23948sdkhjf

Gamla däck – en outnyttjad resurs

Gamla däck har ett större värde om materialet återvinns än om de används till energiproduktion. Det menar Svensk Däckåtervinning, SDAB, som hoppas att ett samarbete med Massbalans ska leda till ökad användning av gummigranulat i bland annat anläggningsverksamhet.

Återvinningen av gamla däck har under senare år minskat till förmån för energiåtervinning. Det konstaterar Svensk Däckåtervinning, SDAB, som med hjälp av Ragn-Sells ansvarar för insamling och återvinning av däck under det lagstadgade producentansvaret. Därför inleds nu ett samarbete med Massbalans AB för att hitta nya marknader och produkter för återvunnet däckmaterial, bland annat inom konstruktion och anläggning.

Förhoppningen är dels att återvunnet däckmaterial ska komma till nytta i samhället och dels att ett bättre utnyttjande av materialet ska bidra till minskad klimatpåverkan, bättre miljö och ökad hållbarhet över tid.

Uttjänta däck har länge betraktats som ett avfall som ska samlas in och förstöras. I dag vet vi att gummimaterialet är en värdefull resurs som ska återvinnas. Tillsammans med Massbalans och många andra företag kommer vi att gå från ett linjärt system till ett cirkulärt, där däckgummit från cyklar, bussar och bilar blir nya produkter och inte bara energiåtervinns, säger Fredrik Ardefors, vd på SDAB.

Med de otaliga studier som visat att materialet även är säkert för hälsa och miljö hoppas vi att fokus nu kan vändas till att möjliggöra användningen av återvunna däck i fler applikationer, säger Fredrik Ardefors.

Som ett led för att nå målet har SDAB förstärkt den egna organisationen med resurser för uppföljning och kravställning på både däckproducenter och användare av det återvunna materialet samt för framtagning av nästa generations däckåtervinningssystem. Därutöver har ett flertal studier och samarbeten genomförts för att kunna verifiera materialets säkerhet.

En samarbetspartner av stor betydelse för framtiden är Massbalans, vars vd Carl Zide närmast kommer från NCC där han byggde upp Loop Rocks – Sveriges största marknadsplats för återvinning av stenmaterial, grus, sand, jord och fyllnadsmassor. Enligt företaget var 18 000 byggare anslutna till vberksamheten som användare.

– Intresset att skapa cirkulära modeller och återvinna gummimaterial är stort. Några exempel är fallvänlig asfalt för cykel- och gångbanor, krockvänliga och stöttåliga vägbarriärer i gummibetong, gummimaterial för isolering av husgrunder samt för vattenrening. Materialet har bland annat fördelen att det varken bryts ner eller lakas ur. Redan i dag är däckåtervinningen en stor koldioxidfångare, och om vi lyckas med att öka materialåtervinningen så kan vi under de kommande fem åren fyrdubbla den klimatpositiva effekten, säger Carl Zide.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078