23948sdkhjf

Vings ägare i konkurs

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Att Thomas Cook skulle gå i konkurs har under en tid varit tämligen välkänt. Det fattades 2,1 miljarder kronor som skullle ha behövt få in omöjöligt snabbt för att undvika katastrofen. Snart växte skulden till 11 miljarder kronor, pengar som alltså inte gick att hämta in och därmed var konkursen ett faktum under natten till måndag 23 september. 

Det gigantiska resebolaget Thomas Cook äger förutom flygbolaget Thomas Cook även reseföretagen Ving, Tjäreborg och Globetrotter. Alla deras resenärer är nu strandsatta, antingen har de inte kommit iväg eller också är det osäkert om hur de ska ta sig hem - och när. För Sveriges del handlar det om drygt 5 600 resenärer som drabbas, men globalt ofattbara 600 000 resenärer vilket gör konkursen till en av de allra största inom resebranschen någonsin.

Däremot träder den EU-baserade Paketreselagen in och räddar alla drabbare resenärer ekonomiskt. Men den krossade semesterdrömmen är inte lätt att laga. 

Alla Vings resenärer drabbas dock inte lika: Även om de flesta reser med Thomas Cook Air så gör inte alla det. På resehandlingen/biljetten ska det framgå vilket flygbolag som ska sköta transporten till resemålet, om det där står exempelvis Norweigian, SAS eller annat flygbolag som fortfarande har luft under vingarna finns det hopp om en resa trots konkursen. Det kräver dock fotartbete av resenärerna själva att eventuellt ordna sin resa, och kanske är det helt onödigt eftersom arrangören Ving nu lyckats med konststycket att få loss det Nordiska bolaget ur konkorsen.

Ving i Norden har nämligen gått betydligt bättre än moderbolaget i sin helhet, men de dras ändå med i ägarbolagets fall ett par dagar. Den globala koncernen Thomas Cook uppges av analytiker länge rört sig för långsamt och inte hängt med i digitaliseringen bland annat. 

Enligt senaste uppgifterna har nu den nordiska företagsledningen för Ving och Thomas Cook Air Nordic lyckat bryta sig loss från det konkursade moderbolaget eftresom dotterbolagen sedan flera år varit egna juridiska enheter. Därför kommer alla nordiska resenärer att kunna flyga på sina resor med en försening på bara något dygn. 24 september kom alla resenärer som bokat med Ving iväg som planerat men enligt uppgifter i media har långt ifrån alla som är strandade utomlands inte fått någon information om när de kan åka hem.

Rt-forum återkommer när mer information blir tillgänglig. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Dynatec Group tar stororder

Norrländska cancerbolaget får ny vd

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Nyhetsbrev

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Hon ska leda Medtechlabs

Heineken ratar plasten

Ryska kryptokoder en utmaning

Svenska Mässan lyfter industrins utmaningar

Budet på Cramo är holländskt

”Sverige klarar tillverkningen”

I Matfors bygger Cobra Biologics två unika tillverkningssviter för storskalig GMP-tillverkning av ATMP-produkter. Kontraktstillverkaren rustar för att möta den ökade efterfrågan och för att behålla tillverkningen i Sverige.

Världens bästa matbutik finns i Finland – se bilderna

Nya EU-regler gör bilen säkrare – men dyrare

Alla nya bilar måste snart vara utrustade med avancerade system som ska förhindra olyckor, enligt nya EU-regler. Lagkraven ökar säkerheten, men kan göra bilar avsevärt mycket dyrare, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Olofsfors prisade på hemmaplan

Ny fossilfri barriärförpackning

Ägg mot cancer

Förpackningen står för största klimatpåverkan

Elva personer gripna efter internationellt samarbete

Polisen har frihetsberövat elva personer som ingår i en kriminell gruppering och som misstänks ha stulit bilar i Sverige, som sedan transporterats till Polen.

Mässling mycket farligare än man trott

Inlandsbanan testas för tunga transporter

Nu ska förutsättningarna för fossilfria transporter av kalk och makadam mellan Orsa och Gällivare utredas gemensamt av LKAB och Inlandsbanan.

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Ny ordförande i Packbridge

Scania bantar

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Ledare: Prislapp med frågetecken

Internet fyller 50

Han tar över som Sandvik-chef

Nya biomarkörer för barnastma

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159