23948sdkhjf

GPS-teknik ska rädda ledningarna

Varje år drabbas de svenska nätägarna av enorma kostnader för skadade markledningar. En siffra som brukar lyftas fram är årliga skador för cirka en halv miljard kronor. Nu räknar startupbolaget Eningo med att använda GPS-teknik för att visualisera ledningar i marken.

Infrastruktur är inte bara gator, vägar, järnvägar och andra konstruktioner som är lätta att upptäcka. Om inte annat blir åtskilliga byggherrar varse att det finns en mängd installationer även i marken. Inför nya byggprojekt måste infrastruktur som avlopp, gas, fiber, vatten och elektricitet identifieras, märkas ut och skyddas.

I dag är arbetet manuellt, tidskrävande och kostsamt, något som gör att det finns risk för att projekten sätts igång innan alla fakta finns på bordet. Därmed ökar risken för skadade ledningar. I princip är det helt onödiga skador som, enligt en vanlig uppskattning belastar samhället med runt en halv miljard kronor årligen.

Det här är en situation som bland annat intresserat en grupp verksamma inom Göteborgsföretaget Atritec, ett konsult-och teknikbolag verksamt inom mätteknik och geografiska informationssystem (GIS). Företagets inriktning på mättjänster för bygg- och anläggningsprojekt, där stora arbetsområden är inmätning, utsättning och maskinstyrning har lagt en bra grogrund för ytterligare ett steg – att utnyttja modern GPS-teknik för att effektivisera och kvalitetssäkra arbetet med att skydda infrastruktur i marken.

Mycket infrastruktur har redan GPS-koordinater. Trots det, finns inget enkelt sätt att nyttja det. Vi drar nytta av teknik som redan finns och gör den användbar, säger Linus Olsson, som är en av grundarna till startupbolaget Eningo.

Det är inte ovanligt att en och samma byggplats har fyra, fem olika ledningsägare. Det innebär i dagsläget att lika många fälttekniker behöver vara på plats och koppla upp sig på elskåp, använda fysiska kartor och rita på marken. Vi vill förenkla hela processen.

Det primära verktyg som ska användas för att förenkla och digitalisera arbetet är en nyutvecklad applikation som visualiserar ledningarna digitalt. Tanken är att applikationen ska kunna användas direkt av byggentreprenörer på plats. Data ska exempelvis kunna integreras direkt i grävmaskinens styrsystem, men också visualiseras i mobila enheter med hjälp av AR – Augmented Reality som skapar en digital bild i verkligheten.

I mars antogs Eningo till Innovatum Startups inkubator, för att få stöd att utveckla sin produkt. Nu antas de till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC, vilket bland annat ger tillgång till utvecklingskapital och expertkompetens.

Vi är jätteglada! Detta ger oss helt rätt förutsättningar, säger Linus Olsson.

Och det finns stora förhoppningar om en lyckad framtid.

Teamet har en unik kompetens. Kombinationen av mätteknisk kunskap och kunskap inom AI och maskinstyrning är helt rätt förutsättningar. Deras produkt passar väl in i rymdinkubatorn eftersom de nyttjar och förädlar positioneringsdata, säger Deborah Lygonis, affärscoach och ansvarig för ESA-BIC:s filial på Innovatum Startup i Trollhättan.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079