23948sdkhjf

Succé för nystartad landskapsutbildning

En nystartad utbildning för landskapsingenjörer vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala har blivit en jättesuccé. De 35 utbildningsplatserna fylldes snabbt med ytterligare 60 sökande på reservplats.

Landskapsingenjörer planerar, bygger och förvaltar utemiljöer. De ansvarar för utveckling och skötsel av grönområden, promenadstråk och andra utomhusmiljöer som parker och kyrkogårdar.

– SLU har en landskapsingenjörsutbildning i Alnarp, men de som utbildats där blir ofta kvar i södra Sverige efter sin utbildning, säger universitetslektor Lars Johansson, prefekt på Institutionen för Stad och land som håller i programmet.

Behovet av en landskapsingenjörs kompetens är dock stort även längre norrut.

– Branschen räknar med att det behöver anställas närmare 800 trädgårdsingenjörer de närmaste åren. Det gjordes en utredning av intresset för en sådan här utbildning i Uppsala. Det visade sig att arbetsgivare som kommuner, fastighetsbolag och kyrkogårdsförvaltningar, framför allt i Mellansverige, hade svårt att hitta medarbetare med den här typen av utbildning, säger Bodil Dahlman, universitetsadjunkt och programansvarig vid SLU.

Därför startades nu i höst ett treårigt utbildningsprogram för landskapsingenjörer även på SLU i Uppsala. Och universitetsledningen är minst sagt nöjd med gensvaret. De 35 utbildningsplatserna fylldes snabbt samtidigt som ytterligare 60 sökande fanns att tillgå på reservplats.

Enligt SLU är de antagna studenterna väl spridda både köns- och åldersmässigt; där finns såväl 70-talister som 00-talister och allt däremellan. Och framtiden är ljus, enligt SLU. Efter genomgången utbildning väntar en arbetsmarknad som tar emot dem med öppna armar, är budskapet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078