23948sdkhjf

Vill slå nordiskt rekord i insamling av elskrot

Måndagen den 14 oktober är det International E-Waste Day. Då ska det nordiska rekordet i elskrotinsamling slås!

Producentansvarsbranschen går nu ihop för att skapa den största insamlingen av elektronikavfall någonsin i Norden. Den svenska insamlingsorganisationen Recipo är initiativtagare till kampanjen som uppmanar allmänheten att gå igenom lådor och skåp i jakt på oanvänd elektronik. IVL Svenska miljöinstitutet rapporterade nyligen att bortglömd elektronik är bland det bästa en privatperson kan lämna in till återvinning, då ny teknik gör att en allt större del av elskrotet kan bli till nya produkter.

2019 års version av International E-Waste Day syftar till att samla in elskrot. Om bara svenska folket återvinner alla de ca 25 miljoner uttjänta mobiltelefoner som idag ligger och samlar damm1 skulle det innebära klimatbesparingar som motsvarar nästan 190 000 svenskars bilkörning per år2. Recipo är initiativtagare till att samordna kampanjen över Norden, en kampanj som enar såväl konkurrenter, leverantörer, producenter och partners för att jobba mot ett gemensamt mål. Man hoppas detta ska leda till den största insamlingen någonsin.

- Människor tror att de gör miljön en tjänst genom att spara sin gamla elektronik. Tyvärr fungerar det tvärt om. Det här är någonting vi som bransch behöver hantera gemensamt, vi kommer inte få till en förändring om inte alla deltar. Det ärdärför vi startade det här projektet och det är därför alla våra konkurrenter valt att delta. Vi tar det här ansvaret tillsammans, säger Josef Tapper, vd för Recipo.

Bortglömt elskrot gör inte miljön någon tjänst

I en rapport gjord av IVL Svenska miljöinstitutet tidigare i år fann man att bland olika sorters återvinningsbara produkter är det återvinning av elektronik som med betydande marginal gör störst skillnad för klimatet, följt av textil och bildäck. Insamling av 1 kg elskrot bedöms enligt rapporten innebära en klimatbesparing på motsvarande 305 km bilkörning. För att producera en ny surfplatta, mobiltelefon, dator eller annan elektronik krävs en rad råvaror. På senare tid har ämnen som kisel, kobolt, kadmium och aluminium blivit allt svårare att få tag på genom gruvbrytning. Framtagande av jungfruligt material har en stor belastning på miljön, såväl lokalt som globalt. Detta då vissa metaller bryts i dagbrott vilket påverkar närmiljön negativt, men också för att själva gruvdriften är en mycket energiintensiv process.

Samarbete mellan flera företag

För att ytterligare stärka kampanjen har man tagit fram flera inspirerande och roliga informationsfilmer som alla deltagande verksamheter själva kan anpassa, vilket ytterligare ökar räckvidden:

- För oss som återförsäljare inom hemelektronik och vitvaror är det självklart att delta i den här kampanjen. Vi kommer att göra vårt yttersta för att bidra till att vi tillsammans slår nordiskt rekord i insamling av elskrot, säger Niclas Eriksson, vd för Elgiganten.

Det är insikten om produktionens påverkan på klimatet som är anledningen till att konkurrenter och branschpartners tagit det något ovanliga beslutet att samarbeta i en gemensam kampanj, för ökad effekt.

Filmerna är anpassningsbara så att alla varumärken kan stå som avsändare. Filmerna är fria att använda för alla organisationer, med det egna varumärket som avsändare, och finns tillgängliga att ladda ner på kampanjsajten: www.therecyclableadvert.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125