23948sdkhjf

Stor UH-affär avtalad

| Av Christer Åkerlundh | UochD | Tipsa redaktionen

Nyligen avslutades en stor upphandling inom området förebyggande underhåll och tillståndskontroll.

Marknadens ledande leverantörer har konkurrerat om att få avtalet med Stockholm Exergi, före detta Fortum. Nu står det klart att MLT Maskin & Laserteknik AB står som vinnare av detta prestigefyllda och mycket viktiga uppdrag.

Läs också: Ökad materialåtervinning vid kraftvärmeverk

Condition Monitoring, eller på svenska tillståndskontroll, är ett av industrins hetaste områden. Genom implementering av sådant program kan tillgängligheten ökas i kundens produktionsanläggningar. Med smarta sensorer, mätsystem och mjukvaror med tillhörande analys kan mycket tidiga defekter identifieras och rätt åtgärder sättas in för att i största möjliga mån undvika oplanerade driftsstörningar och haverier.

Stockholm Exergi är en av landets största producenter av fjärrvärme, el och fjärrkyla. Problemfria leveranser är centralt för företaget. Med sina sju produktionsanläggningar får över 800 000 stockholmare sin värme från företaget.

Stockholm Exergis behov i denna upphandling är att säkerställa tillgänglighet på deras roterande maskiner och genom detta säkerställa tillgänglighet av värme, kyla och el till deras kunder.

Det förväntade resultatet är analys av tillståndet på de viktigaste roterande maskinerna och denna analys möjliggör att deras maskinpark används mer kostnadseffektivt. Genom denna upphandling satsar Stockholm Exergi på modern teknik för att diagnostisera deras viktiga maskiner.

Läs också: Tillståndsövervakning i ny tappning

Inom ramen för denna upphandling kommer nu MLT Maskin & Laserteknik AB driftsätta system för Onlineövervakning och diagnostik av kritisk roterande utrustning på Stockholm Exergis samtliga anläggningar i Storstockholm. 150 maskiner omfattas.

Maskintyperna är de som är mest kritiska och som direkt påverkar produktionen vid bortfall. Dessa består mestadels av Ångturbiner/Generatorer, Värmepumpar, Kylkompressorer, Fläktar, Pumpar och Bränslekvarnar.

För att optimalt passa denna breda flora av maskintyper har Stockholm Exergi har valt systemlösningen som MLT rekommenderade och som består av Pruftechniks diagnossystem VIBGuard och analysmjukvaran Omnitrend Center.

MLT har i upphandlingen också anlitats att utföra fjärranalys av dessa maskiner och rapportera maskinernas status för att maximalt öka tillförlitligheten i anläggningarna. Installationsprojektet kommer starta hösten 2019 löpa under 3-4 år. MLT kommer kontinuerligt under denna tid analysera mätdata och även fortsätta med detta när hela projektet är installerat och klart.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

Nyhetsbrev

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Rototilts strategi gick hem

Oilquick hårdsatsar i USA

Den tiltrotatorserie som lanserades i höstas efter ett nära samarbete med Engcon blir huvudnumret för Oilquick på Conexpo-Conagg i Las Vegas 10-14 mars. Företaget har vuxit kontinuerligt i Nordamerika under flera år och räknar med fortsatta framgångar.

1

Hittade framgångsrikaste kollektivtrafiken

Jamil Khan, Lunds universitet, har hittat de svenska regioner som är bäst på kollektivtrafik - 13 maj kommer han till Kollektivtrafikdagen för att berätta om hur de burit sig åt.

Swecon noterar rekordstor vinst

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Ett demensboende med extra allt

En utställning som visar upp de senaste lösningarna för demenssjukas boendemiljö – Så ser inspirationsmiljon ut på det nyinvigda Kickihemmet.

Äldre tycker till om ny teknik i vård och omsorg

Forskare undersöker nu hur äldre uppfattar användningen av ny teknik som kan ersätta vård- och omsorgspersonal i vissa moment. Till exempel uppkopplade duschrobotar och larm- och tillsynssystem.

Yrkesval med goda chanser till jobb

Opus får besikta skyliftar

Opus Bilprovning kompletterar sin besiktningsverksamhet med mobila arbetsplattformar/skyliftar och IBC-behållare/bränsletankar.

BASF styr om produktion till Europa

Plast på kartong ett minne blott?

Stora Enso lanserar nya kartongkvaliteter med barriärer för att ersätta plast i livsmedelsförpackningar.

KraussMaffei skär ner i Tyskland

Sporrande konkurrens för Dynapac

Dynapac och Bomag har sedan 2017 samma ägare. De ska dock fortsätta strida om kunderna precis som förr, även om vissa samarbeten kan bli aktuella.

”Vi ska vara nära verkligheten”

Ett laddat Dynapac har fått fart på försäljningen, för att komma ännu längre krävs kunniga säljare – det är inte bara mekanikerna som ska kunna maskinerna.

”Era röster väger tungt”

ME tror att branschen kan göra mycket för att få fler att bli maskinförare –  och sedan också stanna i branschen.

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

Corona-oro får svenskt bolag att lyfta

Brommabolaget får stororder från Asien på sin luftrenare. Linköpings universitetssjukhus och Karolinska institutet har bedrivit omfattade studier på bolagets teknologi som kan oskadliggöra virus redan i luften.

Kolfiberfabrik i norr står högt på önskelistan

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.312