23948sdkhjf

Ledare: Våga lätta på gasen

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Vägarbetarna vågar vara på utsatta arbetsplatser för att hjälpa oss på vägen. Då borde vi våga lätta på gasen.

Ett samhälle i förändring skapar en bra grogrund för nya tjänster. Bland annat tycks myllan just nu ge en strålande näring för tidscoacher. Tidsoptimisterna är många, något som även påverkar omgivningen mer eller mindre.

En yrkesgrupp som drabbats svårt av egen och framför allt andras tidsbrist är vägarbetare. Drygt tusen av fackförbundet Sekos medlemmar som arbetar på vägen har besvarat en enkät och resultatet är skrämmande. 91 procent av de svarande uppger att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. Motsvarande siffra år 2009 var 47 procent.

Rapporten pekar bland annat på att antalet incidenter ökat kraftigt under de tio år som gått mellan undersökningarna. 2009 uppgav 31 procent av vägarbetarna att de varit med om någon incident på sin arbetsplats under det närmast föregående året. I årets undersökning är antalet i princip dubblerat till 59 procent. Samtidigt har nästan fyra av tio vägarbetare under det senaste året upplevt olyckor som lett till personskador vid sina arbetsplatser. Dessutom uppger tre av tio vägtrafikvakter att de blivit hotade av trafikanter under det senaste året

Seko lyfter framför allt fram två faktorer som huvudorsaker till den försämrade arbetsmiljön – båda starkt tidsrelaterade. Det rör sig, enligt fackförbundet, främst om trafikanter som struntar i hastighetsbegränsningarna och företag som gör avkall på säkerheten.

Det är en oacceptabel utveckling som i grunden handlar om bristande respekt för människors liv och hälsa. Tid är i mångt och mycket en prioriteringsfråga. Att försöka ta igen några sekunder eller kanske minuter genom att köra för fort förbi ett vägarbete är fel prioritering.

Att inte utföra tillräckliga säkerhetsåtgärder för att det blir några kronor billigare eller att projektet bedöms bli färdigställt på kortare tid är också fel prioritering.

Vägarbetarna vågar vara på utsatta arbetsplatser för att hjälpa oss på vägen. Då borde vi våga lätta på gasen.

Vägarbetarna vågar vara på utsatta arbetsplatser för att hjälpa oss på vägen. Då borde vi våga lätta på gasen.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skanska tar över vindkraftentreprenad

Öppet brev: Nysäter vindkraftspark – ett sorgligt exempel

Ett flertal maskinentreprenörer riskerar att tillsammans förlora mångmiljonbelopp sedan byggandet av Nysäter vindkraftspark, norr om Sundsvall, gått i stå. I ett öppet brev kräver nu branschorganisationen Maskinentreprenörerna att de internationella storföretag som äger vindkraftsparken ska säkerställa att entreprenörerna ersätts fullt ut.

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Extrastämma för Hybricon

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

Corona-viruset ställer in Luxe Pack

Nyhetsbrev

Stålkoncernen anställer 1000

Jordens inre processer ska hetta upp Malmö

Först med pappersomslag

Garant plastbantar 20 ton

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11