23948sdkhjf

Preems raffinaderi – bäst i test

Enligt den så kallade Solomonstudien 2018, som rankar raffinaderier i Europa, Mellanöstern och Afrika, är Preems två raffinaderier absolut bäst av samtliga raffinaderier när det gäller koldioxidutsläpp.

I jämförelse med västeuropeiska raffinaderier, de som är mest jämförbara och som presterar bäst när det gäller utsläpp, är Preems koldioxidutsläpp 21 procent lägre än genomsnittet.

Det visar Solomonstudien (The Solomon Refinery Study 2018) som är den stora internationella benchmarkrapporten för raffinaderier och som kommer ut vartannat år. Studien visar att Preems två raffinaderier rankas som absolut bäst av samtliga raffinaderier i regionen Europa, Mellanöstern och Afrika när det gäller utsläpp av koldioxid.

– Ett viktigt nyckeltal i den här studien bland världens raffinaderier är koldioxidutsläppseffektivitet. Och eftersom Preems raffinaderisystem är bäst i Västeuropa innebär det sannolikt att vi är bäst i världen. Detta är oerhört glädjande och visar att våra initiativ gett konkreta resultat, både vad gäller utsläpp men också när det kommer till energieffektivitet och i slutändan konkurrenskraft, säger Petter Holland, vd för Preem.

Preem är även i topp bland de med lägst utsläpp av kväveoxider och svaveloxider. Preem uppvisar 59 procent lägre utsläpp av kvävedioxid och uppvisar hela 93 procent lägre utsläpp av svaveldioxid jämfört med genomsnittet bland övriga raffinaderier i Västeuropa.

Studien visar också att Preem har förbättrat sig jämfört med tidigare studier, både i absoluta termer och i jämförelse med konkurrenterna. Senast Solomonstudien genomfördes för två år sedan var Preems utsläpp av koldioxid 17 procent lägre än genomsnittet bland Västeuropas raffinaderier.

Det deltar över 300 raffinaderier över hela världen i Solomon-studien för bränslen (Solomon Fuel Study). 116 av dessa är lokaliserade i regionen Europa, Mellanöstern samt Afrika och 56 raffinaderier är från regionen Västeuropa. Studien genomförs vartannat år med tanken att däremellan vidta förbättringsåtgärder som höjer resultatet till nästa studie.

Fakta - Siffror från Solomonstudien

-Jämfört med undersökta raffinaderier i Västeuropa är Preems koldioxidutsläpp 21 procent lägre än genomsnittet.

-Jämfört med undersökta raffinaderier i Västeuropa är Preems utsläpp av kväveoxider 59 procent lägre än genomsnittet.

-Jämfört med undersökta raffinaderier i Västeuropa är Preems utsläpp av svaveloxider 93 procent lägre än genomsnittet.

-I jämförelse med samtliga undersökta raffinaderier i Europa, Mellanöstern och Afrika är Preems koldioxidutsläpp 25 procent lägre än genomsnittet.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078