23948sdkhjf

Årslång nolla i Nokians olycksstatistik

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

I september i år konstaterade företagsledningen på Nokian Heavy Tyres att företaget klarat sig ett helt år utan att det skett en enda arbetsplatsolycka som lett till frånvaro.

Detta är inte något man kan ta för givet, och vägen dit har inte varit enkel. Vi har jobbat i flera år för att uppnå det. Vi har lyckats eftersom hela vår gemenskap, från arbetarna till arbetsledarna och högsta ledningen, har lyckats med att förbättra säkerheten på arbetsplatsen, säger företagets senior vice president Manu Salmi.

Bakom ”nollan” döljer sig ett målmedvetet säkerhetsarbete. Enligt företaget rapporterades 56 incidenter med förlorad tid år 2015. Året efter var siffran 57,1, men därefter har antalet olyckor minskat snabbt. 2017 var det bara tio och 2018 var det nere på fem. I september 2019 konstaterades så att frekvensen för incidenter med förlorad tid för de senaste tolv månaderna stannade på noll.

En värdefull del i arbetet med att höja säkerheten är att uppmuntra fabriksarbetarna att tala ut om möjliga hälsorisker. Där finns en stor del av förklaringen till att något över 1 600 säkerhetsåtgärder rapporterats i slutet av 2018. Andra väsentliga åtgärder är att inleda varje enskilt möte på fabriken med en säkerhetsrapport. Därutöver finns utsedda personer som arbetar med säkerhetsfrågor.

En faktor för noll frånvaro är också modellen för vikariearbete. Om en mindre olycka inträffar och hindrar en fabriksarbetare från att fortsätta med den aktuella uppgiften, finns möjlighet att jobba med ett annat projekt. Detta förutsätter ett nära samarbete mellan de anställda och arbetsledarna. Bedömningen är dock att strategin också för med sig andra goda resultat. Exempelvis får projekt som annars skulle ha lagts åt sidan på grund av tidsbrist nu den uppmärksamhet de behöver för att bli slutförda – utan att någon arbetstid gått förlorad.

Företaget utgår i sitt säkerhetsarbete från ett system som kallas LTIF, Lost Time Incident Frequency, – frekvens för incidenter med förlorad tid. I redovisningen framgår antalet skador som inträffar på en arbetsplats per en miljon arbetade timmar med förlorad tid som följd.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Båttillverkaren Micore gasar

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

A world-class research village

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Tetra Pak lanserar marknadsplats för Food & Beverage producenter

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Nyhetsbrev

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Folkhälsa får eget radioprogram

Nytt CPET-tråg genomskinligt

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Uppgraderad frontsop från Drivex

Storrunda för Elypta – tar in 64 miljoner

Diagnostikbolaget Elypta tar in drygt 64 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda ledd av Industrifonden och Sciety.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Stålindustrin går samman för varmare framtid

Dynapac utökar i Blekinge

Mittuniversitetet drar igång 3d-printutbildning

Astra satsar en miljard dollar på minskade utsläpp

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Så här ska Kina fasa ut plasten

Rekord på spåren

Ny IVA-rapport: Så kan plast bli cirkulärt och resurssmart

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Globalt prepress nätverk växer

Peab bygger hotell i Örebro

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Nässpray mot depression godkänd

Berlin-tågen tokökar

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11