23948sdkhjf

Internet fyller 50

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

29 oktober 1969 skickades det första meddelandet mellan två datorer – internet var ett faktum även om det skulle dröja många år innan dess expansion tog fart.

Embryot till det internationella nätverket hette inte ens internet då för 50 år sedan. Det är egentligen ARPANET som har startdatumet 29 oktober 1969. ARPANET hade konstruerats av USA:s motsvarighet till svenska Totalförsvarets Forskningsinsitut (tidigare FoA) och klarade bara att koppla samman två datorer som knappt kunde skicka enstaviga koder mellan sig och förbindelsen var minst sagt labil.

Det tog sig dock snart och under 1970-talet användes nätet till att koppla upp allt fler enheter med varandra. Ändå handlade det knappast om något som dagens människor skulle identifiera som internet, men då var det magiskt att bara kunna skicka små meddelanden och filer från en dator till ett antal andra datorer i helt andra delar av landet eller rent av mellan länder.

Det skulle dröja ända in på 1980-talet innan det började fungera riktigt bra, då med modem och uppringda förbindelser. Mot slutet av 80-talet gjordes flera försök att göra interkontinentala konferenser, exempelvis en från Berkeley nära San Francisco där de lokala stipendiaterna från Sveriges Tekniska Attachéer skulle sända direkt och live till en stor konferens på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det gick så där, då och då fungerade förbindelsen men det var svajigt värre på den tiden.

När kalla kriget tog slut så öppnades allt och nätet kunde börja blomma. För 30 år sedan föddes den Världsvida väven som www skulle kunna kallas på svenska vid den internationella partikelforskningsanläggningen CERN i Genève.

Läs om hur www skapades HÄR!

Först med www uppstod det som vanligt folk i dag uppfattar som internet. Men allt har en förhistoria och för internets del är det faktiskt 50 år sedan det skapades - utan att någon på den tiden egentligen hade en aning om vart det skulle ta vägen. Och fortfarande sägs vi bara vara i början av en ofattbar digital revolution...

Nyttan av internet och www är dock enorm och rt-fourm skulle inte ens existera utan den digitala indrastrukturen som är något som ingen längre ens behöver tänka på. Allt är lika självklart som solen och månen, men när det inte fungerar blir folk lätt desperata. Så är det i vår moderna värld.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk förvärv för Tokvam

Fyrhjulsdrivet designobjekt

Ett tufft utseende för kunder som inte är rädda för att synas på vägen är slagordet när Ford släpper den specialutrustade Ranger Thunder på marknaden. Att Sverige står starkt som pickup-nation framgår av att vi tilldelats ungefär 150 av totalt 4 500 som släpps i Europa.

Renta ökar certifieringstakten

Under de senaste två åren har Renta certifierat 15 depåer enligt ISO 9001 och ISO 14001. Ambitionen är att återstående depåer ska ha gått igenom certifieringsprocesserna innan årets slut.

Optimism i Cat trots stort tapp

Årets andra kvartal blev tufft för Caterpillar som redovisar en omsättning som minskade med 31 procent och ett rörelseresultat som minskade med 65 procent jämfört med samma period förra året.

Bra start i Sverige för teleskopkran

1 september förra året tog Scantruck över generalagenturen i Sverige för Sennebogens teleskopkranar. Först ut bland dessa kranar i Sverige är 613E, med 16 tons lyftkapacitet, som används vid byggandet av Veddestabron nära Stockholm.

Tysk plast- och gummimaskinindustri störtdyker

Nyhetsbrev

Mer hemmafix i coronatider

Byggmaterialhandeln har haft goda tider under årets sex första månader. I synnerhet har det coronapräglade andra kvartalet visat en kraftig försäljningsökning.

Bristande beredskap inför översvämningar

Europa har drabbats av ett flertal omfattande översvämningar de senaste 30 åren. Nu har forskare vid 42 europeiska universitet tillsammans slagit fast att perioden faktiskt är exceptionell, även vid en jämförelse som sträcker sig 500 år bakåt i tiden.

Nya ägare för tunga lyft

Nolato gör viktigt förvärv

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Nolato gör förvärv inom medicinteknik

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Ball i täten för vindkraftsel

Nytt förpackningsföretag på nätet

Nytt förpackningsföretag satsar enbart på e-handel. Pacsome lanserar webbtjänst på fem marknader.

PolyOne+Clariant Masterbatch=Avient

Drabbades värst av coronakrien

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

1

Nu börjar bygget av världens största fusionsreaktor

Rolling Optics i avtal med kinesiska YUTO

Svenskt projekt vill skeppa plastfabrik till Etiopien

Ny VD

Ny hos Eneroth

5 000 bort från Scania

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Malmö har fått ett liftcenter

Svag juni för bussarna

Halvvarmt uppdrag i norr

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109