23948sdkhjf

Maskinförsäljningen minskar 2019 och 2020

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

I samband med K 2019 presenterade Euromap sin prognos för medlemsföretagens maskinförsäljning framöver.

Försäljningen av europeiska maskiner inom plast- och gummiindustrin uppskattas minska med 10 procent till 33.1 miljarder euro i år och med fem procent till 31.5 miljarder euro under 2020. 

Läs också: Här är Industri 4.0 fortfarande baktungt

-Med detta vill vi ha sagt att vi inte bara kommer att ha ett utmanande 2019. 2020 kommer också att bli en utmaning, sa Thorsten Kühmann, generalsekreterare för Euromap. 

Euromap är en paraplyorganisation för europeiska maskintillverkare inom plast- och gummiindustrin, som står för cirka 40 procent av världens produktion av utrustning. Medlemsföretagen finns i nio länder (Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Spanien, Schweiz, Turkiet och Storbritannien). 

Enligt Euromaps uppskattning ökade produktionen av plast- och gummimaskiner över hela världen med 1,3 procent till 36,8 miljarder euro under 2018. De europeiska tillverkarna av plast- och gummimaskiner ökade samma år sin försäljning med 1,9 procent. Detta till trots så kunde tillverkarna redan samma år skönja tecken på en ekonomisk avmattning.  

-Efter tio år av kontinuerlig tillväxt och en ökning av våra medlemsföretags produktion med 59 procent sedan 2010, kommer 2019 att bli ett år då det förväntade ekonomiska fallet inträffar, sa Luciano Anceschi, ordförande för Euromap.   

-Bortsett från en global ekonomisk avmattning så är det framförallt nedgången i fordonsbranschen samt minskade investeringar på grund av politisk osäkerhet som orsakats av handelskonflikten mellan USA och Kina, Brexit och oförutsägbara nationella lagar för användning av plast som påverkat detta, tillade Anceschi 

Även tillverkningsverksamheten i Kina, vilket är Euromaps näst största kundland, har också krympt under ett tag, och detta är inte direkt relaterat till handelskriget.  

Av samtliga skäl enligt ovan förväntar sig Euromap en omsättningsnedgång på 10 procent för europeiska tillverkare av plast- och gummimaskiner under innevarande år. Men cirkulär ekonomi har en potential att anta rollen som spelväxlare, anser organisationen.  

-EU-kommissionen kräver en användning av 10 miljoner ton återvunnet material i Europa år 2025, sa Euromaps vice vd Michael Baumeister. För närvarande används cirka 2,5 miljoner ton. Dessutom kräver EU-kommissionen att alla plastförpackningar år 2030 ska vara återvinningsbara.  

-Dessa åtgärder kommer att hjälpa till att förbättra bilden av plastförpackningar, och som ett resultat kommer detta att leda till en betydande utveckling av återvinningsmarknaden. Cirkulär ekonomi kommer att bli ett växande affärsområde, betonade Baumeister och tillade att detta kommer att ha positiva effekter på maskintillverkare som möjliggör en fungerande cirkulär ekonomi genom att tillämpa sina teknologier. 

Läs även:

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bra start i Sverige för teleskopkran

1 september förra året tog Scantruck över generalagenturen i Sverige för Sennebogens teleskopkranar. Först ut bland dessa kranar i Sverige är 613E, med 16 tons lyftkapacitet, som används vid byggandet av Veddestabron nära Stockholm.

Tysk plast- och gummimaskinindustri störtdyker

Mer hemmafix i coronatider

Byggmaterialhandeln har haft goda tider under årets sex första månader. I synnerhet har det coronapräglade andra kvartalet visat en kraftig försäljningsökning.

Bristande beredskap inför översvämningar

Europa har drabbats av ett flertal omfattande översvämningar de senaste 30 åren. Nu har forskare vid 42 europeiska universitet tillsammans slagit fast att perioden faktiskt är exceptionell, även vid en jämförelse som sträcker sig 500 år bakåt i tiden.

Nya ägare för tunga lyft

Nolato gör viktigt förvärv

Nyhetsbrev

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Nolato gör förvärv inom medicinteknik

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Ball i täten för vindkraftsel

Nytt förpackningsföretag på nätet

Nytt förpackningsföretag satsar enbart på e-handel. Pacsome lanserar webbtjänst på fem marknader.

PolyOne+Clariant Masterbatch=Avient

Drabbades värst av coronakrien

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

Nu börjar bygget av världens största fusionsreaktor

Rolling Optics i avtal med kinesiska YUTO

Svenskt projekt vill skeppa plastfabrik till Etiopien

Premiär för livstreamad gala

The 2020 Carton E-vent & Awards kommer att vara öppen för alla.

Ny VD

Miller Graphics förvärvar Lito AB

Den 1 augusti 2020 förvärvade Miller Graphics Lito AB.

Ny hos Eneroth

5 000 bort från Scania

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Malmö har fått ett liftcenter

Svag juni för bussarna

Halvvarmt uppdrag i norr

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.096