23948sdkhjf

Inget oskyldigt duggregn

Notan efter det hageloväder som slog till mot Lidköpingsområdet i somras börjar sättas samman – och resultatet skrämmer. 7 000 skador anmäldes till försäkringsbolagen och slutkostnaden ser ut att hamna nära 100 miljoner kronor.

Snökaos och översvämningar är inte helt ovanliga vid kraftig nederbörd, men nu verkar det som om även hagel kan ställa till det ordentligt. Lidköpingsborna ställdes 19 juni i år för en situation de sent kommer att glömma. På några minuter växlade vädret från strålande sol till ett hagelbombardemang som varade i ungefär en kvart.

Det var främst bilar som skadats av de golfbollsstora hagelkornen, men även fönsterrutor, tak och växthus fick omfattande skador, säger Staffan Moberg på branschorganisationen Svensk Försäkring.

Organisationen har nu gjort en sammanställning av skadornas omfattning och konstaterar att närmare 7 000 skador anmäldes till försäkringsbolagen som kan räkna med en sammanlagd kostnad som närmar sig 100 miljoner kronor.

Efter att även ha tagit del av erfarenheter från andra länder befarar Svensk Försäkring att det är stor risk för ännu värre skador i framtiden.

Strax innan Lidköping drabbades medförde hageloväder över södra Tyskland stora kostnader för försäkringsbolagen. Under perioden 3–12 juni anmäldes 250 000 försäkringsskador till en uppskattad kostnad av 3,5 miljarder kronor.

Det var ändå närmast en västanfläkt jämfört med de två stora hageloväder som drabbade Tyskland sommaren 2013 – ett i de södra delarna och ett i norr. Dessa två oväder orsakade skador som sammantaget uppgick till cirka 36 miljarder kronor.

I Tyskland har man uppmärksammat att hagel blir vanligare även längre norrut i landet. Till följd av klimatförändringarna med högre temperaturer och fler omfattande skyfall som bär med sig hagel kan vi förvänta oss en ökning av hagelskador även i Sverige, säger Staffan Moberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344