23948sdkhjf

Oväntat fiskfynd i dansk täkt

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Täkter kan vara värdefulla oaser för såväl växter som djur. Nyligen kunde exempelvis besökare på en av NCC:s danska täkter hitta ett i Danmark sällsynt nissöga i ett vattendrag.

Bergtäkter förändrar villkoren för flora och fauna eftersom de påverkar landskap och närmiljö – men inte nödvändigtvis till det sämre. Väl skötta täkter kan till och med öka den biologiska mångfalden, eftersom deras vanligtvis öppna landskap erbjuder miljöer som kan fungera som boplatser för såväl växter som djur.

En god biologisk mångfald är därför högt prioriterad hos många täktägare och ofta vidtas också kontinuerligt åtgärder som underlättar någon form av återställning när den industriella aktiviteten avslutas.

Samtidigt har under senare år åtskilliga täktägare infört någon form av ”öppet hus” som återkommande visar upp anläggningarna för intresserade besökare. Det gäller inte bara i Sverige utan även i Danmark där ett intressant fynd gjordes i samband med ett öppet hus i NCC:s täkt i Løng i Sorø.

Företaget betonar ofta sina stora ambitioner att verka för biologisk mångfald i sina täkter, inte bara när verksamheten är nedlagd utan också under den tid den bedrivs.

Glädjen var därför stor när företagets biolog Peter W Henriksen under en naturvandring under ett öppet hus i september provade sin fiskelycka i ett litet vattendrag på området och fick upp en liten krabat med hjälp av ett nät.

– Alla som var med på naturvandringen samlades snabbt och vi blev väldigt överraskade när vi kunde konstatera att det var ett nissöga, säger Peter W Henriksen.

Nissögat föredrar klart och rent vatten och håller sig gärna nära botten där den lever på bland annat små kräftdjur och insektslarver. Någon favorit bland storfiskare lär den aldrig bli med tanke på sin storlek. Tio centimeter lång och med en vikt som kan uppgå till ungefär 60 gram är den inte mycket att hänga i julgranen.

Däremot betraktas den som sällsynt i Danmark där den sägs vara på tillbakagång och i stort sett bara finns i några vattendrag på Själland och på Fyn.

Hur den lilla fisken kom in i den lilla täktsjön är däremot en gåta då den inte har någon vattenkoppling till kringliggande vattendrag. Gissningen är dock att den på något sätt tagit sig från en närliggande å.

– Oavsett var den kommer ifrån är det oerhört positivt att den skyddade arten hittat sin nya hemvist här. En hemvist som tydligen passar denna kräsna fisk med rent vatten och gott om sand, sten och vattenväxter där den kan gömma sig. Det visar att vi lyckats i vår målsättning att göra en efterbehandling som ger en bra livsmiljö för både djur och växter, säger Peter W Henriksen.

Han betonar att orörd natur blir en allt större bristvara i det danska landskapet. Ett ökat antal djur- och växtarter hotar att utrotas när deras vanliga livsmiljö trängs undan av växande tätorter.

Budskapet är att täkterna till och med kan vara till stor nytta för att rädda de hotade arterna. Redan under tiden som täkterna är i drift kan de fungera som oaser och utgöra grunden för en attraktiv miljö för såväl växter som djur.

I Sverige har vi på liknande sätt konstaterat att exempelvis 90 procent av de svenska backsvalorna numer söker sig till sand- och grustäkter för att häcka.

Mer om: NCC | Täktverksamhet
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Trafikverket risas av maskinentreprenörerna

De svenska maskinentreprenörerna ger inte mycket för Trafikverkets kompetens som upphandlare. Bland annat är uppfattningen att förfrågningsunderlagen är för otydliga och komplexa och entreprenaderna för stora.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

NCC tar hem stort asfaltjobb i Norge

Beläggning av 90 000 ton asfalt och material till dammbyggnader ingår i ett treårigt uppdrag som NCC tagit hem i samband med byggandet av Nordøyvegen i Møre og Romsdal.

Renta knyter till sig YRC-depåer

Renta fortsätter expandera i Stockholmsområdet, senast genom att knyta till sig YRC Rentals två depåer i Täby och Uppsala.

"Hello Volkswagen"

Provkörning VW Golf 1,5 TSI 150 hk och 1,5 eTSI 150 hk. Motormagasinet har testat nya Golf i bergen utanför Porto. Med hybridversioner och en digital omvandling invändigt tar trotjänaren ett steg in i framtiden.

Bilmärket som inte vill vara ”ännu ett varumärke”

Volvos systerbolag Lynk & Co var på plats på Stora Mobilitetsdagen som anordnades av Dagens industri. Företagets vd Alain Visser höll tal och trots att han var sist ut och det var sent på dagen fångade han publikens intresse. Hans tal var nämligen något kontroversiellt, i bilindustrins öron.

Nyhetsbrev

LE34 byter Sverige-chef

Han är Lännens nya Sverigechef

Nytt initiativ för plast i cirkulation

”Om man inte är på så är man borta” - life science-strategin är här

Även om man tidigare varit framgångsrik som land eller företag så är risken att om man inte är på så är man borta ganska snabbt. Så avslutade näringsminister Ibrahim Baylan när regeringen presenterade sin nationella strategi för life science.

Tar förnybart sugrör till marknaden

Hon tar över i Mistra

De är störst inom offentlig upphandling

Sammantaget utannonserades 18 522 offentliga upphandlingar under 2018 med bygg och anläggning som de klart dominerande segmenten. Det totala värdet på upphandlingar gjorda år 2017 uppgick 706 miljarder kronor – allt enligt färska uppgifter från Upphandlingsmyndigheten.

Plus

Från spill till guld

En restprodukt som en industri vill bli av med visar sig ha goda möjligheter förbättra en annan industris process och samtidigt minska användningen av jungfruliga råvaror. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte.

Säkerheten i sista rummet

Lagrad sommarsol ger isfria vintervägar

En metod som tar till vara och lagrar energin från sommarens sol och använder den till att värma upp vägbanan på vintern har utvecklats av forskare på Chalmers. Rätt utnyttjad innebär det ökad framkomlighet, färre olyckor och minskad snöbekämpning.

Nytt forum för hållbar mobilitet

Stora Mobilitetsdagen är det nya namnet på Dagens industris konferens som tidigare hette Stora Bildagen. Ett bredare fokus ledde till större engagemang och fler deltagare än tidigare.

Naturstensentreprenör skiftar vd

Sulapac i partnerskap med Quadpack

Turkiskt på Tvärbanan

Tekniska framsteg i fokus

PulPac vill öka takten

PulPac har fyllt på kassan i en ny finansieringsrunda.

Paptic lanseras på bred front

Förödande kreditrestriktioner

De senaste årens kreditrestriktioner har lett till ett historiskt ras för bostadsbyggandet och minskat BNP-tillväxten med cirka en procentenhet för hela riket. Den slutsatsen dras i en marknadsrapport som just presenterats av Veidekke.

Svevias snöröjningsprojekt förfinas

De ska bygga ställning åt gruvjätten

MVB bygger butik

MVB bygger för 123 miljoner kronor

NCC byter ordförande

Järnvägsuppdrag för 443 miljoner kronor

Han ska sälja Hitachi i norr

Sundström ett finskt Lejon

Samarbete för ökad digitalisering

Förseningar kostar miljarder

Norwegian säljer dotterbolag

Ny självkörande busslinje startas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116