23948sdkhjf

Ständig förbättring för offensivt Avant

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det går bra för finska Avant Tecno. Förra året passerades för första gången omsättningen 100 miljoner euro. För att möta den ökade efterfrågan lanserade företaget i våras sin hittills största modell och räknar dessutom med att inom kort kunna öka produktionskapaciteten med 50 procent.

Ylöjärvi. Att kliva in i Avant Tecnos produktionsanläggning i Ylöjärvi, strax utanför Tammerfors, innebär ett steg in i en industrimiljö som till stora delar präglas av så kallad lean production. Produktionsmetoden växte fram hos biltillverkaren Toyota i slutet av 1940-talet och framåt när den japanska militära industrin styrdes om till en mer civil karaktär och har därefter varit ett rättesnöre för mängder av tillverkande företag över hela världen.

Så även för Avant Tecno som ägnat åtskillig tid och kraft åt att modernisera och effektivisera produktionen under de tio senaste åren. För att beskriva förändringsarbetet används begrepp som kaizen, kanban och 5S flitigt. Ständig förbättring, synliggörande av materialbehov samt ordning och reda har varit rättesnören när den tidigare produktionsytan kompletterats med ytterligare 10 000 kvadratmeter, materialflöden vässats och produktionen trimmats. Resultatet så här långt är en personalökning på tio procent under de senaste tre åren medan produktionen ökat med 30 procent.

Risto Käkelä som byggt upp företaget och själv kan beskrivas som ”pappa” till de kompakta gröna lastarna konstaterar att efterfrågan ökat kraftigt under senare år. Förra årets tillväxt anges till 17 procent och förhoppningen är att det blir en uppgång på ytterligare cirka tio procent i år och även kommande år. För att klara den ökade efterfrågan krävs såväl fortsatt stora investeringar i fabriken som en breddning av produktprogrammet uppåt i storlekarna.

För ett år sedan klarade vi att producera upp till 100 maskiner i veckan. Nu är vi mitt inne i ett investeringsprogram på tio miljoner euro och klarar ungefär 110 maskiner i veckan. sta år ska vi vara uppe i 120 för att nå 150 år 2021. Det innebär också att dagens ungefär 200 anställda kan bli runt 250 inom den nuvarande investeringsplanen, säger försäljningschefen Jani Käkelä, son till grundaren och en tydlig indikation om att ambitionen är att företaget ska förbli familjeägt länge än.

För att lyckas med produktionsökningen krävs bland annat att arbete som i dag görs manuellt övertas av robotar.

Ökad automatisering är nyckeln till framgång, säger Jani Käkelä.

En helautomatisk maskin för att bocka plåt har tagits i drift tidigare i år, en ny fiberlaserskärare ersätter en av de nuvarande tre laserskärarna nu i höst och vårens åtta robotsvetsar ska vara tio innan årets slut.

Vi hoppas på att fortsätta växa, långsamt, men säkert i Europa och betydligt snabbare i USA där vi startade ett försäljningsbolag för sex år sedan. För att klara det räcker det inte med att öka produktionskapaciteten. Målet är ständig förbättring och för att nå dit är ökad automatisering av stor vikt, inte minst av vår logistik i fabriken, men även i monteringen. Genom att övergå till en produktion som är mer modulbaserad än tidigare kan vi dessutom köra alla serier i samma lina, något som ökat flexibiliteten betydligt. Tanken är att vi ska vara klara med den nuvarande investeringsplanen 2021, säger Jani Käkelä.

Satsningen är viktig. Vi är marknadsledare i klassen och så ska vi förbli. Vi slåss inte med pris som argument utan med kvalitet. Därför tänker vi även i fortsättningen kunna hävda att våra produkter är ”Made in Finland”.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Båttillverkaren Micore gasar

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

A world-class research village

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Tetra Pak lanserar marknadsplats för Food & Beverage producenter

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Nyhetsbrev

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Folkhälsa får eget radioprogram

Nytt CPET-tråg genomskinligt

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Uppgraderad frontsop från Drivex

Storrunda för Elypta – tar in 64 miljoner

Diagnostikbolaget Elypta tar in drygt 64 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda ledd av Industrifonden och Sciety.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Stålindustrin går samman för varmare framtid

Dynapac utökar i Blekinge

Mittuniversitetet drar igång 3d-printutbildning

Astra satsar en miljard dollar på minskade utsläpp

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Så här ska Kina fasa ut plasten

Rekord på spåren

Ny IVA-rapport: Så kan plast bli cirkulärt och resurssmart

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Globalt prepress nätverk växer

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14