23948sdkhjf

Sämre tider för basindustrin

Det har skett en tydlig avmattning i svensk basindustri efter sommaren, det skriver Industriarbetsgivarna i en ny konjunkturprognos. Framförallt märks nedgången inom stål- och metallindustrin.
– Stämningsläget där är mycket sämre än normalt och även inom skogsindustrin är stämningsläget sämre än normalt, säger Kerstin Hallsten chefsekonom vid Industriarbetsgivarna till Sveriges Radio.

Underlaget till rapporten består dels av rapporter från Konjunkturinstitutet och diskussion med företag som är medlemmar i Industriarbetsgivarna.

I våras varnade Industriarbetsgivarna för att Sverige låg nära en lågkonjunktur och nu menar Kerstin Hallsten att det blivit sämre.
Tillväxten enligt Industriarbetsgivarna landar på 1,2 procent i år och 1,1 nästa år, det är lägre än vad de flesta andra bedömare tror. Arbetslösheten väntas stiga till 7,5 procent nästa år, det är i stället högre än vad andra tror.
– Företagen säger just så, deras anställningsplaner är att göra sig av med folk.

Om ungefär en månad börjar avtalsrörelsen. Erica Sjölander är kanslichef för samarbetsorganisationen Facken inom industrin.
– Det jag tycker är viktigt att komma ihåg är att nedgången sker från en väldigt hög nivå där många svenska företag har legat på all time high när det gäller omsättning och lönsamhet. Jag ser inte lönebildningen som nyckeln till att klara en nedgång utan det krävs andra åtgärder i första hand, säger Erica Sjölander till Sveriges Radio.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078