23948sdkhjf

Empack 2019: Mindre men naggande god

| Av Marcus Petersson | Packnet | Tipsa redaktionen

Så kan man beskriva årets upplaga av förpackningsmässan Empack i Kista. Antal utställare var färre och mässan lyckades inte locka lika många besökare som senast 2017. Parallella Logistics & Distribution ökade dock och utökas nästa år med ytterligare ett temaområde.

Det var laddat för fest på årets Empack i Kista. Sällan har Easyfairs ansträngt sig så mycket som inför årets mässa. Två stora scener, samt en mängd mindre arenor med föredrag och aktiviteter fanns att ta del av för den som besökte mässan. Och programmet på scenerna, Empacks 15-års jubileum till ära, lockade stora skaror. Paneldebatterna i aktuella ämnen fick gott betyg sett till uppslutningen kring den stora Empackscenen.

Pentawards fanns på plats med såväl föredrag som förpackningsutställning och den internationella ikonen David Katz, CEO för Plastic Bank inledningstalade. Det är svårt att se hur Empack kan göra mycket mer för att tillfredsställa konferensbesökare på mässan.

På mässgolvet fanns det dock plats för fler besökare. Förpackningsutställare Packmarknaden talade med gav mässan ömsom vin, ömsom vatten. En del utställare var nöjda med mässan. De hade kanske färre besökare, men kvaliteten på leads var det inget fel på. Andra tyckte att det alltför tidigt dog ut i gångarna, särskilt dag 2.

Alla är överens om att mässan behövs som ett nav för att träffa kunder och Stockholm är den perfekta placeringen. Mälardalen är en expansiv region och den mest tättbefolkade i Sverige.

Årets tillbakagång för Empack kan vara tillfällig. Ingen av de utställare vi talade med ser tecken på en avmattning i konjunkturen. Kartongbolaget i Helsingborg, en av de omkring 85 utställarna på Empack, säger sig ha ökat sin omsättning med 30 % sedan början av året. Ropack Materialhantering, tillverkare av mobila pallastare och bansystem, har redan fyllt orderboken för nästa år.

Vad det minskade intresset för Empack jämfört med 2017 beror på verkar ingen ha något enkelt svar på, men såväl mässarrangör som utställare ska nu göra allt för att ta reda på hur Empack till nästa år kan attrahera såväl fler utställare som besökare. Ett mässråd har bildats med flera representanter från tongivande aktörer på mässan.

En ljuspunkt i utvecklingen för mässarrangören är att den parallella mässan Logistics & Distribution vuxit till sig och i år samlade nästan ett 50-tal företag. Det är en kraftig ökning jämfört med 2017 och kompenserade till en del bortfallet av utställare på Empack, men inte fullt ut. Nästa år planeras därför att ytterligare ett område kompletterar mässorna.

Logistikmässan kompletteras med automation och döps om till Logistics & Automation. Empack blir kvar som tidigare, men det som heter Packaging Innovations försvinner. En renodling av varumärken för att förenkla för besökare och utställare.

Mässorna Empack, Packaging Innovations och Logistics & Distribution besöktes av 3 283 personer, fördelade på 1785 personer Dag 1, och 1498 personer Dag 2. Antalet utställare på mässorna var totalt 135, varav 85 på Empack och Packaging Innovations och 50 på Logistics & Distribution.

2017 var förpackningsutställarna fler och logistikföretagen färre. Men totalt hade mässorna ungefär lika många utställare som i år. Antalet besökare var däremot fler 2017, totalt 3770.

Läs mer om vad som hände på mässan i senaste numret, Packmarknaden nr 5.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Dynatec Group tar stororder

Norrländska cancerbolaget får ny vd

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Nyhetsbrev

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Hon ska leda Medtechlabs

Heineken ratar plasten

Ryska kryptokoder en utmaning

Svenska Mässan lyfter industrins utmaningar

Budet på Cramo är holländskt

”Sverige klarar tillverkningen”

I Matfors bygger Cobra Biologics två unika tillverkningssviter för storskalig GMP-tillverkning av ATMP-produkter. Kontraktstillverkaren rustar för att möta den ökade efterfrågan och för att behålla tillverkningen i Sverige.

Världens bästa matbutik finns i Finland – se bilderna

Nya EU-regler gör bilen säkrare – men dyrare

Alla nya bilar måste snart vara utrustade med avancerade system som ska förhindra olyckor, enligt nya EU-regler. Lagkraven ökar säkerheten, men kan göra bilar avsevärt mycket dyrare, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Olofsfors prisade på hemmaplan

Ny fossilfri barriärförpackning

Ägg mot cancer

Förpackningen står för största klimatpåverkan

Elva personer gripna efter internationellt samarbete

Polisen har frihetsberövat elva personer som ingår i en kriminell gruppering och som misstänks ha stulit bilar i Sverige, som sedan transporterats till Polen.

Mässling mycket farligare än man trott

Inlandsbanan testas för tunga transporter

Nu ska förutsättningarna för fossilfria transporter av kalk och makadam mellan Orsa och Gällivare utredas gemensamt av LKAB och Inlandsbanan.

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Ny ordförande i Packbridge

Scania bantar

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Ledare: Prislapp med frågetecken

Internet fyller 50

Han tar över som Sandvik-chef

Nya biomarkörer för barnastma

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165