23948sdkhjf

Ständig förbättring för offensivt Avant

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det går bra för finska Avant Tecno. Förra året passerades för första gången omsättningen 100 miljoner euro. För att möta den ökade efterfrågan lanserade företaget i våras sin hittills största modell och räknar dessutom med att inom kort kunna öka produktionskapaciteten med 50 procent.

Ylöjärvi. Att kliva in i Avant Tecnos produktionsanläggning i Ylöjärvi, strax utanför Tammerfors, innebär ett steg in i en industrimiljö som till stora delar präglas av så kallad lean production. Produktionsmetoden växte fram hos biltillverkaren Toyota i slutet av 1940-talet och framåt när den japanska militära industrin styrdes om till en mer civil karaktär och har därefter varit ett rättesnöre för mängder av tillverkande företag över hela världen.

Så även för Avant Tecno som ägnat åtskillig tid och kraft åt att modernisera och effektivisera produktionen under de tio senaste åren. För att beskriva förändringsarbetet används begrepp som kaizen, kanban och 5S flitigt. Ständig förbättring, synliggörande av materialbehov samt ordning och reda har varit rättesnören när den tidigare produktionsytan kompletterats med ytterligare 10 000 kvadratmeter, materialflöden vässats och produktionen trimmats. Resultatet så här långt är en personalökning på tio procent under de senaste tre åren medan produktionen ökat med 30 procent.

Risto Käkelä som byggt upp företaget och själv kan beskrivas som ”pappa” till de kompakta gröna lastarna konstaterar att efterfrågan ökat kraftigt under senare år. Förra årets tillväxt anges till 17 procent och förhoppningen är att det blir en uppgång på ytterligare cirka tio procent i år och även kommande år. För att klara den ökade efterfrågan krävs såväl fortsatt stora investeringar i fabriken som en breddning av produktprogrammet uppåt i storlekarna.

För ett år sedan klarade vi att producera upp till 100 maskiner i veckan. Nu är vi mitt inne i ett investeringsprogram på tio miljoner euro och klarar ungefär 110 maskiner i veckan. sta år ska vi vara uppe i 120 för att nå 150 år 2021. Det innebär också att dagens ungefär 200 anställda kan bli runt 250 inom den nuvarande investeringsplanen, säger försäljningschefen Jani Käkelä, son till grundaren och en tydlig indikation om att ambitionen är att företaget ska förbli familjeägt länge än.

För att lyckas med produktionsökningen krävs bland annat att arbete som i dag görs manuellt övertas av robotar.

Ökad automatisering är nyckeln till framgång, säger Jani Käkelä.

En helautomatisk maskin för att bocka plåt har tagits i drift tidigare i år, en ny fiberlaserskärare ersätter en av de nuvarande tre laserskärarna nu i höst och vårens åtta robotsvetsar ska vara tio innan årets slut.

Vi hoppas på att fortsätta växa, långsamt, men säkert i Europa och betydligt snabbare i USA där vi startade ett försäljningsbolag för sex år sedan. För att klara det räcker det inte med att öka produktionskapaciteten. Målet är ständig förbättring och för att nå dit är ökad automatisering av stor vikt, inte minst av vår logistik i fabriken, men även i monteringen. Genom att övergå till en produktion som är mer modulbaserad än tidigare kan vi dessutom köra alla serier i samma lina, något som ökat flexibiliteten betydligt. Tanken är att vi ska vara klara med den nuvarande investeringsplanen 2021, säger Jani Käkelä.

Satsningen är viktig. Vi är marknadsledare i klassen och så ska vi förbli. Vi slåss inte med pris som argument utan med kvalitet. Därför tänker vi även i fortsättningen kunna hävda att våra produkter är ”Made in Finland”.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

Mer avgaser vid bostaden ökar risken för stroke

Höga halter av trafikavgaser vid bostaden ökar risken för stroke. Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet visat att det tidigare kända sambandet gäller även i miljöer där luftföroreningarna anses vara låga generellt.

Julklappstips avdelning hårda paket

AR Packaging förvärvar inom hälsa och skönhet

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Bussen kör själv i depån

Nyhetsbrev

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

Årets Eldsjäl 2019

Rör med restriktioner

Nanopartiklar hjälper framtidens katalysatorer

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Dynatec Group tar stororder

Norrländska cancerbolaget får ny vd

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Hon ska leda Medtechlabs

Heineken ratar plasten

Ryska kryptokoder en utmaning

Svenska Mässan lyfter industrins utmaningar

Budet på Cramo är holländskt

”Sverige klarar tillverkningen”

I Matfors bygger Cobra Biologics två unika tillverkningssviter för storskalig GMP-tillverkning av ATMP-produkter. Kontraktstillverkaren rustar för att möta den ökade efterfrågan och för att behålla tillverkningen i Sverige.

Olofsfors prisade på hemmaplan

Mässling mycket farligare än man trott

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Ny ordförande i Packbridge

Scania bantar

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Ledare: Prislapp med frågetecken

Internet fyller 50

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.182