23948sdkhjf

SL kastar ut Lugna gatan

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Storstockholms Lokaltrafik, SL, har brutit avtalet med organisationen Lugna gatan 22 oktober – det är rekommendationer från polisen som fått SL att agera och avbryta samarbetet med omedelbar verkan.

Lugna gatan är en organisation av ungdomsvärdar med syfte att hålla ordning bland just ungdomar och yngre vuxna i Storstockholms lokaltrafik. Men nu har avtalet hävts med omedelbar verkan, den dramatiska åtgärden är en följd av en rekommendation från polisen.

Resenärers trygghet i kollektivtrafiken är högprioriterad för SL. I en internrevision under våren 2019 uppmärksammade SL brister i Lugna gatans arbete, bland annat avseende registerkontroll och drogtester. För att möta bristerna vidtog både Lugna gatan och SL flera åtgärder. Vidare rådfrågade SL polisen om lämpligheten i samarbetet med Lugna gatan.

Polisen har meddelat SL att man inte rekommenderar fortsatt samarbete med Lugna gatan. Därför häver SL sitt avtal med omedelbar verkan, säger Sara Catoni, vd SL

Polisen meddelar tre skäl till sitt ställningstagande:

  • Brister i Lugna gatans kontroll av att personal inte fortsätter en kriminell livsstil

  • Brister i Lugna gatans uppföljning och kontroll av belastningsregister och drogtest

  • Lugna gatan har anställd personal som vid sidan av anställningen ingår i kriminella nätverk. De sistnämnda arbetar dock inte i SL-uppdraget

För att fortsatt säkra tryggheten i våra resenärsmiljöer ökar SL omedelbart antalet trygghetsvärdar i trafiken. SL har också haft dialog med polisen om utökat polisiärt stöd.

Vi vet att människor på plats skapar trygghet. Därför har vi nu fler trygghetsvärdar på plats på de stationer där Lugna gatan haft hög närvaro. Många av Lugna gatans medarbetare gör idag ett utmärkt arbete som ungdomsvärdar. Det är beklagligt att enskilda medarbetare drabbas när vårt förtroende för Lugna gatan har upphört, men bristerna är för stora för fortsatt samarbete. Det bevakningsföretag med vilket vi har avtal, kommer däremot att erbjuda de ungdomsvärdar som uppfyller branschens krav, möjlighet till anställning, säger Sara Catoni. Hon fortsätter:

– SL och Lugna gatan har samarbetat sedan 1980-talet. Genom åren har vi haft ett gott samarbete som resulterat i både en andra chans för många ungdomar, och tryggare miljöer i SL-trafiken. Att vi nödgas avbryta ett långvarigt samarbete på detta sätt är beklagligt men absolut nödvändigt utifrån tillgänglig information.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094