23948sdkhjf

Textilfibrer cirkulerar i massafabriken

Södras genombrott möjliggör återvinning av textil i stor skala.

I dag finns det ingen aktör i världen som i stor skala kan återvinna fiber med ursprung från blandmaterial. Södra har nu en unik lösning som möjliggör cirkulära flöden inom mode- och textilbranschen.

– I dag återvinns en försvinnande liten andel av världsproduktionen av kläder och textilier. I princip allt går till förbränning eller deponi. Men tack vare svensk innovationskraft och en vilja att bidra till den nödvändiga klimatomställningen kan spelplanen nu börja förändras på global nivå, säger Lars Idermark, vd och koncernchef för Södra.  

Ett av de stora hindren för att återvinna textilier är att material oftast mixas i tillverkningen. Med Södras nya teknik kan blandningen av bomull och polyester; polycotton, som är en av de vanligaste textilierna på marknaden, separeras. Den rena bomullsfibern blandas därefter in i produktionen av marknadsmassa, som sedan kan användas för att ta fram nya textilier. Berendsen levererade testmaterialet i pilotprojektet; lakan, handdukar, dukar och badrockar från hotell och sjukhus. 

– Vi kommer inte bara att kunna ta emot blandningar av bomull och polyester utan även viskos och lyocell. Teknikskiftet i våra processer gör att vi kommer att behöva stora mängder textilier. Samtidigt har vi offensiva hållbarhetsmål inom Södra. Vi söker därför efter företag med starka ambitioner kring hållbarhet, som vill samarbeta med oss och leverera textilier. Det kommer att avgöra såväl vår uppstart som framtida produktionskapacitet, säger Helena Claesson, projektledare hos Södra.

Södra startar med att återvinna 30 ton textilier i år  men målsättningen är att snabbt komma upp i volymer om 25 000 ton per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109