23948sdkhjf

Empack 2019: Mindre men naggande god

| Av Marcus Petersson | Packnet | Tipsa redaktionen

Så kan man beskriva årets upplaga av förpackningsmässan Empack i Kista. Antal utställare var färre och mässan lyckades inte locka lika många besökare som senast 2017. Parallella Logistics & Distribution ökade dock och utökas nästa år med ytterligare ett temaområde.

Det var laddat för fest på årets Empack i Kista. Sällan har Easyfairs ansträngt sig så mycket som inför årets mässa. Två stora scener, samt en mängd mindre arenor med föredrag och aktiviteter fanns att ta del av för den som besökte mässan. Och programmet på scenerna, Empacks 15-års jubileum till ära, lockade stora skaror. Paneldebatterna i aktuella ämnen fick gott betyg sett till uppslutningen kring den stora Empackscenen.

Pentawards fanns på plats med såväl föredrag som förpackningsutställning och den internationella ikonen David Katz, CEO för Plastic Bank inledningstalade. Det är svårt att se hur Empack kan göra mycket mer för att tillfredsställa konferensbesökare på mässan.

På mässgolvet fanns det dock plats för fler besökare. Förpackningsutställare Packmarknaden talade med gav mässan ömsom vin, ömsom vatten. En del utställare var nöjda med mässan. De hade kanske färre besökare, men kvaliteten på leads var det inget fel på. Andra tyckte att det alltför tidigt dog ut i gångarna, särskilt dag 2.

Alla är överens om att mässan behövs som ett nav för att träffa kunder och Stockholm är den perfekta placeringen. Mälardalen är en expansiv region och den mest tättbefolkade i Sverige.

Årets tillbakagång för Empack kan vara tillfällig. Ingen av de utställare vi talade med ser tecken på en avmattning i konjunkturen. Kartongbolaget i Helsingborg, en av de omkring 85 utställarna på Empack, säger sig ha ökat sin omsättning med 30 % sedan början av året. Ropack Materialhantering, tillverkare av mobila pallastare och bansystem, har redan fyllt orderboken för nästa år.

Vad det minskade intresset för Empack jämfört med 2017 beror på verkar ingen ha något enkelt svar på, men såväl mässarrangör som utställare ska nu göra allt för att ta reda på hur Empack till nästa år kan attrahera såväl fler utställare som besökare. Ett mässråd har bildats med flera representanter från tongivande aktörer på mässan.

En ljuspunkt i utvecklingen för mässarrangören är att den parallella mässan Logistics & Distribution vuxit till sig och i år samlade nästan ett 50-tal företag. Det är en kraftig ökning jämfört med 2017 och kompenserade till en del bortfallet av utställare på Empack, men inte fullt ut. Nästa år planeras därför att ytterligare ett område kompletterar mässorna.

Logistikmässan kompletteras med automation och döps om till Logistics & Automation. Empack blir kvar som tidigare, men det som heter Packaging Innovations försvinner. En renodling av varumärken för att förenkla för besökare och utställare.

Mässorna Empack, Packaging Innovations och Logistics & Distribution besöktes av 3 283 personer, fördelade på 1785 personer Dag 1, och 1498 personer Dag 2. Antalet utställare på mässorna var totalt 135, varav 85 på Empack och Packaging Innovations och 50 på Logistics & Distribution.

2017 var förpackningsutställarna fler och logistikföretagen färre. Men totalt hade mässorna ungefär lika många utställare som i år. Antalet besökare var däremot fler 2017, totalt 3770.

Läs mer om vad som hände på mässan i senaste numret, Packmarknaden nr 5.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Båttillverkaren Micore gasar

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

A world-class research village

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Tetra Pak lanserar marknadsplats för Food & Beverage producenter

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Nyhetsbrev

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Folkhälsa får eget radioprogram

Nytt CPET-tråg genomskinligt

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Uppgraderad frontsop från Drivex

Storrunda för Elypta – tar in 64 miljoner

Diagnostikbolaget Elypta tar in drygt 64 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda ledd av Industrifonden och Sciety.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Stålindustrin går samman för varmare framtid

Dynapac utökar i Blekinge

Mittuniversitetet drar igång 3d-printutbildning

Astra satsar en miljard dollar på minskade utsläpp

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Så här ska Kina fasa ut plasten

Rekord på spåren

Ny IVA-rapport: Så kan plast bli cirkulärt och resurssmart

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Globalt prepress nätverk växer

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11