23948sdkhjf

Oväntat fiskfynd i dansk täkt

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Täkter kan vara värdefulla oaser för såväl växter som djur. Nyligen kunde exempelvis besökare på en av NCC:s danska täkter hitta ett i Danmark sällsynt nissöga i ett vattendrag.

Bergtäkter förändrar villkoren för flora och fauna eftersom de påverkar landskap och närmiljö – men inte nödvändigtvis till det sämre. Väl skötta täkter kan till och med öka den biologiska mångfalden, eftersom deras vanligtvis öppna landskap erbjuder miljöer som kan fungera som boplatser för såväl växter som djur.

En god biologisk mångfald är därför högt prioriterad hos många täktägare och ofta vidtas också kontinuerligt åtgärder som underlättar någon form av återställning när den industriella aktiviteten avslutas.

Samtidigt har under senare år åtskilliga täktägare infört någon form av ”öppet hus” som återkommande visar upp anläggningarna för intresserade besökare. Det gäller inte bara i Sverige utan även i Danmark där ett intressant fynd gjordes i samband med ett öppet hus i NCC:s täkt i Løng i Sorø.

Företaget betonar ofta sina stora ambitioner att verka för biologisk mångfald i sina täkter, inte bara när verksamheten är nedlagd utan också under den tid den bedrivs.

Glädjen var därför stor när företagets biolog Peter W Henriksen under en naturvandring under ett öppet hus i september provade sin fiskelycka i ett litet vattendrag på området och fick upp en liten krabat med hjälp av ett nät.

– Alla som var med på naturvandringen samlades snabbt och vi blev väldigt överraskade när vi kunde konstatera att det var ett nissöga, säger Peter W Henriksen.

Nissögat föredrar klart och rent vatten och håller sig gärna nära botten där den lever på bland annat små kräftdjur och insektslarver. Någon favorit bland storfiskare lär den aldrig bli med tanke på sin storlek. Tio centimeter lång och med en vikt som kan uppgå till ungefär 60 gram är den inte mycket att hänga i julgranen.

Däremot betraktas den som sällsynt i Danmark där den sägs vara på tillbakagång och i stort sett bara finns i några vattendrag på Själland och på Fyn.

Hur den lilla fisken kom in i den lilla täktsjön är däremot en gåta då den inte har någon vattenkoppling till kringliggande vattendrag. Gissningen är dock att den på något sätt tagit sig från en närliggande å.

– Oavsett var den kommer ifrån är det oerhört positivt att den skyddade arten hittat sin nya hemvist här. En hemvist som tydligen passar denna kräsna fisk med rent vatten och gott om sand, sten och vattenväxter där den kan gömma sig. Det visar att vi lyckats i vår målsättning att göra en efterbehandling som ger en bra livsmiljö för både djur och växter, säger Peter W Henriksen.

Han betonar att orörd natur blir en allt större bristvara i det danska landskapet. Ett ökat antal djur- och växtarter hotar att utrotas när deras vanliga livsmiljö trängs undan av växande tätorter.

Budskapet är att täkterna till och med kan vara till stor nytta för att rädda de hotade arterna. Redan under tiden som täkterna är i drift kan de fungera som oaser och utgöra grunden för en attraktiv miljö för såväl växter som djur.

I Sverige har vi på liknande sätt konstaterat att exempelvis 90 procent av de svenska backsvalorna numer söker sig till sand- och grustäkter för att häcka.

Mer om: NCC | Täktverksamhet
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Nyhetsbrev

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

Avskedsintervju med Mats Grundius

Schenker-vdn sammanfattar sina 39 år i bolaget och håller dörren öppen för kommande uppdrag.

Återvinnings-vd i regeringsdelegation

Volati köper Beneli

Storaffär i etikettbranschen. Beneli och Ettiketto hamnar i samma familj.

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141