23948sdkhjf

Genombrott för vit opak PET

Ett genombrott rapporteras inom mekanisk återvinning av plast för vit opak PET. Flaskor och burkar av detta material har tidigare ansetts vara svåra att använda till nya burkar och flaskor på grund av ojämn kvalitet på den återvunna plasten resulterande i skiftande vithet och otillräckliga barriäregenskaper vid användning som monomaterial.

Nu har dock masterbatchtillverkaren Sukano och maskinexperten inom formblåsning Sidel gemensamt genomfört tester med återvunnen opak vit PET och med Sukanos masterbatch för återvunnen opak vit PET kunnat producera flaskor av 25%, 50% eller 100% återvunnen plast, jämförbara med flaskor från jungfrulig PET.

Förpackningar har producerat i Sidels EvoBLOW, utan att materialet har påverkat färg, egenskaper, funktion eller produktionshastighet.
– Vi såg ingen mätbar skillnad i processförhållanden eller formblåsningskapacitet medan vi använde 100 % återvunna vita PET-materialet designat med Sukanos masterbatch, även under mest utmanande förhållanden, sägera Naima Boutroy, Global Packaging Expert på Sidel.

– Några justeringar av processen kan behövas för att optimera det totala resultatet, men vår gemensamma prestation bevisar att konceptet fungerar och gör det möjligt för oss att höja ribban för en flaska med fantastiska mekaniska och fysiska egenskaper.

– Varje lokal marknad är en nyckelaktör för att säkerställa att den cirkulära ekonomin verkligen blir en verklighet. Vi är glada att vi har kunnat bidra med ytterligare ett steg framåt genom att bekräfta att vita, ogenomskinliga lättbarriärs PET-flaskor är återvinningsbara och det bästa av allt, erbjuda ett alternativt livsslut som material för användning till dess ursprungliga tillämpning, säger Alessandra Funcia, Head of Sales & Marketing på Sukano.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063