23948sdkhjf

Minskad maskinhandel inom Europa

Inte bara tyska och österrikiska tillverkare av maskiner för bearbetning av plast och gummi visar lägre försäljningssiffror för årets första sex månader, jämfört med i fjol. Italiens maskintillverkare minskar även de såväl i sin import som export av plast- och gummimaskiner, rapporterar Amaplast (Italiens branschorganisation för tillverkare av maskiner för bearbetning av plast och gummi).

I jämförelse med fjolårets sex första månader föll importen för perioden januari-juni 2019 med cirka 17 procent. Exporten för samma period minskade med cirka 5 procent.   

En viktig faktor som framgår av organisationens statistik är minskningen i handeln med Tyskland, där exporten minskat med 26 procent. Importen av tysk teknik har motsvarande minskat med en tredjedel.  

Sammantaget importerade italienska bearbetningsföretag, under de första sex månaderna 2019, färre maskiner från sina stora europeiska leverantörer - Tyskland, Österrike, Frankrike och Schweiz - till fördel för asiatiska leverantörer, framför allt från Kina och Japan.  

Länderna inom Europa är Italiens största exportmarknad. Totalt sett, inom Europa, minskade exportvärdet med cirka 9 procent. Att värdet minskat så mycket beror enligt Amaplast vd Dario Previero, främst på den dramatiska exportminskningen till Turkiet (-37%).  

NAFTA-området, vilket är Italiens näst största exportmarknad, ökade med 1 procent jämfört med samma period i fjol. Inom NAFTA ökade exporten av maskiner till USA med 15 procent. Däremot minskade exporten till Mexiko med 12 procent och till Kanada med 39 procent.   

Exporten till Sydamerika minskade även den (-6%), även om de viktigaste marknaderna visar tecken på återhämtning: Brasilien (+5%), Argentina (+18%) och Colombia (+12%).  

Exporten till den asiatiska marknaden ökade (+10%) och visar på en stark tillväxt.  

Källa: Amaplast

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078