23948sdkhjf

Internet fyller 50

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

29 oktober 1969 skickades det första meddelandet mellan två datorer – internet var ett faktum även om det skulle dröja många år innan dess expansion tog fart.

Embryot till det internationella nätverket hette inte ens internet då för 50 år sedan. Det är egentligen ARPANET som har startdatumet 29 oktober 1969. ARPANET hade konstruerats av USA:s motsvarighet till svenska Totalförsvarets Forskningsinsitut (tidigare FoA) och klarade bara att koppla samman två datorer som knappt kunde skicka enstaviga koder mellan sig och förbindelsen var minst sagt labil.

Det tog sig dock snart och under 1970-talet användes nätet till att koppla upp allt fler enheter med varandra. Ändå handlade det knappast om något som dagens människor skulle identifiera som internet, men då var det magiskt att bara kunna skicka små meddelanden och filer från en dator till ett antal andra datorer i helt andra delar av landet eller rent av mellan länder.

Det skulle dröja ända in på 1980-talet innan det började fungera riktigt bra, då med modem och uppringda förbindelser. Mot slutet av 80-talet gjordes flera försök att göra interkontinentala konferenser, exempelvis en från Berkeley nära San Francisco där de lokala stipendiaterna från Sveriges Tekniska Attachéer skulle sända direkt och live till en stor konferens på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det gick så där, då och då fungerade förbindelsen men det var svajigt värre på den tiden.

När kalla kriget tog slut så öppnades allt och nätet kunde börja blomma. För 30 år sedan föddes den Världsvida väven som www skulle kunna kallas på svenska vid den internationella partikelforskningsanläggningen CERN i Genève.

Läs om hur www skapades HÄR!

Först med www uppstod det som vanligt folk i dag uppfattar som internet. Men allt har en förhistoria och för internets del är det faktiskt 50 år sedan det skapades - utan att någon på den tiden egentligen hade en aning om vart det skulle ta vägen. Och fortfarande sägs vi bara vara i början av en ofattbar digital revolution...

Nyttan av internet och www är dock enorm och rt-fourm skulle inte ens existera utan den digitala indrastrukturen som är något som ingen längre ens behöver tänka på. Allt är lika självklart som solen och månen, men när det inte fungerar blir folk lätt desperata. Så är det i vår moderna värld.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Corona: JEC med flera event flyttas fram

Viruskaos i resebranschen

1

KTH-forskare: ”Nya stambanor ett måste”

Vill bli Sveriges första engångsfria stadskärna

Engångsförpackningar kan vara bekväma men slutresultatet blir stora mängder avfall och nedskräpning.

Nu startar omröstningen

Nu startar den omröstning där Leveranstidningen Entreprenads läsare utser Sveriges snyggaste entreprenadmaskin. Lägg din röst och medverka till att ”rätt” maskin får ta emot hedersbetygelsen på Solvalla 4 juni.

Nya gripare ska passa nästan alla

Nyhetsbrev

”Fancluben är stor”

Publiken jublar när Grus Schakt river is på buckliga vintervägar – det rasslar bra i både stora och små öron när två hjullastare, ett tungblad och en multiskopa röjer loss på smågatorna.

Designa och beställ online

Höjdartrick av Volvo

Fyra lastbilar staplade på varandra, och en vd på toppen – Volvo Lastvagnar går på höjden i sin senaste lanseringsfilm.

Toppen och botten i Kollektivtrafiksverige

Kollektivtrafiken men marknadsandelarna skiljer sig rejält åt mellan regionerna – men hög marknadsandel hänger inte alls ihop med kundnöjdhet, det visar Svensk Kollektivtrafiks Kollektivtrafikbarometern 2019.

Masstransport på hög nivå

Norra Europas mest moderna och effektiva återvinningsanläggning. Så beskriver DA Mattsson sin etablering i Upplands Väsby där det senaste tillskottet är en högeffektiv norsk bandtransportör som förflyttar valda fraktioner från tvättanläggningen till ett lika flexibelt som omfångsrikt höglager.

Hopp om elektrifierad järnväg i Västerbotten

Corona: Italiens maskinindustri känner oro

”Orimliga krav på yrkeslärare”

SAS startar lågprisbolag

Mobil HVO-mack gillas av byggare

Den mobila HVO-macken i framväxande Ebbepark i Linköping har tagits emot väl av byggentreprenörerna på området. Under de första sex månaderna tankades 27 671 liter fossilfri HVO-diesel, vilket kan liknas vid 15 svenskars klimatpåverkan under ett år.

1

Varsel vid Lundins

Vägarnas syndabockar

Bättre och billigare kollektivtrafik

Med rätt styrmedel kan kollektivtrafiken bli både bättre, attraktivare och billigare. Det säger Torbjörn Eriksson, Urbanet Analys. På Kollektivtrafikdagen i Solna 13 maj berättar han om hur det ska gå till.

Skanska tar över vindkraftentreprenad

Öppet brev: Nysäter vindkraftspark – ett sorgligt exempel

Ett flertal maskinentreprenörer riskerar att tillsammans förlora mångmiljonbelopp sedan byggandet av Nysäter vindkraftspark, norr om Sundsvall, gått i stå. I ett öppet brev kräver nu branschorganisationen Maskinentreprenörerna att de internationella storföretag som äger vindkraftsparken ska säkerställa att entreprenörerna ersätts fullt ut.

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Extrastämma för Hybricon

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094