23948sdkhjf

Internet fyller 50

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

29 oktober 1969 skickades det första meddelandet mellan två datorer – internet var ett faktum även om det skulle dröja många år innan dess expansion tog fart.

Embryot till det internationella nätverket hette inte ens internet då för 50 år sedan. Det är egentligen ARPANET som har startdatumet 29 oktober 1969. ARPANET hade konstruerats av USA:s motsvarighet till svenska Totalförsvarets Forskningsinsitut (tidigare FoA) och klarade bara att koppla samman två datorer som knappt kunde skicka enstaviga koder mellan sig och förbindelsen var minst sagt labil.

Det tog sig dock snart och under 1970-talet användes nätet till att koppla upp allt fler enheter med varandra. Ändå handlade det knappast om något som dagens människor skulle identifiera som internet, men då var det magiskt att bara kunna skicka små meddelanden och filer från en dator till ett antal andra datorer i helt andra delar av landet eller rent av mellan länder.

Det skulle dröja ända in på 1980-talet innan det började fungera riktigt bra, då med modem och uppringda förbindelser. Mot slutet av 80-talet gjordes flera försök att göra interkontinentala konferenser, exempelvis en från Berkeley nära San Francisco där de lokala stipendiaterna från Sveriges Tekniska Attachéer skulle sända direkt och live till en stor konferens på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det gick så där, då och då fungerade förbindelsen men det var svajigt värre på den tiden.

När kalla kriget tog slut så öppnades allt och nätet kunde börja blomma. För 30 år sedan föddes den Världsvida väven som www skulle kunna kallas på svenska vid den internationella partikelforskningsanläggningen CERN i Genève.

Läs om hur www skapades HÄR!

Först med www uppstod det som vanligt folk i dag uppfattar som internet. Men allt har en förhistoria och för internets del är det faktiskt 50 år sedan det skapades - utan att någon på den tiden egentligen hade en aning om vart det skulle ta vägen. Och fortfarande sägs vi bara vara i början av en ofattbar digital revolution...

Nyttan av internet och www är dock enorm och rt-fourm skulle inte ens existera utan den digitala indrastrukturen som är något som ingen längre ens behöver tänka på. Allt är lika självklart som solen och månen, men när det inte fungerar blir folk lätt desperata. Så är det i vår moderna värld.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Océ byter namn

Ny serie livsmedelsgodkända återvunna färdigrättstråg

Dåliga matvanor kostar miljardbelopp

Schram till Norwegian

Hurtigruten testar biodiesel

Som det första rederiet i Norge testas nu biodiesel ombord på fartyget MS Polarlys - drivmedlet kan potentiellt minska koldioxidutsläppen med 95 procent enligt rederiet.

Läkemedelsbolaget skänker ebolavaccin till WHO

Nyhetsbrev

Dubbla reningsverk säkrar Jönköpings vatten

Ett reningsverk ska bli två i växande Jönköping som nu bygger ut reningskapaciteten väsentligt. Våren 2022 ska ett nytt verk stå klart.

23 dog på oktobervägarna

286 nya lägenheter i Umeå

1

Tågresenärerna: ”Punktlighet, tack!”

Tålig tunnis

Sifo: "Släpp fram bussen!"

Svenskarna vill se bättre framkomlighet för bussen enligt ny SIFO-undersökning.

Nya flaskor av 100 % återvunnen PET

Få byggarbetsplatser använder återvunnet material

8 av 10 som jobbar inom byggbranschen tycker att den egna arbetsplatsen är bra på att återvinna material. 

Viktig bit i Hisingsbrons pussel framme i Göteborg

Nu på morgonen anlände fartyget Meri till Göteborg med den 650 ton tunga balk som blir den första stålkonstruktionen som monteras på den nya bron över Göta älv.

Hemköp packar utsorterad frukt

Samverkan för stenmaterialåtervinning

Sverige är kanske bra på att panta flaskor, men när det kommer till återvinning av stenmaterial och betong hör vi till de sämsta i Europa. Framtagandet av ett gemensamt beslutsstöd för miljöriskbedömning vid återvinning av bergmaterial i anläggningsprojekt ska lyfta Sverige ur bottenträsket.

ScanStar delades ut på Emballasjedagene

Coca-Cola Sverige först med 100 % återvunnen plast

Ny maskin för digital efterbehandling

VSM Entreprenad får ny vd

Reagerade på negativ interaktion – får pris

Krönika: Är det hundens eller drakens år i innovationssystemet i år?

Det finns en myriad av utlysningar och program i det svenska innovationssystemet. Att som innovatör och entreprenör hitta rätt väg är ingen enkel match skriver SwedenBios vd Helena Strigård i sin krönika.

Nytt pris vill lyfta familjeföretag

Lösvikt framtidens trend?

Årets Eldsjäl 2019

Olofsfors prisade på hemmaplan

Mässling mycket farligare än man trott

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Ny ordförande i Packbridge

Scania bantar

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.179