23948sdkhjf

Nytt miljövänligare pappemballage

BK Pac presenterar en nyskapande utveckling inom pappemballage – GRASPAP.

– GRASPAP är en ny och hållbar pappersråvara baserad på gräs. Den nya råvaran GRASPAP används som en del i pappersmassan som kan ingå I produktion av livsmedelsförpackningar, som till exempel tråg till förpackning utav frukt och grönsaker, säger Henrik Andersson, VD i BK Pac AB

Gräsinnehållet i BK Pac´s sortiment av GRASPAP tråg är 40 % , resterande 60 % består av traditionell pappersråvara. GRASPAP-trågen kan återvinnas liksom andra kartongförpackningar och dessutom med betydligt mindre CO2-utsläpp, samt med 99 % mindre vattenförbrukning under produktionsprocessen.

Varför är gräs en bra resurs?

– I princip finns gräs överallt i stora mängder och är ett av de snabbast växande förnybara råvarorna. Produktionen av gräspellets använder mycket mindre energiresurser än konventionella råmaterial för pappersindustrin, säger Henrik Andersson.

– GRASPAP-råvaran består av granulat (pellets), ett 100 % naturligt material som är lättare att transportera. På grund av den rent mekaniska förbehandlingen är råmaterialet särskilt lämpligt för papperstillverkning. Den vidare bearbetningen resulterar i en fullständig eliminering av kemikalier och även en kraftigt minskad användning av vatten under produktionsprocessen.

Livscykelanalysen visar enligt BK Pac AB att det är betydande miljöförbättringar i användningen av GRASPAP inom CO2-utsläpp jämfört med traditionell pappersmassa. Jämfört med den traditionella pappersmassan har GRASPAP en minskning med nästan 75% av CO2-utsläpp i produktionsprocessen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078