23948sdkhjf

Unilever tar ytterligare steg mot cirkularitet

Unilever, en världsledande tillverkare av globala varumärken som Dove, Ben & Jerry’s, Lipton och Via, tar nya initiativ för en cirkulär plastekonomi.

Först att ställa om till återvunnen plast var Unilevers fabrik i danska Odense som tillverkar marknadsledande tvättmedel för Via, 7th Generation och Neutral. Unilever driver resolut produktionsutvecklingen vidare för att ställa om fler fabriker och bidra till att fler aktörer gör samma sak.

En storskalig satsning genomförs nu inom ett av Unilevers största varumärken inom skönhet- och personlig hygien, Dove, som lanserar det mest ambitiösa hållbarhetsinitiativet i branschen för att adressera minskad klimatpåverkan. Dove kommer under hösten ställa om sin produktion och lansera 100 procent återvinningsbara förpackningar i varumärkets samtliga produktsegment i Europa och Nordamerika.

Genom en kombination av alternativa förpackningsmaterial, återvunnen plast där det krävs och investeringar i refill-teknologi slutar Dove helt att använda nytillverkad plast. Vilket i Sverige beräknas beröra 15 miljoner förpackningar och för Norden 27 miljoner de kommande åren. Initiativet beräknas reducera användandet av ny plast med mer än 20 500 ton per år.

– Vi på Unilever är övertygade om att vi som branschledande företag måste göra allt vi kan för att minska vår användning av ny plast för att minska vår klimatpåverkan. Därför ställer vi nu om Dove’s produktion till 100 procent förnyelsebara material för att ta vårt ansvar för planetens framtid. Vi har inte råd att vänta, säger Stefan Lagerqvist, Nordic Director Home, Beauty and Personal Care, Unilever.

Lanseringen sker under hösten 2019.

Unilever kommer genom investeringar och partnerskap samla in och återanvända 600 000 ton plast årligen fram till 2025. Tidigare har man meddelat att man förbinder sig att minska plastanvändning i absoluta tal för alla sina varumärken. Det innebär att samtliga plastförpackningar är återanvändbara, återvinningsbara och att minst 25 procent består av återvunnen plast fram till år 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329