23948sdkhjf

Stor UH-affär avtalad

| Av Christer Åkerlundh | UochD | Tipsa redaktionen

Nyligen avslutades en stor upphandling inom området förebyggande underhåll och tillståndskontroll.

Marknadens ledande leverantörer har konkurrerat om att få avtalet med Stockholm Exergi, före detta Fortum. Nu står det klart att MLT Maskin & Laserteknik AB står som vinnare av detta prestigefyllda och mycket viktiga uppdrag.

Läs också: Ökad materialåtervinning vid kraftvärmeverk

Condition Monitoring, eller på svenska tillståndskontroll, är ett av industrins hetaste områden. Genom implementering av sådant program kan tillgängligheten ökas i kundens produktionsanläggningar. Med smarta sensorer, mätsystem och mjukvaror med tillhörande analys kan mycket tidiga defekter identifieras och rätt åtgärder sättas in för att i största möjliga mån undvika oplanerade driftsstörningar och haverier.

Stockholm Exergi är en av landets största producenter av fjärrvärme, el och fjärrkyla. Problemfria leveranser är centralt för företaget. Med sina sju produktionsanläggningar får över 800 000 stockholmare sin värme från företaget.

Stockholm Exergis behov i denna upphandling är att säkerställa tillgänglighet på deras roterande maskiner och genom detta säkerställa tillgänglighet av värme, kyla och el till deras kunder.

Det förväntade resultatet är analys av tillståndet på de viktigaste roterande maskinerna och denna analys möjliggör att deras maskinpark används mer kostnadseffektivt. Genom denna upphandling satsar Stockholm Exergi på modern teknik för att diagnostisera deras viktiga maskiner.

Läs också: Tillståndsövervakning i ny tappning

Inom ramen för denna upphandling kommer nu MLT Maskin & Laserteknik AB driftsätta system för Onlineövervakning och diagnostik av kritisk roterande utrustning på Stockholm Exergis samtliga anläggningar i Storstockholm. 150 maskiner omfattas.

Maskintyperna är de som är mest kritiska och som direkt påverkar produktionen vid bortfall. Dessa består mestadels av Ångturbiner/Generatorer, Värmepumpar, Kylkompressorer, Fläktar, Pumpar och Bränslekvarnar.

För att optimalt passa denna breda flora av maskintyper har Stockholm Exergi har valt systemlösningen som MLT rekommenderade och som består av Pruftechniks diagnossystem VIBGuard och analysmjukvaran Omnitrend Center.

MLT har i upphandlingen också anlitats att utföra fjärranalys av dessa maskiner och rapportera maskinernas status för att maximalt öka tillförlitligheten i anläggningarna. Installationsprojektet kommer starta hösten 2019 löpa under 3-4 år. MLT kommer kontinuerligt under denna tid analysera mätdata och även fortsätta med detta när hela projektet är installerat och klart.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Och vinnarna är...

Topplistan: Största byggarna i Sverige

Toppen på listan över byggföretag med störst omsättning i Sverige ser ut som den brukar. 2018 toppade Peab före Skanska och NCC. JM behåller sin fjärdeplats. Det mesta talar dock för att Veidekke, som nästan tredubblat sin omsättning de senaste fem åren, rusar förbi redan i år.

För få kollar sitt blodtryck

Lösvikt framtidens trend?

Regeringen efterlyser plan för järnvägsunderhåll

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för underhåll av järnvägen och att utreda möjligheterna att avvisa järnvägsfordon som skadar järnvägsanläggningen

e-handel i fokus på PACK@lunch

Nyhetsbrev

Prestigefullt pumpuppdrag

Undersökning - medarbetare glöms vid automatisering

Ny kunskap om läkemedlet Litium

Spränger gruvor tillsammans

Ännu ett klartecken för utbyggt slutförvar

Nu har även Mark- och miljödomstolen tillstyrkt SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken, SFR, i Forsmark.

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

Mer avgaser vid bostaden ökar risken för stroke

Höga halter av trafikavgaser vid bostaden ökar risken för stroke. Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet visat att det tidigare kända sambandet gäller även i miljöer där luftföroreningarna anses vara låga generellt.

Julklappstips avdelning hårda paket

AR Packaging förvärvar inom hälsa och skönhet

1

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Bussen kör själv i depån

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

Årets Eldsjäl 2019

Rör med restriktioner

Nanopartiklar hjälper framtidens katalysatorer

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Dynatec Group tar stororder

Olofsfors prisade på hemmaplan

Mässling mycket farligare än man trott

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Ny ordförande i Packbridge

Scania bantar

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Ledare: Prislapp med frågetecken

Internet fyller 50

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148