23948sdkhjf

Ledare: Våga lätta på gasen

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Vägarbetarna vågar vara på utsatta arbetsplatser för att hjälpa oss på vägen. Då borde vi våga lätta på gasen.

Ett samhälle i förändring skapar en bra grogrund för nya tjänster. Bland annat tycks myllan just nu ge en strålande näring för tidscoacher. Tidsoptimisterna är många, något som även påverkar omgivningen mer eller mindre.

En yrkesgrupp som drabbats svårt av egen och framför allt andras tidsbrist är vägarbetare. Drygt tusen av fackförbundet Sekos medlemmar som arbetar på vägen har besvarat en enkät och resultatet är skrämmande. 91 procent av de svarande uppger att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. Motsvarande siffra år 2009 var 47 procent.

Rapporten pekar bland annat på att antalet incidenter ökat kraftigt under de tio år som gått mellan undersökningarna. 2009 uppgav 31 procent av vägarbetarna att de varit med om någon incident på sin arbetsplats under det närmast föregående året. I årets undersökning är antalet i princip dubblerat till 59 procent. Samtidigt har nästan fyra av tio vägarbetare under det senaste året upplevt olyckor som lett till personskador vid sina arbetsplatser. Dessutom uppger tre av tio vägtrafikvakter att de blivit hotade av trafikanter under det senaste året

Seko lyfter framför allt fram två faktorer som huvudorsaker till den försämrade arbetsmiljön – båda starkt tidsrelaterade. Det rör sig, enligt fackförbundet, främst om trafikanter som struntar i hastighetsbegränsningarna och företag som gör avkall på säkerheten.

Det är en oacceptabel utveckling som i grunden handlar om bristande respekt för människors liv och hälsa. Tid är i mångt och mycket en prioriteringsfråga. Att försöka ta igen några sekunder eller kanske minuter genom att köra för fort förbi ett vägarbete är fel prioritering.

Att inte utföra tillräckliga säkerhetsåtgärder för att det blir några kronor billigare eller att projektet bedöms bli färdigställt på kortare tid är också fel prioritering.

Vägarbetarna vågar vara på utsatta arbetsplatser för att hjälpa oss på vägen. Då borde vi våga lätta på gasen.

Vägarbetarna vågar vara på utsatta arbetsplatser för att hjälpa oss på vägen. Då borde vi våga lätta på gasen.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skolor byggs i Uppsala

Skellefteås hamn byggs ut

En rejäl utbyggnad ska göra Port of Skellefteå bättre lämpad att klara industrinäringens ökade behov. Enligt planerna ska de cirka en miljon ton som hanteras i dag dubbleras till år 2024 när den nya kajen står klar.

Ståljätten skär ner i Europa

Världens modernaste wellpappfabrik

Tekniska framsteg i fokus

Och vinnarna är...

Nyhetsbrev

Topplistan: Största byggarna i Sverige

Toppen på listan över byggföretag med störst omsättning i Sverige ser ut som den brukar. 2018 toppade Peab före Skanska och NCC. JM behåller sin fjärdeplats. Det mesta talar dock för att Veidekke, som nästan tredubblat sin omsättning de senaste fem åren, rusar förbi redan i år.

För få kollar sitt blodtryck

Lösvikt framtidens trend?

Regeringen efterlyser plan för järnvägsunderhåll

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för underhåll av järnvägen och att utreda möjligheterna att avvisa järnvägsfordon som skadar järnvägsanläggningen

e-handel i fokus på PACK@lunch

Prestigefullt pumpuppdrag

Undersökning - medarbetare glöms vid automatisering

Ny kunskap om läkemedlet Litium

Spränger gruvor tillsammans

Ännu ett klartecken för utbyggt slutförvar

Nu har även Mark- och miljödomstolen tillstyrkt SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken, SFR, i Forsmark.

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

Mer avgaser vid bostaden ökar risken för stroke

Höga halter av trafikavgaser vid bostaden ökar risken för stroke. Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet visat att det tidigare kända sambandet gäller även i miljöer där luftföroreningarna anses vara låga generellt.

Julklappstips avdelning hårda paket

AR Packaging förvärvar inom hälsa och skönhet

1

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Bussen kör själv i depån

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

Årets Eldsjäl 2019

Olofsfors prisade på hemmaplan

Mässling mycket farligare än man trott

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Ny ordförande i Packbridge

Scania bantar

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Ledare: Prislapp med frågetecken

Internet fyller 50

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12