23948sdkhjf

SL kastar ut Lugna gatan

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Storstockholms Lokaltrafik, SL, har brutit avtalet med organisationen Lugna gatan 22 oktober – det är rekommendationer från polisen som fått SL att agera och avbryta samarbetet med omedelbar verkan.

Lugna gatan är en organisation av ungdomsvärdar med syfte att hålla ordning bland just ungdomar och yngre vuxna i Storstockholms lokaltrafik. Men nu har avtalet hävts med omedelbar verkan, den dramatiska åtgärden är en följd av en rekommendation från polisen.

Resenärers trygghet i kollektivtrafiken är högprioriterad för SL. I en internrevision under våren 2019 uppmärksammade SL brister i Lugna gatans arbete, bland annat avseende registerkontroll och drogtester. För att möta bristerna vidtog både Lugna gatan och SL flera åtgärder. Vidare rådfrågade SL polisen om lämpligheten i samarbetet med Lugna gatan.

Polisen har meddelat SL att man inte rekommenderar fortsatt samarbete med Lugna gatan. Därför häver SL sitt avtal med omedelbar verkan, säger Sara Catoni, vd SL

Polisen meddelar tre skäl till sitt ställningstagande:

  • Brister i Lugna gatans kontroll av att personal inte fortsätter en kriminell livsstil

  • Brister i Lugna gatans uppföljning och kontroll av belastningsregister och drogtest

  • Lugna gatan har anställd personal som vid sidan av anställningen ingår i kriminella nätverk. De sistnämnda arbetar dock inte i SL-uppdraget

För att fortsatt säkra tryggheten i våra resenärsmiljöer ökar SL omedelbart antalet trygghetsvärdar i trafiken. SL har också haft dialog med polisen om utökat polisiärt stöd.

Vi vet att människor på plats skapar trygghet. Därför har vi nu fler trygghetsvärdar på plats på de stationer där Lugna gatan haft hög närvaro. Många av Lugna gatans medarbetare gör idag ett utmärkt arbete som ungdomsvärdar. Det är beklagligt att enskilda medarbetare drabbas när vårt förtroende för Lugna gatan har upphört, men bristerna är för stora för fortsatt samarbete. Det bevakningsföretag med vilket vi har avtal, kommer däremot att erbjuda de ungdomsvärdar som uppfyller branschens krav, möjlighet till anställning, säger Sara Catoni. Hon fortsätter:

– SL och Lugna gatan har samarbetat sedan 1980-talet. Genom åren har vi haft ett gott samarbete som resulterat i både en andra chans för många ungdomar, och tryggare miljöer i SL-trafiken. Att vi nödgas avbryta ett långvarigt samarbete på detta sätt är beklagligt men absolut nödvändigt utifrån tillgänglig information.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Gräv smart – gräv säkert

Dig Smart. Dig Safe. Det är parollen när Engcon nu lanserar en världsomfattande säkerhetskampanj där målet är att eliminera de arbetsplatsolyckor som sker i samband med grävmaskiner.

Nya Zeeland på tur för Steelwrist

Steelwrist tar språnget från Australien och tecknar ett distributionsavtal med Synergy Group för försäljning och support av Steelwrists tiltrotatorer och redskap i hela Nya Zeeland.

Svegro plastbantar och blir mer cirkulär

Stenteknik skiftar vd

Veidekke bygger på Lidingö

Han ska sälja Hitachi i norr

Nyhetsbrev

Stora Enso möblerar om i divisionerna

Sundström ett finskt Lejon

Ny äggförpackning för Stjärnägg

Nu brådskar det

Bidrag till Better with Less – Design Challenge 2019–2020 ska vara inlämnade senast den 5 januari.​ ​​​​

Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Förseningar kostar miljarder

Klart med vd för ”nya” Ramirent

Norwegian säljer dotterbolag

Låt återvinningen bevara resurser och avgifta samhället

Krav på alltför hög renhet i återvunnet material skulle kunna leda till att en stor del av dagens återvinning måste läggas ner, liksom ambitionen om en mer cirkulär ekonomi. Det menar flera debattörer.

Plus

Oljan håller längre än du tror - Vad du ska tänka på och vad du ska undvika

Det är dags att börja tänka nytt när det gäller de smörjoljor som används i industrin och hur ofta de byts.

Ryanair lämnar Skavsta

Premiär för grön betong i äldreboende

I våras lanserade Skanska betong där cement bytts ut mot masugnsslagg för att minska utsläppen av koldioxid. Nu testas den ”gröna” betongen för första gången i ett bostadsprojekt i Göteborg.

Rototilts egen professor

Ny självkörande busslinje startas

Malmö får jättedomstol för 921 miljoner kronor

Bästa julölet korat

Kopplar variant av vanligt herpesvirus till MS

Easyfairs renodlar varumärket Empack

Storbygge i Bollstabruk

Portugal vann igen

Bättre koll med ny markradar

Veidekke bygger i Helsingborgs hamn

Svår bussolycka i Sollentuna

Järfälla bereder plats för småföretagen

Ny vice vd på MVB

Høven vd i SJ Norge

Hon blir generaldirektör

Samarbete för ökad digitalisering

Utsatt korsning på Bohusbanan åtgärdas

Utökad slangservice i Eskilstuna

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.102