en global ekonomisk avmattning så är det framförallt nedgången i fordonsbranschen samt minskade investeringar på grund av politisk osäkerhet som orsakats av handelskonflikten mellan USA och Kina, Brexit och oförutsägbara nationella lagar för användning av plast som påverkat detta, tillade Anceschi 

Även tillverkningsverksamheten i Kina, vilket är Euromaps näst största kundland, har också krympt under ett tag, och detta är inte direkt relaterat till handelskriget.  

Av samtliga skäl enligt ovan förväntar sig Euromap en omsättningsnedgång på 10 procent för europeiska tillverkare av plast- och gummimaskiner under innevarande år. Men cirkulär ekonomi har en potential att anta rollen som spelväxlare, anser organisationen.  

-EU-kommissionen kräver en användning av 10 miljoner ton återvunnet material i Europa år 2025, sa Euromaps vice vd Michael Baumeister. För närvarande används cirka 2,5 miljoner ton. Dessutom kräver EU-kommissionen att alla plastförpackningar år 2030 ska vara återvinningsbara.  

-Dessa åtgärder kommer att hjälpa till att förbättra bilden av plastförpackningar, och som ett resultat kommer detta att leda till en betydande utveckling av återvinningsmarknaden. Cirkulär ekonomi kommer att bli ett växande affärsområde, betonade Baumeister och tillade att detta kommer att ha positiva effekter på maskintillverkare som möjliggör en fungerande cirkulär ekonomi genom att tillämpa sina teknologier. 

Läs även:

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Brytningen får klartecken - vd mycket nöjd

Gaia lanserar nytt förpackningsmaterial

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Peab bygger hotell i Örebro

Nyhetsbrev

Krönika: ”Newsify your equity story!”

En uppmaning till noterade life science-bolag att uppgradera sin kommunikation från ”plikt” till värdebyggare

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Störst ska bli större

Alarmerande rekryteringsbehov till motorbranschen

Under de kommande tre åren behöver 5 300 personer anställas inom motorbranschen. Konsekvenserna kan bli allvarliga för hela samhället om man inte hittar personal, enligt Transportföretagens nya rapport Tempen på motorbranschen.

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Kartong med ekobarriär föll chokladproducent i smaken

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Göteborg ger namn åt ny antibiotikaresistent bakterie

300 miljarder på 20 år – investeringarna haglar

Nässpray mot depression godkänd

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Data från Sigrid visar på motverkad viktuppgång

Ny studie på möss publicerad i Nanomedicine visar att Sigrids medicintekniska produkt SiPore15 motverkar viktuppgång. Detta öppnar vägen till nya behandlingar av fetma och diabetes.

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Let's Twist It Up!

Berlin-tågen tokökar

Nya Carnegiebryggeriet expanderar

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Pågatåg ökar farten

Första staten med gratis kollektivtrafik

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

KUKA öppnar i Danmark

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156