23948sdkhjf

Årslång nolla i Nokians olycksstatistik

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

I september i år konstaterade företagsledningen på Nokian Heavy Tyres att företaget klarat sig ett helt år utan att det skett en enda arbetsplatsolycka som lett till frånvaro.

Detta är inte något man kan ta för givet, och vägen dit har inte varit enkel. Vi har jobbat i flera år för att uppnå det. Vi har lyckats eftersom hela vår gemenskap, från arbetarna till arbetsledarna och högsta ledningen, har lyckats med att förbättra säkerheten på arbetsplatsen, säger företagets senior vice president Manu Salmi.

Bakom ”nollan” döljer sig ett målmedvetet säkerhetsarbete. Enligt företaget rapporterades 56 incidenter med förlorad tid år 2015. Året efter var siffran 57,1, men därefter har antalet olyckor minskat snabbt. 2017 var det bara tio och 2018 var det nere på fem. I september 2019 konstaterades så att frekvensen för incidenter med förlorad tid för de senaste tolv månaderna stannade på noll.

En värdefull del i arbetet med att höja säkerheten är att uppmuntra fabriksarbetarna att tala ut om möjliga hälsorisker. Där finns en stor del av förklaringen till att något över 1 600 säkerhetsåtgärder rapporterats i slutet av 2018. Andra väsentliga åtgärder är att inleda varje enskilt möte på fabriken med en säkerhetsrapport. Därutöver finns utsedda personer som arbetar med säkerhetsfrågor.

En faktor för noll frånvaro är också modellen för vikariearbete. Om en mindre olycka inträffar och hindrar en fabriksarbetare från att fortsätta med den aktuella uppgiften, finns möjlighet att jobba med ett annat projekt. Detta förutsätter ett nära samarbete mellan de anställda och arbetsledarna. Bedömningen är dock att strategin också för med sig andra goda resultat. Exempelvis får projekt som annars skulle ha lagts åt sidan på grund av tidsbrist nu den uppmärksamhet de behöver för att bli slutförda – utan att någon arbetstid gått förlorad.

Företaget utgår i sitt säkerhetsarbete från ett system som kallas LTIF, Lost Time Incident Frequency, – frekvens för incidenter med förlorad tid. I redovisningen framgår antalet skador som inträffar på en arbetsplats per en miljon arbetade timmar med förlorad tid som följd.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Rör med restriktioner

Nanopartiklar hjälper framtidens katalysatorer

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Dynatec Group tar stororder

Norrländska cancerbolaget får ny vd

Nyhetsbrev

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Hon ska leda Medtechlabs

Heineken ratar plasten

Ryska kryptokoder en utmaning

Svenska Mässan lyfter industrins utmaningar

Budet på Cramo är holländskt

”Sverige klarar tillverkningen”

I Matfors bygger Cobra Biologics två unika tillverkningssviter för storskalig GMP-tillverkning av ATMP-produkter. Kontraktstillverkaren rustar för att möta den ökade efterfrågan och för att behålla tillverkningen i Sverige.

Världens bästa matbutik finns i Finland – se bilderna

Nya EU-regler gör bilen säkrare – men dyrare

Alla nya bilar måste snart vara utrustade med avancerade system som ska förhindra olyckor, enligt nya EU-regler. Lagkraven ökar säkerheten, men kan göra bilar avsevärt mycket dyrare, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Olofsfors prisade på hemmaplan

Ny fossilfri barriärförpackning

Ägg mot cancer

Förpackningen står för största klimatpåverkan

Elva personer gripna efter internationellt samarbete

Polisen har frihetsberövat elva personer som ingår i en kriminell gruppering och som misstänks ha stulit bilar i Sverige, som sedan transporterats till Polen.

Mässling mycket farligare än man trott

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Ny ordförande i Packbridge

Scania bantar

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Ledare: Prislapp med frågetecken

Internet fyller 50

Han tar över som Sandvik-chef

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.238