23948sdkhjf

Tungt beslut för Maskinexpo

"Det är blandade känslor"

Maskinexpo har tagit det tunga beslutet att ställa in nästa års mässa.
– Vi kommer inte att genomföra mässan i maj 2020.

I över 35 år har Maskinexpo samlat den svenska entreprenadbranschen – först i Täby, sedan i Barkarby och sedan 2012 på egna området Stoxa, inte långt från Arlanda.

De senaste åren har dock inneburit en del motvind för mässarrangören.

2015 valde Maskinleverantörerna att bryta samarbetet med Maskinexpo efter många år, de aviserade dessutom att de avsåg att starta en egen mässa, där bara Maskinleverantörernas medlemmar fick ställa ut.

Året därpå var Svenska Maskinmässan på Solvalla ett faktum och 2016 anordnades alltså två maskinmässor i Stockholmsregionen, med bara några dagars mellanrum.

Solvallamässan samlade sina medlemmar och arrangörernas bedömning var att mässan blivit så lyckad att de tänkte köra den vartannat år.

2017 var Maskinexpo alltså ensamma på arenan igen men 2018, när det var dags för Svenska Maskinmässan igen, togs beslutet att låta Maskinexpo vila.

2019 var Maskinexpo tillbaka igen, men inför 2020 har Maskinexpo tagit det tunga beslutet att återigen ställa in sin mässa.

– Vi kommer inte att genomföra mässan i maj 2020, säger Maskinexpos marknadschef Carina Tegelberg till Leveranstidningen Entreprenad.

– Vi vill inte trassla till det för våra trogna utställare, men många av de större uppger att de inte kan vara med på två ställen samtidigt.

Efter vårens mässa genomfördes en enkätundersökning bland både utställare och besökare.

Enligt Carina Tegelberg var majoriteten mycket nöjda med 2019 års upplaga, de flesta av besökarna var redo att komma även 2020 men när det gällde utställarna var uppslutningen sämre.

– Mindre än 50 procent av utställarna kunde garantera att det skulle komma 2020, konstaterar Carina Tegelberg.

Maskinleverantörernas medlemmar har en egen mässa 2020, Maskinexpos mindre utställare har dock ingenstans att ta vägen.

– De mindre utställarna hoppades verkligen att det skulle bli av, och de behöver ju verkligen mässan, säger Carina Tegelberg.

Utan de större utställarnas draghjälp blir mässan dock svår att genomföra och Maskinexpo har därför beslutat att låta mässan vila.

– Det är verkligen blandade känslor, vi vill göra det som blir bäst för så många som möjligt, säger Carina Tegelberg.

Hon betonar dock att detta inte innebär att det är spikat att Maskinexpo kommer att anordnas vartannat år i fortsättningen.

– Vårt motto är fortfarande att ”vi frågar, ni svarar, vi fixar”. Efter nästa mässa kommer vi att fråga igen – kanske har man kommit fram till att man vill ha en bredare publik, kanske är det dags att komma hem till mamma igen?

Nästa Maskinexpo kommer att anordnas 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078