23948sdkhjf

Vings ägare i konkurs

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Brittiska resegiganten Thomas Cook har gått i konkurs och drar med sig Ving i fallet - drygt 5600 svenska resenärer drabbades.

Att Thomas Cook skulle gå i konkurs har under en tid varit tämligen välkänt. Det fattades 2,1 miljarder kronor som skullle ha behövt få in omöjöligt snabbt för att undvika katastrofen. Snart växte skulden till 11 miljarder kronor, pengar som alltså inte gick att hämta in och därmed var konkursen ett faktum under natten till måndag 23 september. 

Det gigantiska resebolaget Thomas Cook äger förutom flygbolaget Thomas Cook även reseföretagen Ving, Tjäreborg och Globetrotter. Alla deras resenärer är nu strandsatta, antingen har de inte kommit iväg eller också är det osäkert om hur de ska ta sig hem - och när. För Sveriges del handlar det om drygt 5 600 resenärer som drabbas, men globalt ofattbara 600 000 resenärer vilket gör konkursen till en av de allra största inom resebranschen någonsin.

Däremot träder den EU-baserade Paketreselagen in och räddar alla drabbare resenärer ekonomiskt. Men den krossade semesterdrömmen är inte lätt att laga. 

Alla Vings resenärer drabbas dock inte lika: Även om de flesta reser med Thomas Cook Air så gör inte alla det. På resehandlingen/biljetten ska det framgå vilket flygbolag som ska sköta transporten till resemålet, om det där står exempelvis Norweigian, SAS eller annat flygbolag som fortfarande har luft under vingarna finns det hopp om en resa trots konkursen. Det kräver dock fotartbete av resenärerna själva att eventuellt ordna sin resa, och kanske är det helt onödigt eftersom arrangören Ving nu lyckats med konststycket att få loss det Nordiska bolaget ur konkorsen.

Ving i Norden har nämligen gått betydligt bättre än moderbolaget i sin helhet, men de dras ändå med i ägarbolagets fall ett par dagar. Den globala koncernen Thomas Cook uppges av analytiker länge rört sig för långsamt och inte hängt med i digitaliseringen bland annat. 

Enligt senaste uppgifterna har nu den nordiska företagsledningen för Ving och Thomas Cook Air Nordic lyckat bryta sig loss från det konkursade moderbolaget eftresom dotterbolagen sedan flera år varit egna juridiska enheter. Därför kommer alla nordiska resenärer att kunna flyga på sina resor med en försening på bara något dygn. 24 september kom alla resenärer som bokat med Ving iväg som planerat men enligt uppgifter i media har långt ifrån alla som är strandade utomlands inte fått någon information om när de kan åka hem.

Rt-forum återkommer när mer information blir tillgänglig. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Nyhetsbrev

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Epiroc varslar 425

Halvvarmt uppdrag

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Processteknik-mässan flyttas

In memoriam Rüdiger Baunemann

Ny vd i Hybricon

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11